Conflicte lingüístic a Catalunya
Milers de persones demanen a Barcelona el castellà com a llengua vehicular a l’escola
Cuca Gamarra carrega contra la Generalitat per «trepitjar els drets lingüístics dels catalans» i exigeix al Govern central que faci complir les sentències del TSJC
Milers de persones s’han manifestat aquest diumenge pel centre de Barcelona per demanar que el castellà sigui llengua vehicular a l’escola a Catalunya i reclamar el final de la immersió lingüística.
La mobilització, convocada amb el lema ‘Espanyol, llengua vehicular’ per la plataforma Escuela de Todos i que ha tingut el suport de PP, Vox, Cs i Valents, ha sortit d’Arc de Triomf i ha comptat, entre els participants, amb la secretària general del PP, Cuca Gamarra; la presidenta de Cs, Inés Arrimadas, i el president de Vox, Santiago Abascal, a més dels líders del PP i Cs a Catalunya, Alejandro Fernández i Carlos Carrizosa; el líder de Vox al Parlament, Ignacio Garriga; i la líder de Valents i regidora a l’Ajuntament de Barcelona, Eva Parera.
Molts dels manifestants portaven banderes d’Espanya i d’Europa, així com pancartes amb missatges com ‘Catalunya som tots. Tots som Espanya’, ‘En català, en castellà,’ ‘Prohibir una llengua és prohibir dialogar’ i ‘El nacionalisme és el pitjor a qualsevol lloc’.
En el manifest que s’ha llegit al final de l’acte, els convocants han exigit al Govern central que faci complir les sentències que imposen el 25% de castellà a les aules. A la Generalitat, l’han instat a acabar amb la «política lingüística repressora i intimidatòria». L’objectiu de la manifestació era defensar «una Catalunya bilingüe amb una escola que tingui el castellà i el català com a llengües vehiculars».
«Llengua materna del 55% de catalans»
El document recorda que el castellà és llengua oficial a tot Espanya i «la llengua comuna de tots els espanyols», a més de la llengua materna de «més del 55%» dels catalans. «La seva oficialitat no és cap caprici ni cap arbitrarietat», però és «exclosa» de l’escola i «priva» la majoria dels catalans d’aprendre en la seva llengua materna. «És una anormalitat sense comparació a les nacions democràtiques i no respon a cap lògica pedagògica, les raons són identitàries. Els nacionalistes intenten modelar una societat amb el català com a única llengua de cohesió i de referència. A més, utilitzen el sistema educatiu per afavorir la separació de Catalunya amb pràctiques hispanofòbiques», afegeix el text.
El manifest reclama la vehicularitat del castellà en tot el sistema educatiu i que els tribunals ordinaris i el Tribunal Constitucional «emparin els drets lingüístics dels alumnes catalans i acabin, una vegada per sempre, amb la vulneració del seu dret fonamental a una educació en què el castellà sigui, juntament amb el català i l’aranès a la Vall d’Aran, llengua vehicular.»
La presidenta de l’Assemblea per una Escola Bilingüe (AEB), Ana Losada, ha demanat el final de l’«escola monolingüe» a Catalunya. «Volem que el castellà sigui llengua vehicular i que tingui el seu espai a l’escola, perquè és la llengua majoritària i pròpia també dels catalans», ha remarcat. Segons el seu parer, «és hora de dir ‘prou’ al tracte discriminatori de la Generalitat» al castellà a l’escola, on se la tracta «com una llengua secundària i no com una llengua de cultura i universal».
Contra l’«estigmatització»
Poc abans de la manifestació, la secretària general del PP, Cuca Gamarra, ha acusat la Generalitat de «trepitjar drets lingüístics dels catalans amb la complicitat del Govern d’Espanya, que ho permet i no ho impedeix.» «No pertoca l’abandó de funcions per seguir a la Moncloa per un grapat de vots», ha afegit; ha instat la Generalitat i el Govern central a complir i aplicar les sentències judicials, i els ha responsabilitzat de garantir els drets lingüístics.
Gamarra també ha traslladat el seu suport a pares, professors i alumnes «que defensen els seus drets davant l’estigmatització i l’assenyalament», i ha dit textualment que els patis de les escoles són llocs de joc i no de persecució.
Notícies relacionadesEn la mateixa línia, el líder del PP català, Alejandro Fernández, ha defensat que el castellà sigui llengua vehicular a Catalunya «no només perquè ho dicten les sentències, sinó també el sentit comú». «Les llengües no tenen drets, però sí que els tenen les persones, i n’hi ha un de fonamental que és rebre educació en la llengua materna», ha afegit.
Per la seva banda, Inés Arrimadas ha instat el Govern de Pedro Sánchez a veure «amb vergonya» com a Catalunya «s’ha de sortir al carrer per defensar el que és obvi». «Aquí es violen els drets dels catalans cada dia», ha afirmat abans de considerar «una vergonya» que hi hagi famílies que hagin de recórrer als tribunals perquè els seus fills estudiïn en castellà i que després hagin de veure que «no es compleixen les sentències».
Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ( TSJC ) Educació a Catalunya Col·legi Castellà Català Immersió lingüística
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia