Dèficit històric
Espanya, setè país per la cua a Europa en nombre d’infermeres
És necessari contractar més de 95.000 professionals per arribar als estàndards europeus, segons el Consell General d’Infermeria
Malgrat els esforços realitzats durant la pandèmia, Espanya segueix a la cua en nombre d’infermeres. En concret, és el setè país europeu en la ràtio de professionals per 100.000 habitants, per davant de països com Eslovàquia, Itàlia i Hongria, però molt darrere de Bèlgica, Portugal i França, segons ha denunciat aquest dimarts el Consell General d’Infermeria, que ha presentat un nou informe sobre el dèficit històric de professionals d’aquest sector que pateix Espanya.
L’informe assenyala que la taxa d’infermeres col·legiades i no jubilades és de 625 (per cada 100.000 habitants), mentre que la mitjana europea és de 827 (que és la mitjana de les dades d’Eurstat, l’OCDE i l’OMS). Aquesta situació provoca que per arribar als estàndards comunitaris seria necessari contractar 95.746 infermeres. Fa un any, el Consell General va publicar un informe, amb dades de 2020, que xifrava el dèficit en 110.000 professionals sanitaris, per la qual cosa la situació ha millorat lleugerament en els dos últims anys, però no prou, ja que moltes comunitats «han fet fora els contractats durant la pandèmia, una cosa incomprensible», segons ha criticat el president de l’organització col·legial, Florentino Pérez Raya. «I el mateix passa amb les contractacions d’estiu, que es cancel·len, amb el dèficit que tenim», ha reblat.
El dèficit d’infermeres ve motivat per diverses raons, entre les quals, que el sistema sanitari espanyol ha optat per donar preponderància qualitativament i quantitativament als metges amb taxes que superen la mitjana europea. Així, Espanya té un 60% d’infermeres i un 40% de metges mentre que països com Bèlgica tenen un 85% d’infermeres i un 15% de metges i una ràtio de 1.824 infermeres per cada 100.000 habitants, tres vegades més que Espanya. La mitjana europea està en 70% d’infermeres i 30% de metges.
La llei, bloquejada
Notícies relacionadesPer pal·liar aquesta situació i que el nombre d’infermeres s’acosti al que marquen els estàndards internacionals, el 2019 es va presentar al Congrés una iniciativa legislativa popular, recolzada per més de 700.000 firmes, que continua bloquejada a través del mecanisme d’ampliar indefinidament el termini de presentació d’esmenes. «La llei continua adormint el somni dels justos, no sabem per què, si hi ha hagut pressions per part d’alguna empresa perquè exigeix tenir més plantilla», ha assenyalat Pérez Raya.
Així mateix, el 18 de juliol la professió va organitzar una gran manifestació a Madrid, però el Govern i les administracions autonòmiques es fan el desentès: «És com clamar al desert», en paraules del president del Consell.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034