Noves pautes de detecció precoç
Brussel·les recomana estendre els cribratges del càncer i incloure-hi el pulmó, la pròstata i l’estómac
La Comissió Europea aconsella iniciar als 45 anys les proves de detecció del càncer de mama i que les dones d’entre 30 i 65 es facin un test de càncer cervical cada cinc anys
Kyriakides xifra en 100 milions el nombre d’exàmens que no es van fer a Europa a causa de la pandèmia de covid-19
Sense accions concloents, els casos de càncer a la Unió Europea podrien disparar-se un 25% per a l’any 2035. La veu d’alerta la llançava el febrer del 2021 la Comissió Europea durant la presentació del seu pla europeu de lluita contra el càncer. Un any i mig després, Brussel·les actualitza les seves recomanacions per millorar la detecció primerenca –les actuals daten del 2003– i augmentar les taxes de cribratge del càncer de mama, colorectal i coll uterí. El pla també inclou per primera vegada recomanacions sobre detecció de càncer de pròstata, pulmó i estómac. «Amb les nostres noves recomanacions, el sistema de cribratge del càncer de la UE inclourà tipus de càncer que, en conjunt, representen gairebé el 55% de tots els nous casos diagnosticats a la UE cada any», ha explicat aquest dimarts la comissària de Sanitat, Stella Kyriakides.
Brussel·les proposa als estats membre ampliar el grup d’edat objectiu del cribratge de càncer de mama per incloure les dones d’entre 45 i 74 anys –davant la franja d’edat actual de 50 a 69 anys–, així com mesures de diagnòstic específiques, com ressonàncies magnètiques per a dones amb mames especialment denses. També reclama proves del virus del papil·loma humà (VPH) a les dones d’entre 30 i 65 anys, cada 5 anys o més, per detectar el càncer de coll uterí tenint en compte l’estat de vacunació contra el VPH. Així com un triatge per detectar el càncer colorectal en persones de 50 a 74 anys, mitjançant proves immunoquímiques fecals abans de determinar el possible seguiment mitjançant endoscòpia/colonoscòpia. L’objectiu és que el 90% de les persones que reuneixen els requisits per sotmetre’s a exàmens de mama, coll uterí i colorectals se’n beneficiïn el 2025.
El nou enfocament inclou per primera vegada recomanacions per a tres tipus de càncer més que fins ara no figuraven en els plans europeus, tot i que alguns estats membre ja disposen de programes de vigilància. En primer lloc, proves de càncer de pulmó per als fumadors i exfumadors que hagin deixat de fumar en els últims 15 anys, que tinguin entre 50 a 75 anys i un historial de tabaquisme de 30 paquets a l’any (equivalent a fumar 20 cigarrets al dia durant 30 anys). A més, Brussel·les també proposa prestar atenció al càncer de pròstata introduint una prova de l’antigen prostàtic específic (PSA) –com una anàlisi de sang– per als homes de fins a 70 anys, en combinació amb una ressonància magnètica addicional com a prova de seguiment. Finalment, proposa comprovar la presència d’Helicobacter pylori i la vigilància de les lesions precanceroses de l’estómac en llocs amb altes taxes d’incidència i mortalitat per càncer gàstric.
Primera causa de mort el 2035
«Les nostres noves recomanacions, basades en proves científiques i en l’excel·lència desenvolupada en la investigació sobre el càncer dels últims 20 anys, reforçaran la nostra actuació a tota la UE per actuar de manera primerenca i omplir el buit creat per l’impacte de la covid-19 en el diagnòstic i l’atenció del càncer», considera Kyriakides que ha xifrat en 100 milions el nombre de proves de càncer que no es van fer a Europa a causa de la pandèmia de covid-19 que va paralitzar els sistemes sanitaris europeus. «Hem d’actuar ara, perquè si no ho fem el càncer es convertirà en la primera causa de mort de cara al 2035», ha alertat.
Segons les estimacions que maneja la Comissió Europea, 2,7 milions de persones van ser diagnosticades de càncer el 2020, una de cada dues persones a la UE desenvoluparà algun tipus de càncer en la seva vida i només la meitat dels pacients de tots els càncers sobreviuran. Per això el compromís de Brussel·les d’invertir en la detecció primerenca d’aquesta malaltia. «Per canviar aquesta tendència hem de convertir la frase ‘el diagnòstic precoç salva vides’ en accions. Hem de fer més cribratges i millor», ha reivindicat apressant als governs a garantir la igualtat d’accés als exàmens i a vetllar per les necessitats de determinats grups socioeconòmicament més vulnerables, de les persones amb discapacitat i les que viuen en zones rurals o remotes.
«Avui dia, continuen existint desigualtats realment inacceptables en matèria de cribratge. Per exemple, la cobertura de la població objectiu oscil·la entre el 6% i el 90% per al cribratge del càncer de mama i entre el 20% i el 70% per al cribratge del càncer colorectal», ha recordat Kyriakides que ha xifrat en 100 milions d’euros el finançament de Brussel·les per millorar la detecció precoç i programes de cribratge. La recomanació també introdueix un seguiment sistemàtic regular dels programes de cribratge, a través del Sistema Europeu d’Informació sobre el Càncer i el Registre de Desigualtats en Matèria de Càncer, campanyes de comunicació per conscienciar la població i requereix els Vint-i-set que informin sobre l’aplicació de les recomanacions de manera regular.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia