Lluita contra la covid

Creix la pressió sobre Sanitat perquè elimini les mascaretes en l transport

  • El sector del transport, algunes comunitats, Fernando Simón i cada vegada més experts advoquen per la retirada

  • Darias, de moment, no cedeix i la flexibilització no figura en l’ordre del dia de les reunions d’aquesta setmana

Creix la pressió sobre Sanitat perquè elimini les mascaretes en l transport

FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

«Actualment, Espanya és dels pocs països de la UE que no han retirat la mascareta obligatòria del transport públic. Països com França, els Països Baixos o Irlanda formen part de la més d’una vintena d’Estats de la UE que van prendre la decisió de retirar les mascaretes abans de l’estiu». Amb aquest argument, el sector del transport es va sumar dimarts al cor de veus que, des de fa algunes setmanes, han reclamat al Ministeri de Sanitat que elimini l’obligatorietat de portar la mascareta al metro, l’autobús o el tren.

La petició se sustenta en el fet que les dades d’incidència i de pressió hospitalària no experimentaven nivells tan baixos des del novembre del 2021 i en la incongruència que suposa portar mascareta en el transport públic, fins i tot als autobusos, que en moltes ocasions porten les finestres obertes, i que no sigui obligatòria en concerts o esdeveniments esportius multitudinaris tancats. A l’avió, per exemple, és obligatòria tret que es begui o es mengi, moment en què un es pot mantenir sense mascareta. I als aeroports aquesta setmana s’han relaxat els controls i ja no s’exigirà presentar el formulari amb informació de l’estat de vacunació o prova diagnòstica negativa.

La flexibilització es basa que el coronavirus perd força, no només a Espanya, sinó a nivell mundial. El president de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha assegurat recentment que «el món mai ha estat tan a prop del final de la pandèmia» i Joe Biden ha sorprès molta gent a l’assenyalar que la «pandèmia s’ha acabat» als EUA.

Puja la pressió

En aquest context, cada vegada hi ha més pressió sobre el Ministeri de Sanitat perquè elimini la mascareta en els transports. A principis de setembre, fins i tot Fernando Simón va admetre que «des del punt de vista teòric», no és gaire lògic utilitzar mascaretes en el transport «ja que hi ha molts altres llocs on la gent s’exposa a reunions massives».

Ciutadans va registrar una proposició no de llei per exigir la seva retirada i algunes comunitats, com la de Madrid, han assenyalat que, tot i que no figuri en l’ordre del dia, demanaran aquest dimecres a la ministra, Carolina Darias, a Consell Interterritorial, que no esperi més temps i flexibilitzi la normativa.

Catalunya, per la seva banda, ha reclamat que sigui una recomanació, ja que és una «obligació que no es pot complir i hi ha bastanta gent que no porta mascareta» en el transport, en paraules de la portaveu del Govern, Patrícia Patja.

Els experts

Alhora, cada vegada més epidemiòlegs reclamen la seva retirada. «Si hi ha un moment és ara. Si esperem, és molt probable que la incidència torni a augmentar, i llavors serà més difícil justificar la seva retirada. A més, ara el seu ús està empitjorant, només cal passejar-se pel metro. Jo les retiraria però advertint que pot tornar», assenyala a EL PERIÓDICO l’especialista en epidemiologia Quique Bassat.

«La perspectiva és que la incidència es mantingui estable o a la baixa, pel que sembla totalment raonable que es retiri l’obligatorietat però seria convenient mantenir la recomanació d’ús per a persones vulnerables i conscienciar la població de la possibilitat de retorn», afegeix Benito Almirante, cap d’infeccioses del Vall d’Hebron.

En canvi, no tots els experts veuen prudent la relaxació. Per exemple, el professor de salut pública José Martínez Olmos assenyala que ell és partidari que continuï l’obligació perquè «encara hi ha una circulació alta de coronavirus» i Espanya «entra en una època d’incidència de grip, on la mascareta també serà molt útil».

Al seu torn, l’epidemiòleg Joan Caylà sosté que la pandèmia ha demostrat que és «irreductible» i possiblement a la tardor «toqui una altra onada», per la qual cosa «no ens hem de precipitar» i eliminar una mesura de protecció que no suposa «un sacrifici gaire gran». Caylà recorda que la incidència (129 casos per 100.000 habitants més grans de 60 anys) encara és més alta que a la tardor del 2021.

El ministeri espera

Notícies relacionades

Malgrat la pressió, la resposta de Darias, una vegada rere l’altra, és que el Govern no mourà fitxa fins que hi hagi una postura unànime a favor de la retirada de la ponència d’alertes, que reuneix els experts que assessoren Sanitat. «En aquest moment no hi ha cap proposta [de la ponència]. Quan arribi, en el cas que arribi, prendrem com sempre la millor de les mesures de la mà dels experts», va assenyalar aquest dimarts.

La retirada de la mascareta no està en l’ordre del dia ni del Consell Interterritorial ni de la reunió de la Comissió de Salut Pública dijous. I hauria d’aprovar-se al Consell de Ministres. Per tant, tot i que Sanitat fes cas a les veus que demanen la flexibilització, encara toca esperar.