Nou cas a Biscaia
La fabricació casolana de pistoles d’impressió 3D, una «amenaça emergent»
La Guàrdia Civil va desmantellar el 31 d’agost a Bermeo l’últim taller on es constata l’ús d’aquesta tecnologia per acoblar armes de foc
La Policia Nacional va participar a la primavera en un congrés internacional de l’Europol dedicat a un fenomen que pot descontrolar la producció d’armes
La Guàrdia Civil va arrestar el 31 d’agost un veí de 51 anys de Bermeo (Biscaia), un home casat i amb fills que estava sense feina, per fabricar armes de foc acoblant peces que creava amb dues impressores 3D. És l’últim taller clandestí detectat a Espanya que recorre a aquesta nova tecnologia per produir armes. El primer cas es va detectar a l’estiu del 2020. A la primavera la Policia Nacional va participar en un congrés de l’Europol que, sota el títol ‘Printing insecurity: Tackling the threat of 3D printed guns in Europe’, va reunir 20 països diferents per compartir informació sobre un problema global. La Direcció d’Informació de la Guàrdia Civil considera el fenomen una «amenaça emergent» pel risc que comporta la «fabricació incontrolada d’armes de foc per part de particulars».
Tres setmanes abans de la recent operació ‘Printer’ de la Guàrdia Civil contra el veí de Biscaia, la Policia Nacional va arrestar un altre ciutadà de la Corunya que havia muntat un subfusell amb peces impreses amb una impressora 3D. Els policies van arribar fins a aquest segon sospitós després de descobrir un xat internacional d’intercanvi de consells sobre la matèria. Per trobar l’investigat de Bermeo, la Benemèrita va rebre un avís del Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO) perquè havia fet una compra sospitosa.
L’alarma del 17-A
Després dels greus atemptats del 17-A a Barcelona i Cambrils, es van reforçar els controls sobre la venda de productes habituals als establiments comercials que, barrejats seguint instruccions disponibles a la xarxa, permeten elaborar artefactes explosius. La cèl·lula de joves radicalitzats a Ripoll (Girona) havia preparat TATP, conegut popularment com ‘la mare de Satanàs’, en un xalet d’Alcanar (Tarragona). La història és ben coneguda: la mescla era inestable i el xalet va saltar pels aires –amb l’imam Abdelbaki es Satty a dins– i la resta de la banda va portar a terme l’atropellament massiu a la Rambla. Tot i que el pla inicial havia fallat, va demostrar el perill real que suposava la fabricació casolana d’explosius.
Des del 2018, tots els establiments que venen productes que puguin actuar com a precursors d’explosius han d’avisar el CITCO cada vegada que detectin una compra «sospitosa» per part de qualsevol ciutadà, recorden fonts de la Unitat Central de la Direcció d’Informació de la Guàrdia Civil. Això va ser el que va passar a finals de desembre del 2021 amb el veí de Bermeo. Va adquirir en una plataforma de venda ‘online’ dos productes que, combinats amb un tercer tan comú i accessible que és impossible de rastrejar, permeten fabricar pólvora.
Un aficionat a les armes
Al posar la lupa sobre aquest individu, que no tenia antecedents, la Direcció d’Informació va veure que es tractava d’un aficionat a les armes a qui se li havia retirat la llicència. El més probable, van creure els policies, és que estigués fabricant la seva pròpia munició. Van arribar a aquesta conclusió perquè per comprar bales legalment a Espanya és necessari disposar de llicència i d’armes guiades per la Guàrdia Civil. Sense els dos permisos –el veí de Bemeo no els tenia–, toca acudir al mercat negre o recórrer a la fabricació casolana, així que es requereix produir pólvora, una cosa que semblava estar fent. I si aquesta primera conclusió era encertada, inevitablement significava que també disposava d’armes actives quan tampoc podia fer-ho. Van iniciar una vigilància per seguir els seus passos. Així, van observar que també estava adquirint components per portar a terme impressions en 3D.
Per a la Guàrdia Civil allò va ser un nou indici que sustentava la sospita que produïa la seva pròpia munició i que indicava també que podria tractar-se d’algú que muntava pistoles gràcies a la tecnologia 3D. El ciutadà no estava connectat amb cap grup terrorista ni amb el crim organitzat. Però la Direcció d’Informació el va etiquetar com un perfil ‘inquietant’ perquè sortia a passejar portant armes ocultes sota la roba.
El 31 d’agost, per ordre judicial, els agents van irrompre al seu domicili i en un garatge de la seva propietat on el sospitós havia muntat un taller. En el registre es va comprovar que fabricava munició casolana –disposava de màquines per recarregar, beines, projectils, fulminants i pólvora– i que així havia produït bales de diferents calibres, alguns de catalogats per a ús en conflictes bèl·lics. També es van trobar dues impressores 3D amb què havia aconseguit crear diverses peces preparades per ser acoblades en pistoles.
En el registre, a més de les bales i de les peces 3D, va aparèixer armament que havia manipulat perquè tornés a estar actiu: tres fusells d’assalt considerats armes de guerra amb capacitat per a foc automàtic –metralladores, en llenguatge col·loquial– i una escopeta retallada. La Guàrdia Civil sospita que aquesta última escopeta la volia per poder portar-la a sobre sense aixecar sospites. Al seu taller també havia elaborat cinc artefactes explosius. Per efectuar el registre amb seguretat va caldre activar els Tècnics en Desactivació d’Explosius (Tedax) per no posar en risc la seguretat de la seva família i de la resta de veïns del bloc. Tal era la quantitat d’armes i bales trobada que els investigadors no descarten que l’home es dediqués al tràfic.
Peces de resina
Notícies relacionadesDes de la Direcció d’Informació es remarca que en la fabricació d’armes amb impressió 3D el més habitual és que s’imprimeixin gairebé totes les peces de què consta una pistola tret del canó. «Les peces 3D estan fetes d’un resina que no pot suportar la pressió de gasos que implica un tret», aclareixen. Per això, el canó acostuma a ser metàl·lic. L’últim arrestat a la Corunya aquest estiu en l’operació anterior de la Policia Nacional tenia un ofici que li permetia crear peces metàl·liques. I, afortunadament, les impressores 3D que permeten crear peces metàl·liques són només d’ús industrial, perquè «valen una milionada».
És un matís relativament tranquil·litzador perquè no és impossible crear amb una impressora 3D d’ús domèstic totes les peces d’una pistola. Tot i que seria molt senzilla i gairebé d’un sol ús. Però suficient per disparar.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Shopping ¿Busques un smartwatch? Aquests són els millors amb descompte del Black Friday
- ERC busca la via per recuperar militants
- El testimoni d’Aldama deixa al TS l’opció d’investigar el Govern