Dia contra el Tràfic de Persones
La fiscalia urgeix l’aprovació d’una llei de tràfic de persones per protegir millor les víctimes
La iniciativa de redactar un text que uneixi la «dispersió de normes» està encallada per les discrepàncies entre els ministeris d’Igualtat i Justícia
Set de cada deu dones capturades en xarxes de tràfic pateixen explotació sexual
La Fiscalia General de l’Estat urgeix l’aprovació de la llei integral contra el tràfic de persones, la tramitació de la qual es troba encallada en el Govern de coalició, per a una millor protecció de les víctimes de les organitzacions criminals que es dediquen a l’explotació sexual o laboral de migrants que viatgen a Espanya enganyades amb la promesa d’una feina prometedora o desconeixent les condicions d’esclavitud a què seran sotmeses. D’entre les afectades, el 98,55% són dones, moltes procedents d’Àsia, i 7 de cada 10 (67,27% dels casos) són explotades amb finalitats sexuals. Fonts de la fiscalia d’estrangeria de Barcelona expliquen a EL PERIÓDICO que la «dispersió» de la normativa, que inclou des de lleis estatals fins a directrius de la Unió Europea, no afavoreix l’assistència a les persones que cauen en aquestes xarxes de delinqüents.
En l’última memòria de la Fiscalia General de l’Estat, la que correspon al 2021, s’exposa la necessitat d’aprovar aquesta llei integral contra el tràfic d’éssers humans. Al seu entendre, aquesta normativa «s’aprecia imprescindible» per posar «en el centre les persones» i consolidar «l’enfocament d’assistència i protecció» de les víctimes, abordant «de forma integral, completa i transversal el fenomen del tràfic en totes les seves formes». Tanmateix, precisa que aquesta llei s’ha de sostenir en els diferents pilars de la lluita contra aquest tipus de delinqüència: «prevenció, persecució penal coherent, protecció de les víctimes i cooperació internacional». Aquest últim aspecte és de summa importància per portar a bon port les investigacions policials i judicials, ja que les trames s’estenen habitualment als països d’origen de les persones explotades.
La llei integral està en aquests moments paralitzada perquè el Ministeri d’Igualtat pretén fer una norma específica de tràfic només amb finalitats d’explotació sexual, mentre que el Ministeri de Justícia, en canvi, opta per una que abordi el conjunt d’aquesta activitat delictiva, per a la qual cosa ha encarregat a la Comissió de Codificació una proposta. Alhora, el PSOE ha presentat una llei al Congrés destinada a abolir la prostitució, amb mesures per millorar la persecució dels proxenetes i amb multes als consumidors per desincentivar la demanda. Aquesta llei no convenç Podem i els socis minoritaris del Govern perquè creuen que pot incrementar la vulnerabilitat de les prostitutes. Un dels projectes que són sobre la taula inclou castigar amb penes de presó que van d’un a quatre anys els clients que paguin per mantenir relacions sexuals amb víctimes obligades per tercers a prostituir-se, segons ‘ElDiario.es’.
Inversió per disminuir el dolor
La fiscalia defensa que la seva acció ha de partir de la premissa que el més important en les investigacions i procediments judicials que se segueixen en relació amb el tràfic d’éssers humans és la protecció de la víctima i la reposició dels drets de què s’ha vist privada, evitant qualsevol actuació que suposi un «risc cert» per a la seva vida. Els compromisos assumits per Espanya, segons la memòria d’aquesta institució, obliguen a adoptar mesures que garanteixin assistència i protecció integral a les víctimes, no només des del dret penal, sinó que també és necessari fer arribar a les administracions, organitzacions empresarials, sindicats i a la resta de la societat que el cost de les mesures preventives i formatives no constitueixen una despesa, «sinó que es tracta d’una inversió la rendibilitat de la qual es trobarà en la disminució del dolor personal» de les persones explotades.
Per això, segons aquesta institució, la necessitat de comptar amb una llei que reguli la lluita contra aquestes bandes. «En l’actualitat agafem preceptes de diferents lleis, però és imprescindible que hi hagi una unitat normativa per aconseguir una millor protecció de les víctimes», explica a aquest diari una fiscal experta en aquesta matèria. La normativa, segons aquesta jurista, ha de contemplar «tot el catàleg de drets de la víctima».
No ser expulsada
Una dada: el 99% de les dones (hi ha pocs homes) que cauen a les xarxes d’aquestes organitzacions estan en situació irregular a Espanya. En aquest sentit i a través de la llei d’estrangeria, l’Estat ofereix la possibilitat de regularitzar la residència de les víctimes no només si col·laboren per desarticular la trama, sinó també per circumstàncies personals. La llei fixa un termini de 90 dies de «restabliment i reflexió» que suposa la paralització de la seva expulsió del país. Una vegada conclòs aquest període, es facilita a la perjudicada, a la seva elecció, el retorn al seu país de procedència o l’autorització de residència. «És una manera d’afavorir la denúncia i no castigar una víctima que ja ha patit», destaquen fonts de la fiscalia, que apunten que aquestes persones han d’ostentar l’estatut de protegides. La majoria dels explotats demanen quedar-se a Espanya. Una altra petició de la fiscalia: penalitzar tota forma de proxenetisme, així com la regularització «adequada» dels delictes d’explotació laboral, servei i treballs forçats, com ocorre a França, Itàlia o Alemanya.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034