L’educació a Catalunya
Els sindicats demanen aclarir què ha passat amb els 10.000 estudiants preinscrits que han renunciat a l’FP
«S’han ofert moltes vacants en horari inadequat per a aquell alumnat que no té mitjà de transport», denuncia UGT
Pimec reclama un millor ajust entre oferta i demanda i millorar l’orientació dels estudiants
El procés de preinscripció d’FP per al curs 22-23 ha tancat amb un 98% d’alumnes amb plaça assignada i amb 1.222 que s’han quedat sense, segons dades del Departament d’Educació. Paradoxalment, hi ha en aquests moments 16.000 vacants en cicles de grau mitjà i superior. Pel camí han caigut més de 10.000 joves (més de 15.000 segons els càlculs d’UGT i CCOO) que s’havien preinscrit per cursar aquests estudis.
Segons les dades de la conselleria, el juliol, després de la primera fase d’assignació de places, hi havia 20.083 alumnes esperant plaça. Les setmanes següents, van córrer les llistes d’espera i es van assignar 7.000 places més. Al setembre, hi havia més de 15.000 persones esperant plaça, però només 5.012 es van presentar a la segona fase d’assignació.
¿Què ha passat amb aquests 10.000 aspirants? ¿En el cas que vinguessin de 4t d’ESO, han optat per estudiar batxillerat? ¿O si procedien de batxillerat, han optat per un grau universitari? ¿Era l’FP un pla b? ¿O han renunciat a estudiar?
Aquests són els interrogants, ara com ara sense resposta, que el responsable d’FP del sindicat UGT, Jesús Martín, vol que el Departament d’Educació aclareixi. «Considerem una necessitat analitzar aquestes dades. ¿Com és possible que les 15.235 persones que aspiraven a una plaça en la primera fase de la preinscripció no s’hagin matriculat?», apunta Martín, que demana a la conselleria un «seguiment individualitzat de cada petició per esbrinar què ha passat amb aquestes persones».
Martín apunta algun factor que també serviria per explicar el fet que hi ha 16.000 vacants. És a dir, de places n’hi ha. Però no han resultat de l’interès dels estudiants. «S’han ofert moltes vacants de tarda, en horari inadequat per a aquell alumnat que no té un mitjà propi de transport per desplaçar-se en el cas de poblacions sense un bon transport públic». Segons el parer del dirigent sindical, «imposar aquest horari fomenta a curt termini l’abandonament escolar prematur». «És un despropòsit assignar un torn horari a persones que no l’han demanat», defensa.
Així, el problema de la mobilitat incidiria en les vacants. «Si no el solucionem, quedaran vacants per cobrir per la impossibilitat dels alumnes de desplaçar-se a aquests centres», assenyala Martín, que recorda que aquesta situació perjudica els més vulnerables que «no puguin ni pagar-se el transport ni cobrir les despeses de residència en localitats allunyades del seu municipi».
L’orientacióés un altre factor que sens dubte hi té un paper. «Haurem de millorar-la perquè no quedin tantes vacants en cicles amb una gran inserció laboral», demana Martín. Per a aquest professor bon coneixedor de l’FP, la «inexistència d’un mapa territorial provoca que hi hagi un desencaixament entre oferta i demanda». Segons el seu parer, la «prioritat absoluta» ha de ser «l’encaix entre oferta i demanda».
Ajustar-ne l’oferta i millorar-ne l’orientació
De la mateixa opinió són els empresaris de Pimec, que han lamentat que «més de 15.000 alumnes que volien estudiar FP no ho hagin pogut fer». Atribueixen aquesta situació a una «mala planificació» del sistema.
La patronal de la petita i mitjana empresa opina que les mesures introduïdes per Educació en aquesta preinscripció, encaminades a donar prioritat a l’alumnat de 4t d’ESO, «no han sigut suficients» i opinen que «la precipitació en la presa de decisions ha acabat retardant l’assignació final de places i ha pogut generar un efecte dissuasori» en els aspirants. Es refereixen al fet que de les 20.083 persones que esperaven plaça al juliol, només 5.012 han acabat participant en la fase d’admissió del 21 de setembre. «La resta ha abandonat els estudis abans de començar davant la incertesa de saber si tindrien plaça o no i davant de l’expectativa d’incorporar-se a un cicle que va començar el 7 de setembre», interpreten.
Com els sindicats, Pimec insisteix en la necessitat d’ajustar l’oferta a la demanda i de millorar l’orientació. El desajust i la falta d’orientació és el que explicaria, apunten, el fet que un gran nombre de places vacants sigui en cicles de sectors que tenen una alta demanda de professionals, com per exemple, la instal·lació, l’electricitat, l’electrònica, la sanitat i la indústria alimentària.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia