Educació a Catalunya

Les famílies del Sant Felip Neri pressionen l’Arquebisbat per passar a la pública

  • La històrica escola concertada del Gòtic demana passar a la xarxa pública, transformació imprescindible per continuar amb el projecte, encallada en la propietat de l’edifici: l’Església

  • L’escola –i els jocs dels seus alumnes– en una de les places més pressionades per la indústria turística de la ciutat és un oasi de vida i resistència veïnal que el Gòtic no vol perdre

A1-157322977.jpg

A1-157322977.jpg / Laura Guerrero (EPC)

2
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després de sis mesos d’espera, famílies i alumnes de l’escola Sant Felip Neri, a la plaça homònima al barri Gòtic, s’han manifestat aquest dimarts davant l’Arquebisbat de Barcelona. Demanen desencallar les negociacions perquè el centre concertat amb 63 anys d’història passi a la xarxa pública, tal com desitja des de la comunitat educativa –de la direcció a les famílies–, fins al Consorci d’Educació (ajuntament i Departament d’Educació).

Durant el curs passat es va comunicar a les famílies que la viabilitat d’aquesta escola concertada passava per garantir el seu pas a la xarxa pública en el curs 2023-2024, és a dir, el curs que ve. Si això no passa, l’escola haurà de tancar, cosa que significaria deixar 300 nens i nenes sense escola i, una cosa en el que insisteixen tant les famílies com el teixit associatiu i veïnal del barri, acabar amb un espai de vida i comunitat en un barri especialment pressionat per la indústria turística.

L’escola Sant Felip Neri –en una de les places que apareixen a totes les guies com un «imprescindible» de la ciutat– és tot un símbol de tenaç resistència veïnal en un barri en el qual fa lustres que per la gentrificació es carrega tot el que es posa al seu camí.

Falta de respostes

Notícies relacionades

Després de conèixer la difícil situació econòmica i la voluntat de la titularitat (el Patronat de la Fundació Torres i Bages), l’equip docent, les famílies i el Consorci d’Educació de Barcelona es van posar ràpid d’acord i van iniciar els passos per passar el centre a la xarxa pública, una cosa que a més, dotaria de places d’ESO al barri. Després d’una sèrie d’accions i mobilitzacions es va crear una taula de negociació entre la propietat dels espais, la Congregació de l’Oratori de Sant Felip Neri –on ara està encallat l’assumpte– i el Consorci d’Educació. El Consorci d’Educació –ajuntament i Departament–va fer una proposta a la propietat –l’església– que englobava els espais actuals i part del convent, proposta que, sis mesos després, encara no ha obtingut resposta.

Cada dimarts

Per això, després de mesos de silenci, les famílies han reprès aquest dimarts les protestes, concentrant-se davant l’Arquebisbat a tres quarts de nou del matí, abans d’entrar a classe, una cosa que, anuncien, faran cada dimarts fins que obtinguin una resposta oficial a la proposta. «El nostre objectiu és que la propietat dels espais, la Congregació de l’Oratori de Sant Felip Neri, en els termes del possible acord amb el Consorci, continuï llogant-los tal com ha fet fins ara, amb independència de quina sigui la seva titularitat. Només així podrem garantir el seu pas a l’escola pública, preservar el projecte educatiu, el dret a l’educació dels nostres nens i joves i vetllar per la cohesió social del barri, ja que salvar Sant Felip Neri és defensar el barri», defensen les famílies.