El problema de la vivenda

Sabadell, Mataró i set municipis més pressionen per aconseguir desallotjaments okupes en 48 hores

  • Els alcaldes de l’Arc Metropolità de Barcelona demanen al Congrés que recolzi les modificacions legislatives per actuar contra l’ocupació delinqüencial

Sabadell, Mataró i set municipis més pressionen per aconseguir desallotjaments okupes en 48 hores

MANU MITRU

2
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

Els nou alcaldes de l’Arc Metropolità de Barcelona (Sabadell, Terrassa, Rubí, Mataró, Martorell, Vilanova i la Geltrú, Granollers, Mollet del Vallès i Vilafranca del Penedès), de tots els colors polítics, s’han mobilitzat amb l’objectiu que el Congrés aprovi, en el marc del projecte de llei orgànica d’eficiència organitzativa del servei públic de Justícia, que està previst que es debati la setmana del 17 d’octubre, dues modificacions legislatives per possibilitar que els desallotjaments de vivendes ocupades per delinqüents es puguin realitzar en 48 hores.

L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, i els alcaldes de Martorell i Mataró, Xavier Fonollosa i David Bote, presidenta, vicepresident i secretari de l’Arc, respectivament, han acudit aquest dijous a Madrid per demanar als diferents partits polítics, començant pels del Govern de coalició, suport per modificar la llei i possibilitar que els pisos ocupats es puguin desallotjar en 48 hores. Aquests nou municipis, que acullen una població de 900.000 persones, tenen en aquests moments més de 4.400 vivendes ocupades per delinqüents, que causen problemes de convivència amb els veïns i utilitzen els pisos per a activitats il·lícites. A Mataró, per exemple, hi ha dues ocupacions delinqüencials al dia. Des de començament d’any, la xifra supera les 500.

Al llarg de la jornada, Farrés, Fonollosa i Bote s’han reunit amb representants del PSOE, Unides Podem, el PP, ERC, Junts, el PNB i Ciutadans en la comissió de justícia del Congrés amb la idea de transmetre’ls la problemàtica que es viu als seus municipis, perquè la tinguin en compte a l’hora de decidir el seu vot. Els alcaldes han posat èmfasi que el problema són les ocupacions delinqüencials i no les ocupacions per part de persones vulnerables que no causen problemes de convivència.

«Hem vist sensibilitat»

L’alcalde de Mataró, David Bote (PSC), ha sortit satisfet de les reunions. «Hem vist una sensibilitat que fins ara no existia. És un gran pas. Hem pogut explicar de primera mà la realitat de municipis dels voltants de Barcelona. Tots han admès que hi ha un problema i ara es tracta de solucionar-lo», ha explicat en declaracions a EL PERIÓDICO. Bote és optimista i creu que els partits estan per «aprovar mesurades per tallar en sec delictes que amarguen la vida dels veïns i veïnes».

El regidor de la capital del Maresme ha lamentat la «confusió» entre «el dret a l’accés a la vivenda» i les ocupacions il·legals. «Aquesta pedagogia ha costat molt i costa entendre-la si no estàs sobre el terreny», afegeix Bote, la ciutat del qual és una de les més afectades per les ocupacions delinqüencials.

Notícies relacionades

D’entrada, tindran el suport del PSOE, que al setembre va presentar esmenes a la llei per actuar contra les ocupacions delinqüencials. En concret, els socialistes proposaven modificacions legislatives perquè els jutges puguin ordenar la sortida dels okupes en 48 hores i perquè els jurats populars deixin d’ocupar-se dels casos de violació de domicili. Esmenes coincidents amb iniciatives similars del PP o del PDECat.

En aquesta ocasió, el PSOE va remarcar que aquesta iniciativa no té a veure amb els desnonaments de persones vulnerables. El portaveu socialista en el Congrés, Patxi López, va insistir llavors que la modificació «no té res a veure amb els desnonaments» i que només afecta les «violacions de domicili i l’ocupació il·legal d’immobles».