Nova regulació
Les claus de la llei de protecció animal que enfronta caçadors i animalistes
La norma persegueix l’abandonament, el maltractament i el sacrifici zero, per a la qual cosa acota la cria de mascotes, endureix les penes per agressió i obliga els amos de gossos a realitzar un curs
La llei de protecció, drets i benestar dels animals, que arriba avui al Congrés, busca aconseguir l’«abandonament, el maltractament i el sacrifici zero», a fi de posar fre a les altes taxes d’abandonament i mort posterior que hi ha a Espanya. La llei només és d’aplicació als animals de l’entorn urbà i deixa fora els toros, els animals de producció i experimentació. Així mateix, el PSOE ha presentat en el Congrés una esmena destinada a excloure també els gossos de caça, que l’ha enfrontat amb Podem i els animalistes, que volen que totes les mascotes tinguin la mateixa protecció. A l’espera de saber com acaba la tramitació parlamentària, aquests són els punts més nous de la llei, tenint en compte els canvis que ha tingut en la negociació en el si del Govern.
Ni en terrasses ni en soterranis
La norma estableix que els propietaris de mascotes hauran «de mantenir-los integrats al nucli familiar, en bon estat de salut i higiene». No podran deixar-los en terrasses, balcons, patis o soterranis, ni en vehicles tancats o lligats a les portes d’un establiment sense supervisió. Tampoc podran deambular per espais públics sense algú que els vigili. I els animals que, per raons de benestar, mida o característiques de la seva espècie, no puguin conviure en el nucli familiar, hauran de disposar d’un allotjament adequat, amb habitacles conformes a les seves dimensions i que els protegeixin de les inclemències del temps, en bones condicions de cura i pulcritud.
Curs per tenir un gos
Els amos dels gossos hauran de realitzar un curs formatiu, «amb l’objectiu de facilitar una correcta tinença responsable». Així mateix, la llei estableix que un animal de companyia no podrà estar sol tres dies consecutius i, en el cas dels gossos, el termini no podrà ser superior a 24 hores. Així mateix, insta a «evitar que els animals dipositin els seus excrements i orines en llocs de pas habitual d’altres persones, com façanes, portes o entrades a establiments, procedint en tot cas a la retirada o neteja d’aquells amb productes biodegradables».
Zero sacrifici
La llei prohibeix el sacrifici d’animals de companyia, «llevat de per motius de seguretat de les persones o animals o de l’existència d’un risc per a la salut pública». Catalunya i Madrid ja tenen legislacions que impedeixen el sacrifici però a la resta d’autonomies es permet si els refugis d’animals no tenen més lloc o per altres circumstàncies. La norma busca, per tant, servir de paraigua comú i prohibir aquesta pràctica a tot Espanya.
Identificació i esterilització
La llei persegueix també l’«abandonament zero», per a la qual cosa es preveu que totes les mascotes estiguin identificades i que la cria hagi d’efectuar-se per «criadors registrats», amb mecanismes de supervisió veterinària, per mirar d’aconseguir que es realitzi «de forma responsable i moderada». No obstant, en l’avantprojecte aprovat pel Consell de Ministres al febrer s’incloïa que tots els propietaris d’animals que habitualment visquin en espais oberts i es relacionin amb altres de la mateixa espècie siguin esterilitzats. Però finalment en el projecte enviat al Congrés només s’obliga a l’esterilització dels gats, no dels gossos. Els animalistes afirmen que aquest canvi respon a les pressions dels caçadors, que volen continuar criant els seus propis gossos.
Les botigues no vendran gossos i gats
Per evitar compres no meditades que després acaben en l’abandonament de mascotes i afavorir l’adopció d’animals, la llei impedeix que les botigues venguin gossos, gats i fures. L’avantprojecte inicial prohibia a aquests establiments la comercialització de qualsevol ésser viu excepte peixos però el projecte legal aprovat a l’agost i ratificat a les Corts els permet vendre també aus, tortugues o rèptils. Segons els animalistes, les pressions de les botigues de mascotes han provocat que es flexibilitzi la prohibició inicial.
Veda al maltractament
La llei prohibeix els circs amb animals salvatges, així com les baralles i baralles d’animals, el tir al colom i el tir al tub. També s’impedeix utilitzar punxes, collars i altres coses similars que pengin als animals o aparells elèctrics que els causin sofriment. I, per evitar el sofriment animal en romeries, cavalcades o processons, els animals no podran estar immobilitzats. Alhora, el Govern ha impulsat una reforma del Codi Penal, que també s’està tramitant en el Congrés, que endureix les penes per maltractament animal. En cas de tirar endavant la proposta governamental, s’augmentarà de 18 mesos a dos anys de presó el maltractament que acabi amb la mort i de tres mesos a 18 mesos les agressions que impliquin atenció veterinària.
Final als gossos perillosos
El projecte legal deroga la llista de gossos perillosos en funció de la seva raça i estableix una «llista positiva d’animals» de companyia que determinarà quins s’hi poden incloure tenint en compte diversos criteris, com el de la salut i la seguretat de les persones.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034