La nova norma arriba al Congrés
La llei trans no permet canviar de sexe per eludir condemnes: veritats i mentides sobre el nou text
La norma dona llum verda a canviar de sexe en el DNI sense hormonació, aval mèdic o testimonis, amb la mera voluntat de la persona interessada
La llei trans inicia aquest dijous la seva etapa al Congrés, on es debatran les esmenes a la totalitat presentades pel PP i Vox. L’arribada de la norma a la Cambra baixa ha revifat les crítiques d’un sector del feminisme que critica que el gènere pugui entendre’s com una identitat –no com una sèrie de mandats i estereotips als quals cal posar fi– i que es pugui fer el canvi de sexe en el DNI amb la mera voluntat de la persona interessada, sense els dos anys d’hormonació ni aval mèdic. Atès aquest rebuig, el col·lectiu LGTBI ha demanat als partits, especialment al PSOE, en què militen algunes persones alineades amb el sector del feminisme crític amb la llei, que no facin passos enrere i no retrocedeixin entorn del consens aconseguit en el Govern de coalició en els aspectes fonamentals de la nova norma. Aquestes són les seves principals novetats.
Autodeterminació de gènere
El projecte legal reconeix la lliure autodeterminació de gènere, com reivindica el col·lectiu LGTBI, al permetre el canvi de sexe registral sense requerir un informe mèdic de disfòria de gènere ni dos anys d’hormonació, com s’exigeix ara, o un testimoni o document que acrediti la «situació estable de transsexualitat», com en un inici exigia la vicepresidenta socialista Carmen Calvo. La llei, això sí, exigeix ratificar que es vol modificar el sexe en el Registre Civil en dues ocasions, amb tres mesos de diferència. I si es vol revertir la situació, cal esperar sis mesos i acudir a la jurisdicció voluntària.
Els menors, a partir dels 14 anys
El text legal permet el canvi de la menció registral del sexe a partir dels 16 anys i que entre els 14 i els 16 els menors presentin la sol·licitud «assistits pels seus representants legals». Entre els 12 i els 14 anys s’autoritza el canvi de nom i sol·licitar la modificació del sexe davant la jurisdicció voluntària. Els col·lectius trans volen que l’autodeterminació de gènere es reconegui de manera íntegra a partir dels 12 anys i lluitaran per aquesta rebaixa en l’edat durant la tramitació parlamentària. Els menors de 12 anys no poden sol·licitar el canvi de sexe, però, sí, de nom, sense proves testificals o documentals.
Teràpies i educació
La llei prohibeix les teràpies de conversió, fins i tot si disposen del consentiment de l’interessat. Així mateix, incorpora accions específiques per promoure la igualtat del col·lectiu en els àmbits laboral, educatiu o de la salut, ja que, segons l’Agència Europea de Drets Fonamentals, el 2020, el 42% de les persones LGTBI es van sentir discriminades. Per mirar de frenar aquesta situació, es preveu la inclusió en el currículum escolar del respecte a la diversitat sexual en totes les etapes educatives, així com formació per a tot el professorat.
Filiació dels fills
A part de l’autodeterminació, una de les principals peticions del col·lectiu LGTBI és que es reconegui a les dones lesbianes i/o bisexuals la possibilitat de filiar els seus fills, una cosa que es permetrà tant si les parelles estan casades com si no. En aquest últim cas, es permetrà quan «la mare no gestant manifesti la seva conformitat» a la filiació i sempre que aquesta no resulti contrària a les presumpcions establertes en la legislació civil i «no generi controvèrsia».
Violència de gènere i quotes
Els grups feministes que rebutgen la llei trans temen que alguns maltractadors demanin ser reconeguts com a dones per eludir així la llei contra la violència de gènere. Per evitar-ho, l’avantprojecte assenyala que «la rectificació de la menció registral no alterarà les obligacions jurídiques que poguessin correspondre a la persona anteriorment a la inscripció del canvi registral». Així mateix, respecte a la política de quotes, indica que els interessats «no podran ser beneficiaris de mesures d’acció positiva adoptades en favor de les dones» respecte a la situació anterior a la modificació.
Les sancions
Per evitar la discriminació i la LGTBI-fòbia, la llei incorpora sancions d’entre 200 i 2.000 euros per a les persones que insultin o facin pintades contra una persona per la seva orientació sexual o identitat de gènere. I les multes per no contractar una persona gai, lesbiana, intersexual, bisexual o trans aniran de 2.001 a 10.000 euros, i entre les infraccions molt greus, amb multes d’entre 10.001 a 150.000 euros, s’hi inclou denegar-los l’accés a establiments, inclosa la vivenda.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034