Premis Nobel
Curiositats sobre el premi Nobel de la pau
Aquest guardó, que va néixer a finals del segle XIX, s’ha atorgat en més d’un centenar d’ocasions i aquest divendres sumarà un o diversos noms més a la llista de premiats
Quan el químic Alfred Nobel va deixar com a llegat, a finals del segle XIX, els premis que porten el seu nom, finançats en un inici amb la seva pròpia fortuna, va estipular per escrit que un havia de reconèixer la persona responsable de «la millor obra o la més gran en favor de la fraternitat entre països, l’abolició o reducció dels exèrcits i la celebració i promoció de congressos de pau».
Així va néixer el premi Nobel de la pau, que al llarg de la seva història s’ha repartit en més d’un centenar d’ocasions i que sumarà aquest divendres un o diversos noms més a la llista de guardonats.
¿Qui entrega el premi?
El Comitè Noruec del Nobel té a les seves mans la responsabilitat de triar el guardó referent a les tasques de pau. L’òrgan està compost per cinc membres designats pel Parlament de Noruega, tot i que històricament ha actuat amb discreció i al marge de consideracions polítiques internes al país nòrdic.
Per a l’edició del 2022, s’han presentat 342 candidatures, de les quals 251 corresponen a persones, i 92, a organitzacions. El termini de presentació va concloure el 31 de gener i, a partir de llavors, comença la tasca de cribratge per part del Comitè.
¿Quants premis s’han repartit?
El primer premi Nobel de la pau es va concedir el 1901, al francès Frédéric Passy i al suís Jean Henri Dunant, i acumula ja 102 edicions: amb reconeixements a 109 persones i 28 organitzacions.
Dinou anys van quedar en blanc, principalment en èpoques de guerra, i el 1972 va ser l’últim en què el Comitè Noruec va decidir no premiar ningú. Els estatuts de la Fundació Nobel preveuen no concedir cap premi en cas que cap dels candidats compleixi uns mínims estàndards d’acord amb el parer d’aquest grup selecte.
¿Qui pot rebre el premi?
No hi ha criteris que limitin la concessió del guardó a una determinada persona o organització, més enllà que estigui viu en el moment en què se’l reconeix –no així en l’acte d’entrega–. L’activista pakistanesa Malala Yousafzai va ser reconeguda amb 17 anys, i el polonès Joseph Rotblat, amb 87.
Tampoc no s’estableix un límit de candidatures i, segons l’organització, Mahatma Gandhi, Ióssif Stalin i Adolf Hitler són les persones que més vegades figuren en una llista que acumula ja uns 5.000 noms i que es va revelant progressivament –passats cinquanta anys–.
La dada posa en evidència que no hi ha cap tipus de cribratge previ a l’hora d’admetre aspirants. Poden presentar candidats membres de parlaments i governs, de tribunals internacionals, professors universitaris, premiats en altres edicions i membres del mateix Comitè Noruec, entre d’altres.
El Comitè, a més, no està obligat a seleccionar un únic nom i, de fet, en 31 ocasions el premi se l’han repartit entre dos premiats i dos cops ha recaigut simultàniament en tres persones. També pot premiar diverses vegades n mateix aspirant: el Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR) acumula tres premis, i l’Alt Comissionat de l’ONU per als Refugiats (ACNUR), dos.
Quant al repartiment per gèneres, només 18 de les 109 persones guardonades amb el Nobel de la pau són dones, i vuit d’elles l’han rebut al llarg d’aquest segle.
¿Es pot rebutjar un premi?
Només en una ocasió, el 1973, un guardonat va rebutjar el premi. El polític vietnamita Le Duc Tho va declinar l’homenatge que el Comitè Noruec li volia brindar junt amb el nord-americà Henry Kissinger per la negociació de l’acord de pau, al·legant la situació política interna del país asiàtic.
Tampoc no es pot desposseir ningú del reconeixement si sorgeixen dubtes a posteriori sobre el seu compromís amb la pau i els drets humans, com ha aclarit el Comitè en aquests últims anys després dels controvertits acompliments polítics de la birmana Aung San Suu Kyi i de l’etíop Abiy Ahmed.
Suu Kyi és, de fet, una de les tres persones reconegudes amb el Nobel de la pau mentre estaven empresonades, junt amb el pacifista alemany Carl von Ossietzky i l’activista xinès Liu Xiabao. No recollir físicament el premi no és cap impediment per al Nobel en cap de les seves diferents variants.
¿Què rep el premiat?
Notícies relacionadesAl marge del reconeixement simbòlic, la concessió del Nobel de la pau comporta un premi en metàl·lic actualitzat avui dia en 10 milions de corones (més de 917.000 euros). També s’entrega un diploma i una medalla amb la imatge d’Alfred Nobel a cada un dels premiats.
El periodista rus Denis Muratov, premiat en l’edició del 2021, va decidir subhastar la medalla per recaptar fons amb què ajudar els nens ucraïnesos desplaçats per la invasió russa.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034