Masclisme
Col·legis majors: molta norma per erradicar les vexacions, pocs resultats
El «¡putes, sortiu dels caus!» del centre Elías Ahuja coincideix amb l’entrada en vigor de la llei de convivència universitària, que castiga aquestes pràctiques
El cas del col·legi major Elías Ahuja de Madrid coincideix amb el moment de més esforç normatiu per aturar les novatades i els tractes vexatoris dins d’aquests centres. Aquest és el primer curs en el qual ja s’aplica la recent llei de convivència universitària, que prohibeix aquest tipus de pràctiques i estableix sancions. I la Universitat Complutense, a què l’Elías Ahuja està adscrit, va presentar fa just un mes una campanya contra aquests comportaments.
I tanmateix, continuen passant, posant de manifest la dificultat d’aturar-los a determinats col·legis majors, no en tots, ni tan sols en la majoria, perquè són més els centres d’aquest tipus on aquesta terrible tradició ha desaparegut.
«¡Putes, sortiu dels vostres caus com conilles! Sou unes putes nimfòmanes. Us prometo que cardareu totes a la ‘capea’». ¡Som-hi, Ahuja!», va cridar diumenge passat un intern d’aquest centre a les internes del col·legi major Santa Mónica, situat just davant, mentre els seus companys l’aclamaven, fora de control. El vídeo va començar a circular per les xarxes socials Tik Tok i Twitter, i es va viralitzar en molt poc temps, com sol passar en aquests casos, i va provocar una cascada de reaccions institucionals en contra.
Penes «molt greus»
La llei de convivència universitària està cridada a erradicar aquest tracte vexatori. Les seves víctimes tendeixen a disculpar aquestes pràctiques, com ha passat en aquesta ocasió, però això resulta irrellevant amb la nova norma. El text considera «molt greus» les novatades que menyscabin la integritat o suposin violència física o psíquica, assetjament sexual o discriminació per sexe, i les castiga amb penes de dos mesos a tres anys d’expulsió de la universitat o la pèrdua de drets de matrícula parcial durant un any acadèmic. La llei va entrar en vigor aquest any, i és aquest el primer curs en què s’aplica.
No està clar si l’ocorregut diumenge passat, amb les classes acabades de constituir, coincideix amb un període de novatades, però els fets encaixen perfectament en el que recull la llei.
«No participis, no t’arrisquis, ningú pot excloure’t», assenyalen els cartells desplegats fa un mes per la Complutense, dins de la seva nova campanya en contra d’aquests comportaments, anomenada ‘Contra les novatades i a favor de la integració’, que reivindica la «tolerància zero» en aquest àmbit. El mateix fet que aquesta universitat, igual com d’altres, com la de Salamanca, hagi de portar a terme cada curs iniciatives d’aquest tipus mostra que les vexacions i ritus iniciàtics es resisteixen a morir. De moment, la Complutense ha expulsat diversos joves implicats en els fets de diumenge passat.
Realitats diferents
Els col·legis majors són una institució molt antiga, gairebé tant com les universitats. El seu origen se situa a Bolonya (Itàlia), el 1364, amb la creació del Col·legi Major de San Clemente, on s’allotjaven estudiants espanyols i portuguesos amb escassos recursos.
Notícies relacionadesSet segles després, la situació a Espanya és molt heterogènia. Amb un preu d’entre 800 i 1.200 euros al mes, n’hi ha de religiosos i laics, mixtos o segregats per sexes, com l’Elías Ahuja, de tarannà clarament conservador (allà va estar intern l’exlíder del PP, Pablo Casado, que va participar d’aquesta cultura masclista), fins i tot d’extrema dreta. Entre els ponents convidats durant els últims anys hi ha Santiago Abascal, president de Vox, i Rocío Monasterio, líder del mateix partit a l’Assemblea de Madrid.
El Consell de Col·legis Majors Universitaris a Espanya (CCMUE) va portar a terme a principis del juny passat una completa radiografia d’aquests centres. El 72% dels col·legials són alumnes d’universitats públiques i el 28% de privades. El 8% està becats. Majoritàriament resideixen allà en la seva primera etapa en la carrera: el 40% cursa primer any i el 35% segon. El 32% està matriculat en una carrera relacionada amb les Ciències Socials i Jurídiques, davant el 31% que opta per Ciències de la Salut i el 28% que estudia graus relacionats amb ciències, enginyeria o arquitectura.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Ben-Gvir dimiteix en protesta contra l’alto el foc
- La treva a Gaza començarà avui amb l’alliberament de tres ostatges israelians
- Thomas Drake : "Utilitzar els satèl·lits de Musk a l’espai és cedir sobirania a la Terra"
- Macroprotesta a Washington en vigílies de la tornada de Trump
- Nova era en la Casa Blanca