Pirateria informàtica a Catalunya
Així ha sigut el dia a l’Hospital Broggi després de l’atac cibernètic a centres sanitaris catalans
L’Hospital Moisès Broggi de l’Hospitalet de Llobregat ha sigut un dels 13 centres del Consorci Sanitari Integal (CSI) que aquest divendres ha patit un atac cibernètic que ha inutilitzat tots els sistemes informàtics. L’hospital ha continuat atenent urgències i funcionant amb relativa normalitat. Això sí, amb més lentitud i amb les limitacions que suposa no comptar amb els ordinadors. «Ha sigut una mica com un salt en el temps. Estem treballant com fa 15 anys. Tot ho estem fent a mà: els informes dels pacients, les medicacions, les peticions de proves o les altes mèdiques», explicava a EL PERIÓDICO un dels metges d’aquest centre hospitalari.
El laboratori continua funcionant, però els resultats de les analítiques es fan a mà. El pirateig del sistema també ha afectat els resultats de radiologia i ha requerit més presencialitat en el centre dels professionals d’aquesta especialitat. «Si habitualment poden revisar els TAC, ressonàncies i radiografies i fer informes des de casa, ara al no funcionar el sistema informàtic s’han hagut de reforçar els equips presencials», explicava aquest facultatiu.
Afegeix que el Broggi ha tingut una gran ‘sort’: l’atac cibernètic l’ha agafat en una setmana «tranquil·la» i amb una xifra d’urgències i ingressos inferior a la registrada a l’agost. «Estem tranquils. Tot va més lent, però ha ajudat que no hem tingut una allau d’ingressos».
A més, la matinada passada, quan van començar els problemes informàtics, el personal de l’hospital, «intuint que alguna cosa passava», va imprimir informes i medicacions dels pacients. Tenien fresc el record de l’atac cibernètic del 2020. En aquella ocasió, entre el personal van córrer rumors que els pirates havien demanat un rescat però que aquest no es va arribar a pagar. Aquest divendres, no sabien si els pirates havien demanat o no rescat econòmic, si bé l’Agència Catalana de Ciberseguretat ha admès que l’agressió informàtica és de tipus programari segrestador, mètode amb què els cibercriminals segresten dades o l’accés als ordinadors a fi d’exigir el pagament d’un rescat econòmic per alliberar-les. Aquest organisme no ha especificat, tanmateix, si la Generalitat negocia algun rescat.
El personal del Broggi confia, segons la informació que manegen, que «sent optimistes» dissabte a la tarda podria tornar a estar operatiu el SAP, el programa informàtic del cens de pacients. Si no, confien que això succeeixi diumenge o dilluns com a molt tard.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia