Salut
Els casos de càncer de pulmó en dones s’han triplicat des del 2001 pel tabac
Els oncòlegs adverteixen que les morts per aquest tipus de tumor en el sexe femení creixen a un ritme del 4% o 5% anual a Espanya
La mortalitat provocada pel càncer ha experimentat, els últims anys, un fort descens gràcies a la prevenció, el diagnòstic precoç i els avenços terapèutics. Tanmateix, en el càncer de pulmó, que és el responsable del nombre més elevat de morts per tumors al món,el descens no és uniforme, ja que s’ha produït una disminució a escala mundial –que a Espanya de moment és només una estabilització– en la xifra de defuncions d’homes i un fort increment de la mort de dones, que els experts atribueixen a la incorporació més tardana de la dona al tabaquisme. De fet, la taxa d’incidència de tumors als pulmons gairebé s’ha triplicat en dones des del 2001, segons recull l’informe ’Les xifres de càncer a Espanya 2022’
«Abans la presència de dones amb diagnòstic de càncer de pulmó era anecdòtica i avui és una realitat cada vegada més freqüent. És el drama que estem vivint i tenim la responsabilitat global de transmetre aquest missatge», reflexiona la doctora Rosario García Campelo, cap d’Oncologia de l’Hospital de la Corunya, que recentment ha llançat aquesta advertència en un seminari organitzat per la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM) i la farmacèutica MSD.
Les dades indiquen que les morts per càncer de pulmó en el sexe femení creixen a un ritme del 4% o 5% anual a Espanya (han passat de 2.262 a 5.072 del 2003 al 2019) i es calcula que «podria ser la primera causa de mort per càncer el 2025». En l’actualitat, el càncer de mama és el tumor que provoca més mortalitat en el sexe femení, per això molts esforços s’han dirigit a augmentar la conscienciació i la detecció precoç d’aquesta mena de tumors entre les dones. Però en alguns països europeus, sobretot en els nòrdics, el càncer de pulmó ja ha superat el de mama i es preveu també que a Espanya arribi a ser la primera causa de mort per càncer en les dones els pròxims anys.
Morts evitables
La tragèdia d’aquesta tendència és que el 85% de les morts per càncer de pulmó es deuen al consum de tabac, per la qual cosa és un dels càncers més evitables. Aquest hàbit continua sent superior en homes que en dones, per això encara és més alt el nombre de casos i de morts en homes, però en l’actualitat s’estan detectant també càncers pulmonars en les dones que van començar a fumar a partir dels anys 70 o 80, és a dir, les nascudes entre 1950 i 1960, mentre que entre els homes «l’epidèmia va ser anterior i fa anys que està en descens», segons reflecteix l’esmentat informe.
I és que a l’inici del tabaquisme hi havia un 60% d’homes fumadors davant el 5% de fumadores, però en l’actualitat a Espanya les enquestes presenten dades preocupants d’estabilització entorn del 20% del nombre de dones que fumen mentre que en homes el consum de fum presenta una tendència descendent (del 30% el 2009 al 26% el 2017). A més, la situació no té aparences de corregir-se ja que són més les noies que els nois joves que s’inicien en el mal hàbit. Un 26% davant el 21% en l’índex de consum de cigarrets en els últims 30 dies, segons l’enquesta sobre l’ús de drogues en ensenyaments secundaris Estudes 2021.
En conseqüència, s’espera també un augment de la incidència en la població femenina d’altres tumors relacionats amb el tabac com els de la cavitat oral, la faringe i la bufeta urinària.
Més risc
A més, els estudis suggereixen «que les dones tenen més risc de tenir càncer de pulmó amb menys exposició tabàquica, cosa que podria ser una de les raons que justifiquin que el diagnòstic en el sexe femení es produeixi en edats més primerenques, però també en etapes més avançades de la malaltia», segons adverteix l’oncòloga García Campelo.
La lluita contra el càncer ha experimentat grans avenços terapèutics els últims anys, innovacions que també han arribat a l’àmbit del càncer de pulmó. Així, es continuen utilitzant tractaments clàssics com la quimioteràpia, la radioteràpia i la cirurgia (amb tècniques menys invasives, que permeten una recuperació més ràpida), però també la medicina de precisió, que permet que el pacient rebi un tractament «dirigit, específic, altament eficaç i menys tòxic» que la quimioteràpia en funció de les alteracions genètiques del tumor. Així mateix, està donant bons resultats la immunoteràpia, que consisteix a estimular el sistema immunitari per combatre les cèl·lules cancerígenes, bé com a teràpia aïllada, o bé combinada amb d’altres.
El problema és que les dones tenen més efectes secundaris o toxicitat en els tractaments utilitzats i diferents estudis suggereixen que particularment la immunoteràpia és menys eficaç en la població femenina que en la masculina.
Els cribratges
D’altra banda, per millorar en el diagnòstic precoç, fa anys que els experts reclamen que s’implantin programes de cribratge que, ara com ara, no s’ofereixen de manera organitzada i homogènia a tot Espanya, tot i que hi ha diversos programes pilot en marxa. El problema, avisa l’oncòloga García Campelo, és que les dones, a l’estar històricament associades a menys consum de tabac, tenen menys probabilitats de ser incloses en la població de risc a la qual s’adrecen els programes de cribratge.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034