Dia Europeu contra el Tràfic de Persones
Més de la meitat de les víctimes de tràfic tenen menys de 24 anys
El 50% procedeixen de l’Amèrica Llatina, seguit de l’Àfrica, segons l’estudi ‘Totes les víctimes, tots els drets’, que recull casos de més de 1.000 supervivents a Espanya
La Chantal va néixer al sud de Nigèria, des d’on va haver de fugir fins a Espanya quan els seus pares van morir. Tot just arribar i malgrat que era menor d’edat, la van obligar a exercir la prostitució en un polígon industrial per saldar el deute que tenia amb la xarxa de persones que va facilitar la seva arribada a Europa. Ara té 18 anys i ha aconseguit recuperar la seva vida i la seva autonomia, però moltes noies com ella continuen atrapades en les xarxes de prostitució. En concret, segons l’estudi ‘Totes les víctimes, tots els drets’, que recull el testimoni de la Chantal i d’altres víctimes, més de la meitat de les persones captades (el 55%) per xarxes de tràfic tenen menys de 24 anys.
El percentatge ha descendit del 72% de les víctimes rescatades el 2018 a l’actualitat, però tot i així demostra la fragilitat de les persones més joves i vulnerables a aquest tipus de delictes. L’estudi, elaborat pel Proyecto Esperanza, oenagé que des del 1990 atén víctimes de tràfic, i la Fundación Mutua Madrileña i que ha sigut publicat amb motiu del Dia Europeu contra el Tràfic de Persones, assenyala també que sis de cada deu persones rescatades han sigut captades i forçades amb finalitats d’explotació sexual. La resta són víctimes de treballs forçats, servei, mendicitat, matrimoni forçat o tràfic d’òrgans.
Segons les Nacions Unides, entorn de 2,5 milions de persones al món són víctimes de tràfic, però la xifra podria ser molt més gran, perquè es calcula que per cada víctima n’hi ha 20 més sense identificar. D’aquestes, la majoria són dones i nenes.
País origen i destí
I Espanya, segons el Grup d’Experts contra el Tràfic del Consell d’Europa, és un país de destí per a aquestes persones tot i que també un país de trànsit i origen. De fet, l’estudi de Proyecto Esperanza, elaborat amb prop de 1.000 casos atesos per l’oenagé des del 2018, assenyala que el 9,5% de les víctimes van ser captades i obligades a mantenir relacions sexuals o a la resta de delictes a Espanya.
No obstant, el gruix de les víctimes ateses l’últim any, el 50,9%, procedien de l’Amèrica Llatina, que és la regió de procedència que més ha augmentat en els últims quatre anys, ja que el 2018 eren el 28,9%. El segueix de prop l’Àfrica, amb un 44% de les persones rescatades, en un context en el qual Colòmbia i Veneçuela són els països principals d’origen de les víctimes, seguits pel Camerun.
No hi ha un perfil únic
En qualsevol cas l’estudi recalca «no hi ha un perfil únic de víctima de tràfic», ja que hi ha una «gran diversitat» de dones víctimes i supervivents en relació amb el seu país de procedència, l’edat, l’estat civil o el nivell educatiu.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia