Aigua benvinguda

¿Com afectarà l’‘Armand’ a Espanya? La primera borrasca d’alt impacte de la tardor

  • Som a les portes d’un «canvi important de temps»

¿Com afectarà l’‘Armand’ a Espanya? La primera borrasca d’alt impacte de la tardor
2
Es llegeix en minuts
EFE

L’arribada a la Península de la primera borrasca de gran impacte de la temporada deixarà els pròxims dies «importants i generoses pluges» en moltes zones del país, sobretot al centre i a la meitat oest peninsular.

L’esmentada borrasca, batejada amb el nom d’‘Armand’ per l’IPMA (servei meteorològic portuguès) serà la primera de gran impacte de la nova temporada 2022-2023 anomenada pel grup del sud-oest, en el qual s’enquadra Espanya.

Som a les portes d’un «canvi important de temps», segons ha avançat Rubén del Campo, portaveu de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), per explicar que successives borrasques –amb continuïtat fins dilluns vinent– deixaran fins a 300 litres per metre quadrat en punts del Sistema Central, en concret, al nord d’Extremadura, sud de Castella i Lleó i oest i sud de Galícia.

En zones pròximes al Sistema Central d’Extremadura i Castella i Lleó i en punts d’Andalusia Occidental es podran superar, durant l’episodi, fins a 100 litres per metre quadrat, mentre que a l’oest de Castella i Lleó, resta d’Extremadura, terç occidental d’Andalusia i a la cara sud del Pirineu es preveuen entre 50 i 100 litres per metre quadrat.

A la resta de la Península, s’acumularan entre 20 i 50 litres per metre quadrat els pròxims dies, segons les zones, tot i que a la costa cantàbrica les pluges seran testimonials i a l’àrea mediterrània i a les Balears no hi arribaran.

Davant aquesta situació, l’Aemet ha activat l’avís groc (risc) per forts vents, entre 70 i 80 quilòmetres per hora, en 10 comunitats –Aragó, Astúries, Cantàbria, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Extremadura, Galícia, Comunitat de Madrid, Navarra i La Rioja– mentre que a Aragó, Galícia i Extremadura hi ha nivell groc per pluges.

Galícia ha sumat durant aquesta nit 63 incidents vinculats amb la meteorologia adversa després de registrar unes ratxes de vent de fins a 128,1 quilòmetres per hora, segons ha informat el 112 i Meteogalicia.

Entre els 63 incidents, 35 estan relacionats amb la caiguda d’arbres, branques i altres obstacles en diverses carreteres de la comunitat.

Per Del Campo, es tracta d’«aigua molt ben rebuda» a totes aquestes zones, on persisteix des de finals d’hivern una situació de sequera meteorològica.

Respecte a les temperatures, el portaveu ha detallat que és una situació de típics vents de garbí tardorals carregats d’humitat i temperats, de manera que, tot i que les màximes baixaran per l’abundant nuvolositat i les pluges a bona part de la península, seran «les pròpies d’aquestes dates o potser una miqueta més baixes al centre i oest de la Península».

Notícies relacionades

No obstant, seran «clarament més altes del normal» encara al Cantàbric Oriental i terç oriental de la Península, així com a les Balears.

A la nit, la baixada tèrmica tampoc es notaran gaire, perquè aquests núvols eviten la fuita de la calor nocturna i també perquè bufarà vent que impedeix que baixin massa les temperatures a la nit, en definitiva, seguirem amb valors nocturns alts per a l’època durant tota la setmana, ha conclòs el portaveu.