Preparatius de la cimera de Sharm al-Sheikh

El Parlament Europeu exigeix al G-20 objectius climàtics més ambiciosos abans de la COP27

  • «És imperatiu prendre mesures urgents aquesta dècada», adverteix una resolució aprovada per l’Eurocambra

zentauroepp46266098 cumbre clima181215144559

zentauroepp46266098 cumbre clima181215144559 / JANEK SKARZYNSKI

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Quan només falten dues setmanes perquè se celebri la cimera del clima, el Parlament Europeu exigeix als països de la Unió Europea i del G-20 que mostrin lideratge. En primer lloc, assumint objectius climàtics més ambiciosos de retallada d’emissions de CO2 i adaptant les seves contribucions a escala nacional, i en segon, respectant la promesa de desemborsar 100.000 milions de dòlars a l’any contra el canvi climàtic. Són algunes de les peticions incloses en una resolució adoptada a mà alçada pel ple de l’Eurocambra abans de la Conferència sobre el Canvi Climàtic (COP27) que se celebrarà del 6 al 18 de novembre a la localitat egípcia de Sharm al-Sheikh i a la qual assistirà una delegació europarlamentària.

«Malgrat certs avenços en l’acció climàtica global, hi continua havent una gran bretxa entre els compromisos anunciats i la realitat climàtica. Les concentracions de gasos amb efecte d’hivernacle continuen creixent i l’acció humana ens està portant a un punt de no retorn», denuncia el coponent de l’informe, el socialista Javi López, que alerta també que els fenòmens meteorològics extrems com les inundacions, les onades de calor o les sequeres «continuen batent rècords».

El Parlament Europeu, que fa temps que demana una legislació més dura en matèria de clima i biodiversitat, considera que les crisis del clima i de la biodiversitat constitueixen els dos grans reptes a què s’enfronta la humanitat. La resolució posa de manifest la seva especial preocupació per les dades publicades en l’informe sobre la bretxa d’emissions 2021 del PNUMA, que preveu un augment de la temperatura de 2,7 °C, fins i tot si es compleixen els objectius nacionals més ambiciosos per al 2030. Aquest increment, alerten els eurodiputats, se situa molt per sobre dels objectius de l’Acord de París de mantenir l’escalfament global per sota de 2 °C i intentar limitar-lo a 1,5 °C.

Notícies relacionades

«Demanem a la UE i a la comunitat internacional un augment ràpid en l’ambició, amb nous compromisos en mitigació que permetin tancar la bretxa existent i limitar l’escalfament global a 1,5 ºC. Una gran inversió en adaptació, per minimitzar els efectes negatius del canvi climàtic i aconseguir més resiliència al clima i un desenvolupament sostenible», i «abordar les pèrdues i danys establint un mecanisme adequat de finançament i assistència tècnica», afirma López, que confia que la UE sigui un actor «decisiu» en la pròxima cimera. Segons el parer dels eurodiputats, a més, la invasió russa d’Ucraïna i les seves repercussions han fet que sigui més urgent encara emprendre la transformació del sistema mundial d’energia

«És imperatiu prendre mesures urgents aquesta dècada», afirma el text, que alerta que moltes promeses de reduir a zero les emissions a llarg termini pequen d’ambigüitat i falta de transparència. Per això, tant els països de la UE com els membres del G-20 han «d’assumir objectius més ambiciosos» de retallada de les emissions i respectar les promeses de finançament. La UE és el principal contribuent a aquesta lluita i, segons l’Eurocambra, ha de continuar sent-ho. Els fons, com recorda la resolució, s’haurien de començar a desemborsar el 2022 i arribar als 100.000 milions de dòlars anuals de mitjana durant el període 2020-2025.