Educació superior

World University Rankings 2023 per graus: Espanya, el país que més millora en Dret i Educació

  • Els EUA perden pes però els seus centres continuen sent entre els millors del món

zentauroepp55290257 a man walks in front of the buildings of oxford university  201013122015

zentauroepp55290257 a man walks in front of the buildings of oxford university 201013122015 / MATTHEW CHILDS

4
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

Si fa tot just uns dies Times Higher Education va fer públic el rànquing de les millors universitats del món, en el qual UB, UAB i UPF figuraven entre les primeres 200, aquest dimarts ha donat a conèixer el rànquing per graus o àmbits. Com ja va reflectir aquesta primera llista, les universitats dels EUA, malgrat continuar sent al ‘top 10’, s’han estancat, davant les del Regne Unit i l’Aràbia Saudita, que, en termes generals, han millorat. Com a element destacat, l’informe apunta que, respecte a l’any passat, Espanya és el país que més ha millorat la seva posició en les 300 millors universitats en Dret i Educació. Així, en Dret té 10 universitats, cinc més que en l’edició del 2022, i en Educació, ha passat de tenir-ne 14 a 22. Per contra, la universitat espanyola ha perdut pes en l’àmbit de la psicologia: de tenir set centres en el ‘top 300’ ha passat a tenir-ne quatre.

Aquest rànquing valora 11 estudis universitaris: Economia i Negocis, Medicina i Salut, Enginyeria, Informàtica, Ciències Físiques, Ciències de la Vida, Dret, Educació, Arts i Humanitats, Ciències Socials i Psicologia.

Els EUA tenen nou universitats menys entre les 300 millors (de 85 han passat a tenir-ne 76). Així mateix, ha perdut universitats en el ‘top 10’, incloent-hi les àrees d’Economia i Salut. Malgrat això, encara continua liderant nou dels 11 estudis. Els dos àmbits en què no són els números 1 són Informàtica (el MIT hi ocupa el segon lloc darrere d’Oxford) i Medicina i Salut, en la qual Harvard ocupa el tercer lloc darrere d’Oxford i Cambridge. I és que les universitats britàniques han augmentat la seva presència en el ‘top 10’ de nombroses matèries. L’hegemonia anglosaxona continua sent, de tota manera, aclaparadora: a més de copar els primers llocs, els EUA i el Regne Unit són els dos únics països representats en el ‘top 10’ d’Arts i Humanitats, Biologia, Psicologia i Ciències Socials.

Al marge d’aquests països, l’informe assenyala que l’Aràbia Saudita millora la seva posició en diversos rànquings, incloent-hi Informàtica, Enginyeria i Física. Si en l’edició del 2022 tenia només dues universitats entre les 300 millors, ara en té cinc. I Europa és el continent que té més universitats entre les 300 millors, seguida d’Amèrica del Nord.

Aquest és el ‘top 3’ dels diferents àmbits:

Arts i Humanitats: Stanford, MIT, Cambridge

En aquest àmbit, els EUA i el Regne Unit copen el ‘top 10’. Com a novetats, la Politècnica de Hong Kong entra al ‘top 100’ i se situa en el lloc 73è.

Economia i Negocis: MIT, Stanford, Oxford

Aquí, la Xina entra per primera vegada al ‘top 10’ amb la Universitat de Tsinghua, que salta del lloc 11è al vuitè. El país asiàtic és el tercer del món amb més presència en el ‘top 300’ dels estudis d’Economia. La universitat saudita Rei Abdulaziz entra al ‘top 100’ en el lloc 63è.

Medicina i Salut: Oxford, Cambridge, Harvard

Com a novetats, el Regne Unit té cinc universitats en el ‘top 10’, entre les quals el King’s College, que l’any passat era en la posició 12a. En canvi, la

Johns Hopkins cau al lloc 11è. Italy ha passat de tenir-ne sis a tenir nou universitats en el ‘top 300’, mentre que l’Iran ha passat d’una a cinc.

Informàtica: Oxford, MIT, Stanford

Aquí s’ha de destacar que Alemanya torna al ‘top 10’ amb la Tècnica de Munic. I l’Aràbia Saudita augmenta de dos a cinc el nombre de centres en el ‘top 300’. En canvi, la Xina n’ha perdut tres.

Educació: Stanford, Berkeley, Harvard

En l’àmbit de l’educació, la Sorbona entra al ‘top 100 en la posició 92a. El mateix passa amb la saudita Rei Abdulaziz, que ocupa el lloc 82è. Per contra, el Regne Unit perd cinc universitats en el ‘top 300’. En té ara 39.

Enginyeria: Harvard, Stanford, Berkeley

L’Aràbia Saudita millora al passar de tenir quatre a set centres en el ‘top 300’. En canvi, el Regne Unit en perd tres (de 37 a 34) i els EUA en perden nou (de 85 a 76). Entre les europees, millora la italiana Politècnica de Milà, que passa del lloc 96è al 74è.

Dret: Stanford, New York, Cambridge

La Universitat de Chicago torna al ‘top 10’ i la de Bolonya (Itàlia) escala a la posició 39a des de la franja 101-125.

Ciències de la Vida: Harvard, Cambridge, MIT

En aquest camp, les 10 millors universitats són dels EUA. El Regne Unit perd quatre universitats entre el ‘top 100’ mentre que Alemanya en perd quatre del ‘top 300’.

Ciències Físiques: Princeton, Berkeley, MIT

Suïssa, amb l’ETH Zuric, es cola al ‘top 10’ en la posició 9a. La resta són centres nord-americans i britànics. L’Aràbia Saudita passa de tenir dues universitats a tenir-ne sis entre les 300 millors. Mentre que els EUA en perden quatre.

Psicologia: Stanford, Cambridge, Princeton

En el ‘top 10’ entra el King’s College de Londres i en surt la Universitat de Chicago. Espanya perd tres universitats en el ‘top 300’.

Notícies relacionades

Ciències Socials: MIT, Stanford, Oxford

Oxford perd el lideratge i torna al ‘top 10’ la Universitat de Yale.