Teràpies innovadores
Sanitat finançarà després de mesos de retard dos fàrmacs contra el càncer de mama
La inclusió en el Sistema Nacional de Salut arriba després que pacients i sanitaris hagin denunciat que les traves i la falta de recursos estan frenant la prescripció de tractaments innovadors
La Comissió Interministerial de Preus dels Medicaments ha acordat en la reunió feta aquesta setmana que el Sistema Nacional de Salut finançarà dos dels nous medicaments més innovadors contra el càncer de mama, que responen als noms comercials d’Enhertu® i Trodelvy®. La inclusió té lloc després que pacients i professionals sanitaris hagin denunciat, sobretot al llarg de l’últim any, que les traves i la falta de recursos estan provocant retards en la inclusió en el finançament públic de teràpies contra el càncer aprovades per l’Agència Europea del Medicament (EMA) i que estan donant molt bons resultats per allargar i millorar la vida dels pacients.
A Espanya només s’han autoritzat en els últims 4 anys el 61% dels tractaments oncològics aprovats per l’EMA mentre que a Alemanya s’han finançat el 100% i a França, el 80%. I el temps mitjà ha augmentat en 74 dies (del 2018 al 2021), de manera que el termini que es triga des que un medicament és aprovat fins que s’inclou en el finançament espanyol és, de mitjana, de 469 dies, quan segons la llei no hauria de superar els 180. A Alemanya és d’uns 120 dies i a França, de 257. Per tant, el finançament arriba després de mesos d’espera.
En concret, el primer dels medicaments aprovats, Enhertu®, és el que ha aconseguit, segons l’Internacional Breast Cancer Center, els millors resultats en la història del càncer de mama. És un fàrmac immunoconjugat que conté com a principi actiu trastuzumab deruxtecan i ha sigut inclòs en el finançament per a pacients amb càncer de mama HER2-positiu no ressecable o metastàtic que hagin rebut una o més teràpies prèvies dirigides contra el tumor. El seu mecanisme d’acció s’assembla a un «cavall de Troia», segons la denominació utilitzada pel líder de la investigació i director del centre, el doctor Javier Cortés, ja que es tracta d’un anticòs que allibera la quimioteràpia dins de la cèl·lula, cosa que fa que aquest fàrmac sigui més efectiu i tingui menys efectes secundaris que la quimioteràpia convencional.
«Cavalls de Troia»
Notícies relacionadesL’altre es tracta de Trodelvy®, conté com a principi actiu sacituzumab govitecan i està indicat per a malaltes amb càncer de mama triple negatiu irressecable o metastàtic que hagin rebut dos o més tractaments sistèmics previs, incloent-hi almenys un per a la malaltia avançada. També es tracta d’un immunoconjugat que funciona com un «cavall de Troia» i que ha demostrat que prolonga significativament la supervivència global de pacients amb el tipus de càncer més agressiu.
Fins ara aquests fàrmacs només eren accessibles a Espanya a través d’un assaig, en el qual no tots els pacients poden entrar, o a través dels programes d’accés en situacions especials, també molt restrictius. I amb la inclusió en el finançament públic, el Ministeri de Sanitat calcula que es beneficiaran entorn de 2.000 dones cada any, un nombre molt més ampli. La previsió és que els dos fàrmacs comencin a formar part de la cartera de serveis del Sistema Nacional de Salut a principis de desembre.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín