A l’àrea de Tarragona

65.000 persones es confinen en el simulacre químic més important fet mai a Catalunya

  • El conseller Elena valora com un «èxit» la implicació i conscienciació de la ciutadania

  • Protecció Civil anuncia que portarà a terme una prova similar al polígon nord el 2023

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Fins a 65.000 persones de Tarragona, Vila-seca, la Canonja, Salou i Reus han participat aquest dimecres en el simulacre d’accident químic més important que s’ha fet mai a Catalunya. La hipòtesi del sinistre ha sigut una fuita de clor en una empresa del polígon petroquímic sud, amb un radi de tres quilòmetres. La prova ha començat oficialment a les 18.00 hores, i a les 18.30 hores han sonat sirenes de risc químic. Ha sigut llavors quan les persones de la zona d’influència han rebut una alerta al telèfon mòbil. Es tracta d’un sistema que s’ha estrenat per primera vegada a Catalunya i que gestiona l’Estat.

El simulacre ha sigut un «èxit» en paraules del conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, que ha valorat molt positivament la «conscienciació i implicació de la ciutadania». A Tarragona, per exemple, en el moment que han començat a sonar les sirenes gairebé no hi havia gent al carrer, ha remarcat l’alcalde, Pau Ricomà. A més, una prova que el conjunt de la població estava informada i al corrent del simulacre és que el 112 amb prou feines ha rebut una cinquantena de trucades de gent preguntant què estava passant. Si la tasca d’informació no s’hagués fet bé, les trucades haurien sigut centenars, ha apuntat Elena.

El conseller ha explicat que aquests entrenaments de cara a hipotètics accidents químics s’aniran repetint. I ha anunciat que el 2023 n’hi haurà un altre que, en aquest cas, afectarà el polígon nord. Aquest simulacre estarà més centrat en el desplegament d’operatius d’emergència, segons ha explicat a EL PERIÓDICO Joan Ramon Cabello, responsable de Protecció Civil de la Generalitat a Tarragona. En canvi, el d’aquest dimecres ha anat focalitzat a la reacció de la població, a preparar els ciutadans per actuar de cara a un accident químic.

A les 18.30 han sonat puntuals 20 de les 45 sirenes que té Protecció Civil al voltant dels polígons petroquímics. A aquesta hora, els 65.000 ciutadans cridats a participar en l’acció s’han confinat a casa o bé als llocs on fossin. Han abaixat les persianes i han esperat que, a les 18.45, sonessin les sirenes que marcaven el final del simulacre.

Avís i difusió

Notícies relacionades

Un dels elements nous d’aquest simulacre és que s’ha provat per primera vegada a Catalunya el sistema Cell Broadcasting –batejat a l’Estat com ‘ES Alert’– d’avís a telèfons mòbils. El servei dona resposta a l’obligatorietat establerta per la UE als estats membre de disposar d’un sistema públic per enviar alertes als telèfons mòbils en cas de catàstrofe o emergència greu en una zona.

L’activació es va fer des de la Direcció General de Protecció Civil i Emergències del Ministeri de l’Interior, després que el Cecat de la Generalitat hagi enviat un missatge. Tots els ciutadans amb telèfon mòbil en el radi d’acció del simulacre han rebut una notificació d’alerta. El missatge activa el so del mòbil i no desapareix fins que el receptor l’ha llegit i el para manualment.