Justícia
El TSJC avala per primera vegada estendre el permís de maternitat a una família monoparental
El tribunal veu discriminació indirecta per raó de gènere i apel·la al dret del menor
El Tribunal de Justícia de Catalunya (TSJC) ha avalat per primera vegada estendre el permís de maternitat a una mare de família monoparental, en una sentència en què el tribunal s’ha pronunciat per primer cop sobre la matèria.
La sentència, consultada per Europa Press aquest dimecres, dona la raó en part a una dona que va demanar a la Seguretat Social que a més del seu permís de 16 setmanes per maternitat li reconegués en total 28 setmanes, com haguessin computat entre ella i l’altre progenitor, si n’hi hagués hagut, seguint els temps que fixava la llei abans de l’equiparació dels permisos el 2021 perquè el seu nadó va néixer el 2019.
L’Institut Nacional de la Seguretat Social va rebutjar la seva petició, la dona va recórrer i el Jutjat Social 32 de Barcelona li va donar la raó, però un nou recurs –en aquest cas de la Seguretat Social– va fer arribar el cas al TSJC.
Antecedents
Ara, el tribunal ha confirmat en part la primera sentència: rebutja la petició principal de la Seguretat Social i es mostra favorable a estendre el permís de maternitat, però en lloc de fins a les 28 setmanes el limita a 24.
Entre els seus arguments, la dona va esgrimir que el Tribunal Superior de Justícia del País Basc (TJPV) ja s’havia posicionat abans a favor d’estendre el permís en famílies monoparentals, mentre que la Seguretat Social es va referir a una sentència del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià (TSJCV) que s’havia posicionat en contra perquè la llei estipula que aquests permisos són intransferibles.
Carències de la legislació
En aquest sentit, el TSJC constata que els permisos són intransferibles però recorda que aquesta norma forma part de les polítiques antidiscriminatòries per «evitar que els pares puguin reduir el període legal» a costa de la mare.
L’advocat del Col·lectiu Ronda Pau Estévez, que representa la mare en aquest procediment, ha valorat positivament la sentència, que al seu parer «afronta i corregeix carències de la legislació actual a l’hora de satisfer l’objectiu de vetllar per l’interès del menor i protegir les mares en solitari», ha explicat el despatx d’advocats en un comunicat aquest dimecres.
80% de mares monoparentals
El tribunal assenyala en la sentència que gairebé un 80% de les famílies monoparentals estan encapçalades per dones i veu «evident (estadístiques a banda) les dificultats que aquesta condició comporta per garantir una bona criança dels fills i filles, així com per compaginar la vida familiar amb la laboral, especialment per a les dones».
Els jutges consideren que la llei està «lluny de complir el mandat constitucional» de protecció als fills i les mares i per tant de donar prou tutela a les famílies monoparentals amb legislació.
Tot i que aquesta norma no fa referència a les famílies monoparentals, el TSJC creu que «implícitament la voluntat del legislador» és que els permisos de maternitat i paternitat es disfrutin les setmanes següents al naixement.
«Davant la incertesa legal», el tribunal opta per donar la raó a la dona perquè veu injustificat el tracte diferencial entre famílies biparentals i monoparentals, perquè ho considera una discriminació indirecta per raó de gènere i apel·lant al dret dels menors.
24 setmanes i no 28
El tribunal accepta que la mare ampliï el seu permís però rebutja equiparar-lo al de les famílies biparentals, perquè recorda que les primeres sis setmanes de permís s’han de disfrutar de manera simultània pels dos progenitors –per tant en aquest període «no és possible la duplicació»– i perquè aquestes primeres setmanes tenen també una funció de recuperació de la mare després del part.
Notícies relacionadesDonat que el seu nadó va néixer abans de l’equiparació de permisos entre homes i dones, «l’altre –fictici– progenitor hauria tingut dret a 12 setmanes, de les quals les 4 primeres» haurien d’haver sigut disfrutades amb la mare.
Per això, el TSJC rebutja donar-li 12 setmanes més com va fer la primera sentència i en canvi n’hi 8 d’extra (restant les 4 que estaria obligada a compartir amb l’altre progenitor, si n’hi hagués), sumant en total un permís de 24 setmanes (16+8) en lloc de les 28 que li havia reconegut la primera sentència (16+12).
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034