Un greu problema a les aules
El pare de la Kira, la nena que es va suïcidar per ‘bullying’, exigeix que l’assetjament escolar sigui delicte
La ministra d’educació es compromet a «escoltar i estudiar la proposta» del progenitor, que porta 230.000 firmes al Congrés dels Diputats
José Manuel López, el pare de Kira López, una nena que es va suïcidar als 15 anys el maig del 2021 a causa de l’assetjament escolar, ha demanat que el ‘bullying’ sigui considerat delicte. També ha reclamat que les autoritats comptabilitzin bé tots els nens i nenes que han de canviar de centre educatiu per fugir dels seus botxins perquè aquest tipus de dades formin part de les estadístiques oficials.
La ministra d’educació i FP, Pilar Alegría, ha assegurat que escoltarà i estudiarà la proposta de López. «No descartem res», ha conclòs la ministra durant la seva visita a l’institut Miguel Catalán.
Ante el acoso, actúa.
— Pilar Alegría (@Pilar_Alegria) 3 de noviembre de 2022
Los jóvenes, los niños y niñas, tenéis que ir a clase como un entorno seguro donde aprender y ser felices.
En el #DíaContraElAcosoEscolar pedimos la implicación de todos y de todas. De toda la sociedad.#ActúaContraElAcoso pic.twitter.com/HxxVfiNtLB
Conscient que cada centre s’ocupa –o es desocupa– dels casos d’assetjament, el pare de Kira ha entregat aquest matí al Congrés dels Diputats més de 230.000 firmes recollides a Change.org per reclamar un protocol nacional contra l’assetjament escolar.
«És un problema més seriós del que sembla», ha advertit López, que ha animat els partits polítics i el Govern a prendre’s seriosament l’assetjament, les humiliacions, les pallisses i el ciberbullying del qual són víctimes molts estudiants. «¿No li importa això a cap governant?», s’ha preguntat.
Acompanyat de la seva dona i portant una gran foto de la seva filla, López ha recriminat que fins ara les autoritats només dediquen «xavalla» a combatre el ‘bullying’ i s’ha mostrat convençut que amb aquesta iniciativa podrà ajudar a salvar més d’una vida perquè posa «en alerta» els pares. Una cosa que ha considerat molt important perquè, en l’actualitat no existeix i, en canvi, és oferir una altíssima seguretat als menors perquè no vagin amb por a l’escola. «Perquè un nen rendeixi ha de sentir-se segur i motivat», ha remarcat.
També ha reclamat que es formi els docents ja a la universitat perquè sàpiguen ensenyar als nens a gestionar les seves emocions i les dels altres, i que es prenguin mesures per detectar idees suïcides als centres educatius perquè «no és normal que un nen de 10 anys o la meva filla, de 15, decideixin que no val la pena viure».
A banda d’això, ha demanat que si els pares adverteixen el docent o l’escola que es maltracta o s’assetja els seus fills, i persisteix el problema, tingui una conseqüència legal, i que es posi «la inspecció educativa a inspeccionar de veritat, que no sigui decorativa i que no estigui mai en connivència amb cap centre
«Amb la Kira no es va actuar a temps i per això demanem que a tots els centres escolars es garanteixi l’activació urgent d’atenció psicològica davant sospites clares d’abús i la intervenció immediata si es detecta risc de suïcidi de la víctima», ha assenyalat. «Cada minut sense prendre mesures és un minut on un nen o una nena pot estar patint i trobar-se en perill», apunta en el text de la seva petició.
López va iniciar la campanya a change.org quan es va complir un any del suïcidi de la Kira. «Avui fa un any del pitjor dia de la meva vida. El 19 de maig del 2021 la nostra única filla Kira, que només tenia 15 anys, es va suïcidar. La nit anterior em va abraçar i em va dir que m’estimava molt i que era el millor papi del món. Aquesta va ser la seva manera d’acomiadar-se... Ara ho sé», recordava.
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia