Reobertura de les urgències extrahospitalàries
Guia per entendre la vaga de la sanitat madrilenya: centres sense metge, dimissions i acusacions de boicot
La reobertura de les urgències extrahospitalàries per part d’Ayuso, sense prou personal, ha desencadenat un caos organitzatiu i assistencial, amb insatisfacció entre facultatius i pacients
Com ja va passar durant la pandèmia amb l’obertura de l’Hospital Isabel Zendal, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha revoltat la sanitat madrilenya al mirar de reobrir les urgències als centres d’atenció primària de forma precipitada i sense prou plantilla. Una falta de planificació que ha provocat que alguns serveis no hagin pogut obrir les portes, d’altres ho fan sense metges o sense prou equipaments i una metge i un infermer han sigut agredits. La presidenta madrilenya culpa del caos els sanitaris i l’oposició per encoratjar un «boicot» contra el seu Govern que ja s’està saldant amb diverses dimissions. Aquestes són les claus de la nova crisi en la sanitat madrilenya. Avui hi ha una nova jornada de vaga convocada amb serveis mínims del 100%.
El tancament i la reobertura
La Comunitat de Madrid va ordenar el tancament del servei d’urgències als centres de salut, que obrien a la nit i els caps de setmana per atendre malalties no greus i que no requereixen l’assistència a un hospital, el 23 de març del 2020, quan la covid va paralitzar Espanya i Madrid va decidir reforçar els dispositius hospitalaris davant el virus amb els professionals d’aquests centres. No obstant, l’emergència sanitària es va relaxar i el Govern regional no va anunciar la reobertura de les urgències en l’atenció orimària fins al mes de juny, amb un pla per obrir només 17 dels 37 centres tancats, un propòsit que fins i tot Vox, soci del PP a Madrid, va criticar. La polèmica va fer que Ayuso rectifiqués i anunciés, 10 dies després, l’obertura de tots els centres d’urgències.
Primera amenaça de vaga
El problema és que el Govern madrileny va decidir obrir 80 centres sanitaris durant 24 hores al dia (incloent-hi els 37 tancats i la reorganització dels 41 serveis d’atenció rural), però sense fer noves contractacions i amb menys personal que abans de la pandèmia, omplint els buits amb «voluntaris». El pla va provocar la convocatòria d’una vaga indefinida per part de cinc organitzacions sindicals, que veien inviable la reobertura i criticaven el canvi en les condicions laborals dels professionals destinats a les noves urgències. Finalment, quatre sindicats van desconvocar la vaga, al pactar amb l’Administració millores en els horaris i ubicacions dels sanitaris, cosa que va facilitar, el 27 d’octubre, l’obertura dels centres. Una estrena marcada pel caos.
L’estrena
La reobertura va anar precedida de l’enviament, per part de l’Administració regional, de correus als sanitaris en les hores prèvies i alguns de matinada, a través dels quals els treballadors van conèixer exactament on havien de treballar i en quins horaris, sense gairebé temps per planificar les seves noves vides, segons han denunciat els sindicats. En aquest ambient, el 57% dels metges van presentar comunicats de baixa el primer dia, cosa que va provocar que en alguns centres no s’hi presentés cap facultatiu i les absències van afectar també infermeria i zeladors. Els motius de les baixes són variats, des de professionals que han renunciat per incompatibilitat del nou lloc amb la seva situació personal, a d’altres amb crisi d’ansietat o estrès laboral. I la situació ha continuat en els dies següents, malgrat que el Govern regional ha recorregut a voluntaris per cobrir les absències.
L’agressió
Diumenge una metge i un infermer van ser agredits per un pacient que no volia esperar a ser atès i no va entendre que el sistema informàtic fallés i no li poguessin imprimir una recepta. Segons la facultativa, l’agressió, al crit de «ganduls», està motivada pel caldo de cultiu que ha generat Ayuso i el seu conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, al suggerir que els metges han demanat la baixa a propòsit per boicotejar el Govern de Madrid. Així mateix, ja sense suggeriments, amb totes les lletres, Ayuso acusa l’oposició de «cridar a la vaga i els boicots» en la sanitat madrilenya.
Vagues i dimissions
A la recerca d’una solució, la Conselleria de Sanitat es va reunir d’urgència dilluns, en meitat del pont de Tots Sants, amb els sindicats que han firmat l’acord per a l’obertura de la urgència extrahospitalària i en la trobada es va comprometre a no obrir cap centre sense almenys un metge i un infermer. Així mateix, la conselleria va dir que farà una anàlisi de l’activitat a fi d’«ajustar el nombre de professionals necessaris» i evitar la «sobrecàrrega». Però, passats els dies i sense veure avanços, els quatre sindicats han trencat l’acord i el cinquè, Amyts, farà una vaga indefinida a partir de dilluns als centres d’atenció 24 hores. I és tal la polèmica i el malestar entre els sanitaris que s’estan succeint les dimissions. A l’octubre va dimitir la gerent d’Atenció Primària, després la gerent adjunta i aquest divendres, en bloc, la direcció dels ambulatoris de la zona sud-est de Madrid.
La possible fallida
El caos en l’obertura de les urgències extrahospitalàries suposa la punta, segons societats mèdiques, sindicals i l’oposició, a una gestió que no té la sanitat pública entre les seves prioritats. La Societat Espanyola de Medicina Familiar SemFYC ha alertat que la «deficitària gestió» d’Ayuso és pròxima «a un punt de fallida» que implicarà «riscos crònics en la seguretat i les garanties clíniques d’atenció als pacients i al conjunt de professionals sanitaris».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín