Legislació contra l’explotació sexual
Els ministeris de Justícia i Igualtat tanquen els serrells de la llei contra el tràfic
L’esborrany contempla donar drets socials a les víctimes i penes de presó per als puters
Coincidint amb el Dia contra l’Explotació Sexual, el 23 de setembre passat, la ministra de Justícia, Pilar Llop, va garantir en declaracions a aquest diari que la llei contra el tràfic s’aprovarà aquesta legislatura perquè és una prioritat del president Pedro Sánchez i que, malgrat les diferències que hi pugui haver entre socis, serà un text de tot el Govern. Sembla que serà així. Els ministeris de Justícia (en mans del PSOE) i Igualtat (Unides Podem) ultimen els serrells de la que és una de les lleis socials pendents de la legislatura: la llei contra el tràfic, que ha de protegir les víctimes d’explotació sexual. Segons han apuntat fonts del Govern a EL PERIÓDICO, el text podria aprovar-se en un dels pròxims Consells de Ministres.
La llei, segons l’esborrany a què ha tingut accés la cadena SER, donaria a les víctimes d’explotació sexual drets com el permís de residència o l’ingrés mínim vital. Així mateix, proposa penes de presó de fins a quatre anys per a aquelles persones que paguin per tenir sexe amb una víctima de tràfic obligat a prostituir-se. En quedaran exempts si ha sigut una cosa ocasional i si denuncien la situació davant les autoritats. El projecte castiga també amb condemnes de fins a quatre anys de presó per als que facin negoci amb la prostitució.
D’aquesta manera, el PSOE avança en el seu objectiu d’abolir la prostitució i Unides Podem veurà reflectits en la norma els drets socials que reclamava per a les víctimes. «Per a Igualtat és imprescindible que aquesta llei reculli que les víctimes de tràfic tinguin tots els seus drets garantits, incloent-hi el permís de treball i residència, sense obligar-les per a això que interposin denúncia o col·laborin amb la investigació criminal», han remarcat fonts del ministeri que dirigeix Irene Montero.
Fonts d’Igualtat han remarcat que ultimen els detalls perquè la llei contra el tràfic compti en la seva totalitat amb perspectiva de gènere. Això significa que la norma reflectirà en les mesures que proposa, que la gran majoria de víctimes de tràfic en totes les seves finalitats, especialment d’explotació sexual, són dones i nenes.
Una altra proposta d’Igualtat és que la Delegació del Govern contra la Violència de Gènere formi part del mecanisme d’identificació i acreditació de les víctimes de tràfic, i que aquest no sigui exclusivament policial.
Una vegada sigui aprovada pel Govern, la norma haurà de rebre els informes preceptius d’òrgans com el Consell General del Poder Judicial o la Fiscalia General de l’Estat abans de tornar en segona volta al Consell de Ministres i després culminar amb èxit els tràmits parlamentaris.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia