La lluita contra el narcotràfic

La província de Tarragona, «camp» de cultiu de marihuana d’Europa

  • En un any s’han decomissat 400.000 plantes de cànnabis i s’han fet tantes intervencions com al conjunt de Catalunya

  • El clima, les bones comunicacions i les «baixes» penes de presó, els factors que atrauen les bandes criminals

2
Es llegeix en minuts
ACN

La província de Tarragona és el «camp» de plantació de marihuana d’Europa i aglutina tantes intervencions com el total de les registrades al conjunt de Catalunya. Aquest últim any s’han decomissat 400.000 plantes de cànnabis. Són les dades que ha presentat aquest dimecres el president de l’Audiència de Tarragona, Joan Perarnau, a la Junta Provincial de Seguretat de Tarragona. Perarnau ha qualificat les xifres de «barbaritat» i ha remarcat que es tracta d’una producció «estratosfèrica».

A la reunió, en la qual han participat els Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, els cossos policials han assenyalat que les bandes de narcotraficants que operen a la zona continuen sent grups estrangers no arrelats al territori.

Segons Perarnau, la bona climatologia, les bones comunicacions per carretera i la proximitat amb el mercat europeu, així com les «baixes» penes de presó, han fet que les bandes criminals s’instal·lessin a les comarques tarragonines i ebrenques. «A Tarragona s’ha decomissat el mateix volum de plantes que a tot Catalunya», ha assenyalat. A més de Tarragona, la zona del Maresme i la de la frontera de Girona amb França són altres de les àrees importants de cultiu de cànnabis.

Notícies relacionades

El president de l’Audiència ha matisat que no som davant un problema de la província, sinó que els narcotraficants veuen el territori com un lloc «ideal» per al cultiu de marihuana. «No només detectem entrades pel litoral de les Terres de l’Ebre, sinó que cada vegada són més pròximes a les platges de Tarragona», ha comentat. Malgrat la pressió policial i judicial, amb intervencions «contínues» i setmanals, Perarnau ha assenyalat que les plantacions continuen sent rendibles pels grups criminals perquè els guanys són «enormes». «Hi ha bandes que han deixat de robar per dedicar-se al cultiu de marihuana», ha explicat.

Pel que fa a les estructures de les bandes criminals, Perarnau ha apuntat que són bandes estrangeres, principalment d’albanesos, kosovars i àrabs, que no estan arrelats a la zona. «Cada vegada n’hi ha més i continuem detectant que el delicte està en mans de gent forana», ha dit. Ha admès que en el cultiu i el tràfic de marihuana també hi participa població autòctona, tant per llogar terrenys com per comprar material, i també per fer tasques d’electricista. Recentment, els Mossos van desmantellar una operació en la qual hi havia implicats pescadors sense antecedents que llogaven les seves barques als narcos.