Projecte pioner a Catalunya
Els alcaldes, davant el pla de la renda bàsica: «¿Qui no vol una pluja de diners al poble?»
Alguns regidors dels municipis que podrien ser seleccionats per provar la Renda Bàsica Universal acullen el projecte
Mostren dubtes sobre l’abast de la mesura: «Esperem que serveixi per a alguna cosa, que s’estengui a tot Catalunya»
A1-153821716.jpg /
Una oreneta no fa estiu, diu el refranyer popular. Però si l’oreneta s’atura al teu balcó, llavors pots sentir-te afortunat. Aquesta seria l’opinió d’alguns dels alcaldes consultats per aquest diari respecte al projecte de la renda bàsica universal que es podria aplicar a les seves localitats. «¿Qui no vol una pluja de diners al seu poble?», respon un tinent d’alcalde d’un poble de l’Urgell després de conèixer la proposta pionera que ultima el Govern de la Generalitat. Aquest dirigent, que prefereix mantenir-se en l’anonimat, té molts dubtes sobre el projecte. A grans trets, els alcaldes acullen el pla, però alguns es preguntensi és veritablement necessari, augurant que serà molt improbable que s’acabi aplicant al conjunt de Catalunya a curt termini. «És una loteria que esperem que caigui aquí», afirma, optimista, Ernest Roigé, alcalde de Riudecanyes (Baix Camp).
Magí Coscolla, alcalde de Torà (la Segarra), no sabia que existia el projecte fins que ho va llegir a EL PERIÓDICO. El pla pilot de la renda bàsica oferirà 800 euros al mes a 5.000 catalans. Coscolla també va descobrir que el seu poble era un dels quaranta candidats on s’implementés. «Ha tingut certa repercussió en el poble; la gent ha vingut a l’ajuntament a preguntar on s’ha d’apuntar. Jo els he dit que no en tinc ni idea, que ja es veurà. Segur que no ens toca», explica, per la seva banda, aquest regidor republicà, que no veu amb mals ulls el projecte i que està convençut que si el seu poble és elegit, el govern municipal no s’hi oposarà. «Cal provar-ho», segueix.
Però fa una reflexió: «Si no es pot estendre a la resta de Catalunya, que no enganyin la gent. Em fa por que hi hagi gent que comenci a gastar, s’endeuti i després hàgim de venir els ajuntaments a rescatar-los», adverteix.
Després de moltes preguntes i de no acabar de creure-s’ho, la regidora de Serveis Socials de Sant Julià de Llor i Bonmatí (la Selva), Remei Brescó, fa un comentari similar. «Si és sostenible, perfecte, però una flor no fa estiu. Sincerament, no sé a què ve això», comenta. «En qualsevol cas, espero que qui tramiti les ajudes no sigui l’ajuntament. Amb l’ingrés mínim vital ja ens va costar prou», afegeix.
Més optimista és Ernest Roigé, alcalde de Riudecanyes (Baix Camp), un dels pobles que, segons tots els indicadors revisats per aquest diari, està sempre més a prop de la mitjana catalana (que és precisament el que busca l’experiment). «És fantàstic, una molt bona iniciativa. Ajudarà tots els sectors: les famílies, el sector primari, el comerç local, a obrir negocis, a crear projectes... Pot donar una empenta a tothom. Farà que l’engranatge funcioni millor», exclama.
A ell tampoc l’ha informat ningú sobre el projecte. I demana que els pobles no siguin escollits sota criteris polítics ni en clau de precampanya de les municipals. «Seria com un regal, una pluja de diners; segur que és positiu. Nosaltres sempre anem justos de diners», exclama també un tinent d’alcalde d’un poble de l’Urgell. «No sé d’on sortiran els diners i s’haurà d’explicar molt bé, però pot descol·lapsar els serveis socials», afegeix.
Jornades explicatives
Qui sí que té clar com explicar el projecte i com de necessari és avançar en el pla pilot de la renda bàsica és Meritxell Baqué, alcaldessa de Vallbona d’Anoia (Anoia). «És necessària una prestació social que garanteixi la supervivència dels nostres ciutadans. El pla pilot és bàsic per avançar en les polítiques socials», segueix l’alcaldessa, de la CUP.
Notícies relacionadesConeix els avenços del pla pilot gràcies al seu grup parlamentari, que ja té a punt unes jornades explicatives en els pobles que acabin participant en el projecte. «És essencial garantir la vida dels nostres ciutadans, sigui quin sigui el poble. Aquest projecte ens ha de fer avançar en la sobirania i en la lluita contra la pobresa», insisteix.
Des de l’estanc en el qual treballa l’alcaldessa de Riudecols (Baix Camp), en canvi, la vida es veu diferent. «Tot el que sigui bo per als veïns del poble, endavant», respon Beatriz Mayordomo, també desconeixedora del pla. L’entrevista s’ha d’aturar sovint; entren clients als quals cal atendre. «Aquesta és la vida dels alcaldes dels pobles», fa broma. «Mira, en realitat, et dic una cosa: jo ara el problema que tinc com a alcaldessa és tancar els pressupostos. Estem creuant els dits perquè arribin les subvencions. Si això de la renda bàsica no ens treu ni ens paralitza subvencions, és clar que ho veuré bé si ens toca, però ja ho veurem. Ara tenim altres preocupacions», respon.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia