Persones al món
La Terra, a punt d’arribar als 8.000 milions d’habitants: ¿quan arribarem a aquesta xifra?
El meu planeta em necessita: Vegans vs carnívors, ¿qui contamina menys?
La població mundial s’està acostant als 8.000 milions de persones, una fita que es calcula que se superarà oficialment la setmana vinent. Arran d’això, s’han viralitzat a les xarxes socials nombrosos comptadors que segueixen les presumptes xifres oficials en temps real, com el de ‘Woldometer’ o el nord-americà de ‘Census’.
En relació amb aquesta qüestió, el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, ha alertat que milions de persones lluiten contra la gana i la fam en un món cada cop més conflictiu i desigual. Malgrat els avanços en matèria sanitària i alimentària, les divisions són cada vegada més grans d’àmbit mundial, cosa que ha portat a unes xifres rècord de desplaçats a la recerca d’«oportunitats» a causa de guerres, conflictes i desastres climàtics.
«Si no reduïm l’enorme abisme entre les persones que tenen i les que no tenen, ens estarem enfrontant a un món de 8.000 milions de persones ple de tensions i desconfiança, crisis i conflictes», ha assegurat Guterres en una tribuna publicada aquest dissabte per Europa Press.
Així, ha lamentat que «un grapat de persones multimilionàries controla tanta riquesa com la meitat més pobra del món» i ha assenyalat que «l’1% de la població més rica en l’àmbit mundial rep una cinquena part dels ingressos del món».
Mentrestant, la població de països més rics té una esperança de vida «fins a trenta anys més que la dels països més pobres». «A mesura que el món s’ha tornat més ric i saludable durant les últimes dècades, les desigualtats també han augmentat», ha advertit.
En aquest sentit, ha afirmat que «l’acceleració de la crisi climàtica i la recuperació desigual de la pandèmia del coronavirus estan potenciant les desigualtats». «Ens dirigim directament cap a la catàstrofe climàtica mentre les emissions i les temperatures continuen augmentant. Les inundacions, les tempestes i les sequeres estan devastant països que no han contribuït gairebé gens a l’escalfament global», ha puntualitzat.
«La guerra d’Ucraïna s’afegeix a les actuals crisis alimentària, energètica i financera, castigant amb més duresa les economies en desenvolupament. Aquestes desigualtats afecten més les dones i les nenes, i els grups marginats que ja pateixen discriminació», ha afirmat.
A més, ha remarcat que els països de l’hemisferi sud s’enfronten a «enormes deutes» i a l’augment de «la pobresa i la gana», així com als creixents impactes de la crisi climàtica, per la qual cosa «tenen poques possibilitats d’invertir en la recuperació de la pandèmia, la transició a les energies renovables o l’educació enfocada a l’era digital».
«La ira i el ressentiment contra els països desenvolupats estan arribant a punts de ruptura», ha afirmat abans d’indicar que les «divisions tòxiques i la falta de confiança estan provocant retards i bloquejos en una sèrie de temes, des del desarmament nuclear fins al terrorisme i la sanitat», ha posat èmfasi.
¿Hi ha solució?
Guterres ha incidit que el primer pas és «reconèixer la desigualtat galopant», que és una «elecció», i ha recordat que «els països desenvolupats tenen la responsabilitat de revertir-la, començant amb la 27a Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic d’Egipte i la cimera del G-20 de Bali.
«Espero que la COP27 sigui testimoni d’un històric Pacte de Solidaritat Climàtica en virtut del qual les economies desenvolupades i emergents s’uneixin al voltant d’una estratègia comuna i combinin les seves capacitats i recursos en benefici de la humanitat», ha puntualitzat.
També ha instat els líders de la COP27 a «acordar un full de ruta i un marc institucional per compensar els països del sud per les pèrdues i danys relacionats amb el clima, que ja causen un enorme patiment».
Així mateix, ha assenyalat que la cimera del G-20 serà una oportunitat per «abordar la difícil situació dels països en desenvolupament». «He instat les economies del G-20 a adoptar un paquet d’estímul que proporcionarà als governs del sud inversions i liquiditat», ha afegit.
Notícies relacionadesPer ell, la iniciativa per exportar gra a través del mar Negre és «fonamental» per tirar endavant aquestes mesures ja que «ajuda a estabilitzar els mercats i abaixar els preus dels aliments». «Cada fracció d’un percentatge té el potencial d’alleujar la gana i salvar vides», ha explicat.
Guterres ha insistit que les grans reunions globals d’aquest mes han de servir d’«oportunitat per començar a tancar bretxes i restaurar la confiança sobre la base de la igualtat de drets i llibertats de cada integrant dels 8.000 milions de persones que formen la humanitat».
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia