Tribunals
La llei del només sí és sí va obligar a rebaixar en més de cinc anys la pena a un abusador de menors el mateix dia que va entrar en vigor
Diversos abusos van deixar de ser delicte perquè les víctimes eren més grans de 16 anys i no haver-hi violència
L’entrada en vigor de la llei del només sí és sí va obligar l’Audiència Provincial de Madrid a rebaixar en més de cinc anys la pena de presó inicialment imposada a un abusador múltiple de menors el mateix dia que va entrar en vigor, el 7 d’octubre passat. De 6 anys i 9 mesos de presó passa a haver de complir tan sols 1 any i 3 mesos. I no és l’única rebaixa de pena que s’està coneixent aquests dies.
Una interlocutòria dictada per la Secció 15 de l’Audiència Provincial de Madrid evidencia el que ja va advertir el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) en l’informe preceptiu sobre l’avantprojecte de norma impulsada per Irene Montero, en el sentit que la reforma comportaria revisions a la baixa de condemnes. Després d’un mes d’aplicació de la nova norma se’n comencen a conèixer les conseqüències pràctiques, que en molts casos afavoreixen els violadors.
La interlocutòria afecta Antonio S.I., condemnat el mes de gener passat per tres delictes d’abús sexual continuat a tres menors –alguns eren menors de 16 anys, mentre que d’altres superaven l’esmentat límit–, als quals es va afegir un quart abús sexual i un delicte de possessió de pornografia. D’aquesta manera va arribar la condemna total als 6 anys i 9 mesos de presó. A l’haver d’aplicar-se les modificacions i forquilles penals després de l’entrada en vigor de la llei orgànica impulsada pel Ministeri d’Igualtat, la pena ha quedat notablement reduïda.
Llista de preus per als menors
En aquest cas, i segons va demostrar la justícia, el condemnat satisfeia els seus instints sexuals oferint a diversos nois menors d’edat petites quantitats de diners a canvi que accedissin a deixar-se llepar les axil·les, els peus, els mugrons o el pubis, a la qual cosa anomenaven «negocis», i fixant una llista de preus –entorn dels 100 euros– segons les parts del cos. En un altre dels casos, va prometre a les víctimes un patinet a canvi de posar junts abraçats i amb el tors despullat.
La rebaixa de penes a aquest individu s’ha de fer, segons expliquen en la interlocutòria els magistrats Ana Victoria Revuelta, Luis Carlos Pelluz i María del Mar Casado, perquè la llei obliga a tenir un efecte retroactiu a aquelles lleis penals que afavoreixin el reu, «malgrat que a l’entrar en vigor hagués recaigut sentència ferma i el subjecte estigués complint condemna».
En aquest cas concret, en el qual la defensa va acudir a l’Audiència després de conèixer l’aprovació de la reforma, en vista de la «imminent entrada en vigor», algunes de les conductes per les quals va ser penat l’Antonio ja no són delicte. Per aquesta raó el 7 d’octubre els jutges les van deixar sense efecte.
En aquest cas concret, en el qual la defensa va acudir a l’Audiència després de conèixer l’aprovació de la reforma, en vista de la «imminent entrada en vigor», algunes de les conductes per les quals va ser penat l’Antonio ja no són delicte. Per això el mateix 7 d’octubre els jutges les van deixar sense efecte.
Fins al mes d’octubre passat, l’article 182 del Codi Penal condemnava qui «intervenint engany o abusant d’una posició reconeguda de confiança, autoritat o influència sobre la víctima, realitzi actes de caràcter sexual amb persones de més de 16 i menys de 18». Aquest incís ha sigut destipificat amb la reforma efectuada, recorda la Sala, de manera que el consentiment donat per persones més grans de setze anys no és constitutiu de delicte excepte que es doni fent servir violència o intimidació, i en el cas d’aquest condemnat es donaven alguns d’aquests supòsits.
Quant als delictes que va cometre contra nois de menys d’aquesta edat, la Sala assenyala expressament la nova redacció de l’article 181.1, que és el que afecta els actes de caràcter sexual que faci el menor amb un tercer o sobre si mateix a instàncies de l’autor. En el cas de l’Antonio només es veu afectada una de les condemnes, en les quals la pena aplicada, de dos anys i un dia de presó, és notòriament superior a la que ara correspon, i li apliquen sis mesos de presó.
Més casos
Aquest dimarts, el diari ’El Mundo’ informava d’un cas similar, en aquesta ocasió una reducció de la condemna que es va imposar l’any passat a un acusat d’abusar sexualment de la seva fillastra de 14 anys. En aquest cas concret, la Secció 17 de l’Audiència de Madrid redueix la condemna des dels 8 als 6 anys de presó perquè s’havia optat expressament per imposar la pena «mínima», per la qual cosa al rebaixar-se aquest mínim s’havia d’ajustar la condemna a la baixa.
En una altra interlocutòria del 4 de novembre a la qual ha tingut accés aquest diari passa el mateix, en aquest cas aplicat per la Secció 30 de l’Audiència de Madrid, en aquest cas la pena de 8 anys i 9 mesos de presó per una violació a un nen de 12 anys queda reduïda a 6 anys i 9 mesos.
La reacció del Ministeri d’Igualtat
El Ministeri d’Igualtat ha assenyalat aquest dimarts que «no hi ha un problema» amb la ‘llei sí és sí’ que provoqui la rebaixa de les condemnes, sinó que és «un problema amb la interpretació de la llei» que fan alguns jutges de manera «reaccionària», en paraules de la delegada del Govern per a la Violència de Gènere, Victoria Rosell.
Rosell ha reconegut que la norma podria implicar una rebaixa de les penes en «delictes de menys entitat», com per exemple un tocament, però que no es pot aplicar una minva a acusats de fer una «penetració» o on hi hagi un «abús de superioritat», com pot ser el cas del condemnat per abusar sexualment de la fillastra. «S’han de llegir els articles complets del Codi Penal», ha sentenciat.
Notícies relacionadesTremendo. Un tribunal decide rebajar la pena por agresión sexual a menor, que sigue siendo de 5-10 años. (Art. 181.2 CP). Para rebajar, obvia el abuso de superioridad del padrastro (181.4)
— Mª Victoria Rosell Aguilar (@VickyRosell) 15 de noviembre de 2022
Ya lo dijo el comité CEDAW: la justicia machista crea impunidad.
El problema no es la ley. https://t.co/71KFDLPwdg
Fa mesos, les conseqüències que l’entrada en vigor de la llei podria tenir sobre les condemnes ja imposades a violadors o abusadors no van ser advertides només pel CGPJ, sinó també des d’altres àmbits jurídics però es va negar de manera insistent tant per part de la mateixa ministra Montero com per part de la delegada del Govern. A més, la secretària d’Estat d’Igualtat, Ángela Rodríguez Pam, va carregar contra els advocats que defensen aquests assumptes, qualificant les seves advertències de «propaganda masclista», una cosa que va provocar el rebuig per part d’amplis sectors de l’advocacia.
Per part de la Fiscalia, en fonts consultades per aquest diari s’assenyala que els membres del Ministeri Públic es limiten a actuar «en estricte compliment de la llei».