Davant la rebaixa de condemnes
El CGPJ respon a Montero amb l’informe que la va advertir dels problemes de la llei del ‘sí és sí’
La ministra d’Igualtat ha acusat els jutges de «masclistes» per no aplicar la seva llei
La presidenta de l’Observatori de Víctimes destaca la seva formació en perspectives de gènere
La Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial ha recorregut a l’informe de l’òrgan de govern dels jutges que el febrer de l’any passat va advertir el Ministeri d’Igualtat de les conseqüències indesitjades que tindria la llei del ‘sí és sí’. Ho ha fet per sortir al pas de les crítiques que contra els jutges i magistrats ha realitzat la seva principal impulsora, la ministra d’Igualtat, Irene Montero, per les rebaixes que s’han vist en algunes condemnes per agressions sexuals.
En un acte sobre l’Estratègia d’erradicació de la violència contra la infància i l’adolescència, la ministra ha assegurat que aquestes decisions judicials responen al fet que hi ha jutges que «no estan complint amb la llei» orgànica de garantia integral de la llibertat sexual per «masclisme». I va aprofitar per reclamar per a ells formació en igualtat, afirmació que va portar la presidenta de l’Observatori de violència de gènere, Ángeles Carmona, a recordar que els jutges reben formació en perspectiva de gènere tant a l’Escola Judicial com posteriorment.
Paraules «intolerables»
El Consell considera «intolerables» les seves paraules i ha reaccionat amb un comunicat en el qual recorda que «l’aplicació de la norma més favorable constitueix un principi bàsic del Dret penal, derivat de l’article 9.3 de la Constitució Espanyola i de l’article 2.2 del Codi Penal, que estableix que ‘tindran efecte retroactiu aquelles lleis penals que afavoreixin el reu, tot i que a l’entrar en vigor hagués recaigut sentència ferma i el subjecte estigués complint condemna’».
Una explicació bàsica, però necessària després que la delegada del Govern contra la Violència de Gènere, Victoria Rosell, que també és magistrada, hagi criticat a Twitter que «ningú va advertir de la voluntat judicial de revisar penes a la baixa fora dels casos previstos en la llei».
La pregunta es retórica. Dicen que esto “ya lo advirtió el CGPJ” pero es FALSO. Nadie pudo advertir de la voluntad judicial de revisar penas a la baja fuera de los casos previstos en la ley, la jurisprudencia y la Circular de la FGE 3/2015, aplicados en las reformas anteriores. pic.twitter.com/bJcWnnqJrr
— Mª Victoria Rosell Aguilar (@VickyRosell) 16 de noviembre de 2022
El CGPJ inclou en la previsió constitucional general «les resolucions judicials conegudes en els últims dies i dictades com a conseqüència de l’entrada en vigor de la llei orgànica 10/2022, de 6 de setembre, de garantia integral de la llibertat sexual», perquè afirma que «resulten, per tant, de l’aplicació estricta d’aquests preceptes per part dels membres del Poder Judicial, sotmesos únicament a l’imperi de la llei».
El Consell, que argumenta que crítiques com les de Montero resten confiança de les víctimes en les institucions, li recorda que ja va advertir del que ocorreria en el seu informe sobre la llei. En aquest va assenyalar que el quadro penològic previst per als delictes d’agressions sexuals «suposava una reducció del límit màxim d’algunes penes i concloïa que ‘la reducció dels límits màxims de les penes comportarà la revisió d’aquelles condemnes en les quals s’hagin imposat les penes màximes d’acord amb la legislació vigent’.
Des de la seva associació
Les paraules d’Irene Montero i de Victoria Rosell han tingut una contundent resposta de l’associació de la qual aquesta última va ser portaveu adjunta, Jutges i Jutgesses per a la Democràcia, paradoxalment menys crítica que les altres associacions de jutges amb la llei del ‘sí és sí’. JJpD considera «molt desafortunades i inapropiades les manifestacions que des del Ministeri d’Igualtat s’han portat a terme a propòsit de la revisió d’algunes condemnes per delictes contra la llibertat sexual», afirmen en la seva nota, en la qual directament retreuen a Igualtat no haver «arribat a preveure aquesta conseqüència».
Notícies relacionadesEn concret a Rosell li recorden que «la reforma de les penes amb què es castiguen alguns delictes comporta la necessitat de revisar sentències per exigència de principis constitucionals, tal com el mateix CGPJ ja va advertir en el preceptiu informe que va precedir a l’aprovació d’aquesta llei orgànica».
«Que des del Ministeri d’Igualtat no s’hagi arribat a preveure aquesta conseqüència no justifica que es carregui contra els jutges titllant les seves decisions com a ‘justícia masclista’ o considerant que es tracta d’una aplicació defectuosa de la llei, manifestacions que, a més de desafortunades i injustes, qüestionen la credibilitat del sistema que té per objecte la protecció de víctimes dels delictes sexuals i obstaculitzen la necessària confiança que s’ha de promoure».
Consell General del Poder Judicial ( CGPJ ) Irene Montero Justícia Abusos sexuals Ministeri d'Igualtat