Cita mundial a Egipte

Els cinc ‘embussos’ de la cimera del clima de Sharm al-Sheikh

  • La presidència egípcia confia en cinc grups de treball per desembussar les negociacions, que van amb retard

  • Els esborranys són, ara com ara, un reflex més de bones intencions que de pactes concrets

Els cinc ‘embussos’ de la cimera del clima de Sharm al-Sheikh

Mohammed ABED / AFP

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

A Sharm al-Sheikh es respira un aire estrany aquest dimecres. En l’equador de la segona setmana de la cimera del clima, just en un moment en què ja s’haurien d’estar tancant els últims serrells de l’acord final, encara hi ha molts debats que continuen en suspens. Els esborranys dels diferents apartats de les negociacions arriben amb comptagotes i, en molts casos, són més un reflex de bones intencions que de pactes concrets. Mentre el final de la cimera és cada vegada més a prop, preocupa que encara hi hagi tantes incògnites sobre la taula.

La gran esperança per ’desembussar’ el debat climàtic era la cimera del G-20. Sharm al-Sheikh, de fet, esperava que Bali aconseguís reunir el consens polític suficient per augmentar la pressió en les negociacions egípcies. I en certa manera així ha passat. L’acord final del G-20, publicat també aquest dimecres, inclou un apartat específic sobre polítiques climàtiques. Aquí, les grans potències del món reafirmen el compromís per limitar l’escalfament global per sota dels 1,5 graus, accelerar la transició ecològica dels combustibles fòssils a les renovables i augmentar, en general, la contundència de les polítiques climàtiques actuals. 

Negociacions encallades

Mentrestant, a Sharm al-Sheikh, tot avança al ralentí. En aquests moments, l’únic que queda clar és que les negociacions van amb retard. Ho ha reconegut fins i tot el president de la cimera, Sameh Shoukry, durant una de les últimes compareixences fetes per parlar sobre l’estat dels acords. Segons ha explicat aquest dimecres, una part de l’embús depèn de qüestions tècniques, que en aquests moments continuen en mans dels equips de negociació especialitzats i que, si tot va segons el previst, podrien començar a agafar forma entre dimecres a la nit i dijous. 

Una altra gran part, però, s’haurà de mediar en «converses polítiques d’alt nivell». Per a fer-ho, la presidència de l’esdeveniment ha designat una sèrie de ‘facilitadors’ per guiar les negociacions dels cinc grans blocs clau de la cimera. Es tracta dels acords sobre mitigació, finances, retallada d’emissions, pèrdues i danys, així com per al programa global d’adaptació. La vicepresidenta espanyola Teresa Ribera ha sigut elegida per liderar les converses sobre aquest últim punt. És la cinquena ocasió en què Ribera és designada com a facilitadora en les negociacions d’una cimera del clima. 

Notícies relacionades

https://public.flourish.studio/visualisation/11843721/«La decisió d’aquesta cimera ha d’incloure un programa de treball que serveixi de guia per mesurar els impactes, riscos i vulnerabilitat de la crisi climàtica i que, al seu torn, ajudi la planificació dels països i la implementació de les mesures», ha explicat Ribera des de Sharm al-Sheikh després de ser designada com a facilitadora del programa d’adaptació. 

El punt més crític ara mateix sembla el de pèrdues i danys. La coneguda com a Aliança de petites illes, que representa alguns estats en risc d’extinció per la pujada del nivell del mar, denuncia que «amb prou feines s’han fet progressos» en aquesta qüestió i pressionen per aconseguir un pacte clar per crear un mecanisme econòmic que permeti fer front als estralls climàtics. Els únics documents que han transcendit fins ara sobre el tema reconeixen, efectivament, la necessitat de crear algun sistema que permeti finançar aquests danys però, tot i així, encara no se’n decanten per cap en concret. Sembla que queda encara molt per debatre a Sharm al-Sheikh