Rebaixa de penes en la ‘llei sí és sí’
Sánchez demana esperar que s’«unifiqui doctrina» i Igualtat reitera les seves crítiques als jutges
La fiscalia i l’Audiència de Madrid analitzaran les sentències que rebaixen les penes en aplicació de la ‘llei sí és sí’ per estudiar si cal unificar criteris
El Govern central opta per esperar a veure la reacció de l’àmbit judicial i reitera que l’objectiu de la norma és «agreujar les penes»
Tot just mes i mig després de l’entrada en vigor de la llei ‘només sí és sí’ s’estan coneixent algunes sentències que rebaixen la pena d’acusats per abusos sexuals, el delicte que desapareix amb la norma impulsada pel moviment feminista, que va exigir que tots els actes sexuals sense consentiment fossin considerats agressió (com a sinònim de violació). Tanmateix, en la difícil gestació de la llei, el Poder Judicial va avisar que la reforma podia implicar una minva en les condemnes més baixes, però l’Executiu, després de mesos d’anàlisi, va aprovar la legislació sense gairebé canvis en la tipificació de les penes. Per això, l’arribada d’aquestes primeres rebaixes de condemna ha colpejat de ple el Govern, que ha rebut la clatellada de manera desigual.
D’una banda, l’ala socialista s’ha obert a «estudiar» una possible reforma de la llei si aquesta condueix a algun tipus de beneficis per als agressors sexuals, com va assenyalar dimarts la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, i ha corroborat aquest dimecres la ministra d’educació i portaveu del PSOE, Pilar Alegría. No obstant, Pedro Sánchez, ha receptat calma a tothom i ha advocat per «esperar a veure què diuen els tribunals i la fiscalia», que aquests «unifiquin criteris» i, a partir d’allà, analitzar «quins passos cal fer».
Sobre això, els jutges de les 15 seccions de l’Audiència Provincial de Madrid tenen previst reunir-se el 25 de novembre per unificar criteris, ja que ha sigut en aquest tribunal on s’han conegut les poques sentències que de moment han revisat a la baixa algunes condemnes per abús sexual. Al seu torn, la Fiscalia General de l’Estat ha informat que està analitzant les revisions de penes, que de moment es van coneixent cas per cas, per determinar si és necessari unificar criteris amb l’elaboració d’una circular que serveixi de guia als fiscals a l’hora d’aplicar la norma.
La reacció d’Igualtat
I és que la voluntat de l’Executiu era agreujar les penes i acabar amb la impunitat i amb sentències com la de ‘La manada’ dels Sanfermines, que va castigar els cinc agressors per abús i no per agressió, una pena que després va revisar el Tribunal Suprem, després de les protestes feministes.
«La voluntat del poder executiu i del poder legislatiu va ser reforçar la seguretat de les dones a l’entendre com a agressió sexual tot delicte sexual i per tant que hi hagués penes més agreujades», ha remarcat Sánchez, a més de recordar que la norma és «una gran conquesta del moviment feminista» i inspirarà «moltes lleis al món».
Per la seva banda, el Ministeri d’Igualtat, impulsor de la normativa, ha assenyalat que la llei és correcta i que l’únic problema és que «els jutges no estan complint la llei» i l’estan aplicant de manera «errònia o defectuosa» per «masclisme», segons paraules de la ministra Irene Montero. La ministra ha descartat reformar la norma i ha advocat per complir els articles de la ‘llei sí és sí’ que reforcen la formació en gènere de tots els operadors de justícia. Montero ha assenyalat, a més, que està d’acord amb la decisió de Sánchez d’esperar que l’àmbit judicial unifiqui doctrina «en defensa dels drets de les dones i per garantir que no hi ha impunitat per als agressors».
Notícies relacionades«Ens preocupa que hi hagi jutges que no compleixin amb les lleis feministes perquè pot desprotegir les dones. El que farem és millorar cada vegada més la capacitat de les institucions de garantir tots els drets per a totes les dones víctimes d’agressions sexuals», ha afegit.
Altres tribunals no rebaixen penes
En aquest context, l’Audiència Provincial de La Rioja ha informat que ha revisat 54 sentències i «fins ara» cap ha sigut modificada a la baixa.