Cita mundial a Sharm al-Sheikh

El primer esborrany de la cimera del clima augura un acord dèbil

  • El document inicial evita posicionar-se sobre el futur dels combustibles fòssils

  • El text destaca, entre parèntesis, que els grans temes segueixen a la taula de negociacions

El primer esborrany de la cimera del clima augura un acord dèbil

EFE/EPA/SEDAT SUNA

3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Després de més d’una setmana i mitja de negociacions, i en vigílies del suposat tancament de la cimera de clima, Sharm al-Sheikh ha publicat el primer esborrany dels acords d’aquest any. El document, divulgat diversos dies més tard de l’esperat, exposa en una vintena de pàgines quins han sigut els debats sobre la taula durant aquesta trobada. La gran majoria d’afirmacions constaten, una vegada més, la gravetat de la crisi climàtica (en totes les seves facetes) i la necessitat de fer-hi alguna cosa. Però quan arriba el moment de parlar de compromisos concrets per fer front a aquests reptes, el document es limita a demanar als països un esforç més gran en cadascun dels àmbits d’acció. També destaca, entre parèntesis, que alguns dels punts crítics de l’acord segueixen estant sota debat i que es donaran a conèixer pròximament.   

El primer esbós dels compromisos de Sharm al-Sheikh omet el debat sobre els combustibles fòssils. L’any passat, a Glasgow, el text va incloure per primera vegada una menció explícita a la necessitat de reduir l’ús del petroli, el carbó i el gas per retallar així les emissions de gasos amb efecte hivernacle i esquivar la catàstrofe climàtica. Aquest any, segons apunta el primer esborrany dels pactes egipcis, el discurs sobre aquesta qüestió sembla haver minvat. L’única menció explícita que recull el text demana «racionalitzar els subsidis ineficients als combustibles fòssils». Més enllà d’això, no s’inclou cap altre comentari sobre el futur del petroli, el carbó i el gas que, segons destaquen els informes científics, estan accelerant l’avenç de la crisi climàtica

El pacte de Sharm al-Sheikh basa els seus fonaments en el de Glasgow. De fet, en el document publicat aquest dijous s’hi inclouen diverses mencions (o més ben dit recordatoris) sobre la importància de mantenir els compromisos acordats durant la cimera escocesa. És el cas, per exemple, de la promesa unànime forjada l’any passat per la qual els països es comprometien a reduir encara més les seves retallades d’emissions i presentar plans actualitzats abans que acabi aquest any. Però malgrat tot, són molts els que arribats a Egipte no han complert la tasca. Així que Sharm al-Sheikh es limita a reafirmar la urgència de portar a terme aquest pla ja acordat.

Finançament climàtic

Una de les grans llacunes que, ara com ara, encara destaquen en els primers esbossos del pacte de Sharm al-Sheikh té a veure amb el gran tema de debat que hi ha hagut sobre la taula des del primer dia: les eines per finançar tant les mesures d’adaptació davant els extrems climàtics com les pèrdues i danys derivats de les catàstrofes climàtiques. En els dos casos, l’esborrany reconeix que ara mateix hi ha una bretxa enorme entre els diners destinats a aquestes causes i els necessaris per fer front a aquests reptes. Tot i així, malgrat reconèixer l’existència del problema, Sharm al-Sheikh encara no apunta a una solució clara. El document es limita a reconèixer entre parèntesis que aquestes qüestions continuen estant a la taula de negociacions. 

Notícies relacionades

Una lectura més optimista de l’esborrany mostra que, efectivament, els països continuen reconeixent la gravetat del problema i la necessitat d’actuar. En aquest sentit, el text cita en diverses ocasions la informació aportada pels últims informes del Panel Intergovernamental d’Experts sobre Canvi Climàtic (IPCC). També considera que l’objectiu de les polítiques climàtiques ha de ser limitar l’escalfament global per sota dels 1,5 graus de mitjana. Això sí, de moment no es recull cap nova mesura per fer front a aquests reptes. 

En teoria, la cimera de Sharm al-Sheikh hauria d’acabar aquest divendres. Però quan falten menys de 48 hores per al final de la cimera, les llacunes del primer esborrany de l’acord i la lentitud de les negociacions encara en marxa fan pensar que la trobada s’allargarà més del previst. ¿Fins quan? Encara és aviat per saber-ho. Però, de moment, la lentitud dels debats no és un bon presagi.