‘Boom’ cannàbic
Una bombeta per cultivar marihuana gasta més electricitat que tota una família
El 95% de les plantacions estan il·legalment connectades a la xarxa elèctrica
El consum d’una nau amb 2.000 plantes implica una despesa elèctrica semblant a la d’un barri sencer
Els traficants de marihuana consumeixen cada any més electricitat que l’anterior. Però no la paguen. El 95% de les plantacions estan connectades il·legalment a la xarxa, segons el cap d’inspecció de la companyia Endesa, la principal empresa de distribució d’energia, que afegeix que segons tots els indicadors el ritme de creixement dels cultius clandestins ‘indoor’ de cànnabis a Espanya és exponencial.
La xifra d’intervencions que la principal empresa energètica haurà portat a terme quan finalitzi el 2022 en col·laboració amb els cossos policials serà un 30% superior a la del 2021. Els últims tres anys, les punxades a la xarxa han crescut un 70% i prop d’un terç d’aquests robatoris d’energia són per alimentar hivernacles de marihuana. «I som lluny de revertir aquesta tendència», afirma en una entrevista amb EL PERIÓDICO, en la qual sol·licita aparèixer sense nom i cognoms. «És un problema de país».
Per a Endesa és, sobretot, un problema de frau elèctric: les plantacions ‘indoor’ de marihuana defrauden a Espanya tanta electricitat com la que consumeix una ciutat com Palma de Mallorca. Els vivers que proliferen en naus industrials, cases d’urbanitzacions o pisos de ciutats substitueixen la llum solar per la llum artificial d’una bombeta de sodi. Cada una d’aquestes bombetes, que oscil·len entre els 600 i els 1.000 watts, consumeix més electricitat en un dia que la que gasta una família sencera.
Enceses les 24 hores
Aquests cultius permeten triplicar o quadruplicar el ritme de creixement normal d’una planta a l’exterior, perquè, a diferència de la llum solar, la de les bombetes brilla durant les 24 hora del dia. Els traficants acostumen a triar llavors de creixement ràpid, fet que els permet recollir de tres a quatre collites anuals. Un frau elèctric incessant.
En una plantació modesta hi pot haver una vintena de bombetes, cosa que significa –aplicant una regla de tres al que s’ha exposat anteriorment de la família i la bombeta– que defrauda la mateixa quantitat d’electricitat que la consumeix un bloc sencer d’un districte com l’Eixample. I, quan els mitjans informen que la policia ha desmantellat una plantació amb 2.000 o 3.000 plantes, s’al·ludeix implícitament a una despesa elèctrica semblant a la d’un barri sencer.
Xifres sagnants
Si per a Endesa és un problema empresarial, per als ciutadans que paguen una factura elèctrica que, a més, no ha deixat de pujar a causa de la guerra d’Ucraïna hauria de ser gairebé personal. Més encara quan a molts negocis aixecar la persiana cada matí els costa molt i a les portes d’un hivern que algunes famílies hauran d’afrontar sense calefacció. En aquest context, imaginar que un pot estar compartint replà amb un veí que roba tanta electricitat com l’escala sencera i que no la utilitza per escalfar-se –uns 150 euros mensuals– o per obrir una cafeteria –més de 1.000 euros mensuals–, sinó per traficar amb marihuana, resulta irritant.
En algunes zones les xifres són especialment sagnants. Segons recullia aquest dijous l’agència ACN, que cita dades de la mateixa Endesa, el 85% de l’electricitat que consumeix el barri de la Font de la Pólvora, a l’extraradi de Girona, es defrauda i no passa per cap comptador. La diferència entre els pisos que tenen contracte i els que punxen la llum és abismal. Dels 642 punts de subministrament que té el barri, 301 no estan regularitzats (el 47%) i arriben a consumir fins a sis vegades més llum que la resta. El responsable territorial d’Endesa a Girona, Marc Ruaix, explica a l’ACN que haver sobredimensionat la xarxa ha evitat que el frau derivi en talls de llum continus –com passava abans–, però alerta que la situació tindrà un límit. «Som davant un problema social que hem d’afrontar amb l’ajuntament i les forces de seguretat per evitar que vagi a més», afirma.
Els traficants poden enganxar-se il·legalment punxant la xarxa general a través d’un fanal o d’un cable subterrani. O poden fer-ho també amb contracte i fer un pont al comptador. Sovint són destreses matusseres que comporten risc d’electrocució per als infractors –o per als veïns si es produeixen derivacions de càrrega a través de la terra o de les canonades d’aigua– i d’incendi. També provoquen que el sistema de protecció salti i els talls de subministrament siguin constants. En un reportatge publicat en aquest diari el 2020, els Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Urbana de Barcelona, els Bombers de Barcelona, els Bombers de la Generalitat i Endesa avisaven ja que les plantacions clandestines interiors amenacen seriosament la integritat dels veïns.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia