Acompanyar a la societat en tot allò relacionat amb el procés de final de vida

Mémora va atendre l'any passat 49.500 famílies que van perdre a algun ser estimat

La companyia centra la seva aposta en l'acció social, la recerca, la formació i la lluita contra el canvi climàtic

Mémora va atendre l’any passat 49.500 famílies que van perdre a algun ser estimat

Mémora va atendre l’any passat 49.500 famílies que van perdre a algun ser estimat / Archivo / Mémora

4
Es llegeix en minuts
Xavier Pareja

Acompanyar a les persones en moments difícils de les seves vides és un repte majúscul, sobretot quan es tracta d'un moment tan delicat com la pèrdua d'un ser estimat. Aquesta ha estat sempre la vocació de Mèmora i el seu equip format per gairebé 1.500 professionals que, només durant l'any 2021, ha atès 49.500 famílies que han hagut de passar per tan amarg tràngol.

L'empresa, líder en l'organització de serveis funeraris, i en la gestió de tanatoris, cementiris i crematoris en la península Ibèrica, no sols ha segellat el seu compromís amb les persones i la societat en general en aquest àmbit. A través de la Fundació Mèmora, una entitat sense ànim de lucre nascuda l'any 2016, també ha treballat en altres camps de responsabilitat social corporativa com la recerca i la formació i sensibilització en tot allò relacionat amb el procés de final de vida.

D'altra banda, també és destacable el treball realitzat en el camp de la sostenibilitat. En aquest àmbit tan sensible, la companyia va aconseguir compensar totes les seves emissions de CO₂ a Catalunya, Aragó, València i Portugal a través de diferents accions i canvis en els seus processos.

Acompanyar a les famílies en el procés de dol

A través de la Fundació Mèmora, la companyia ha dut a terme una tasca d'acció social tan important com atendre el dol de les persones que han perdut a un ser estimat i a les quals enfronten una situació de final de vida. En aquest sentit, durant l'any 2021 la companyia va atendre 753 famílies.

Per a dur a terme aquesta tasca, van néixer els espais de suport. Les famílies que acudeixen a aquest servei compten amb atenció telefònica les 24 hores dels 365 dies de l'any per psicòlegs especialitzats, suport a través de la comunitat virtual El teu Suport en Xarxa, atenció psicològica en sessions presencials i atenció psicològica a través dels grups de suport al dol.

Atenció a famílies desfavorides

En el marc de la seva acció social, l'entitat també ha col·laborat amb gairebé 2.000 famílies en situació d'exclusió social i sense recursos per a prestar-los serveis funeraris de manera gratuïta i subvencionada. Alguna cosa que ha dut a terme a través del protocol d'acords signats amb serveis socials municipals i autonòmics.

“D'aquesta manera, contribuïm a satisfer una necessitat real i a no excloure dels nostres serveis a cap família”, destaquen des de Mèmora.

Sensibilització i formació en la naturalització de la mort

En el terreny de la sensibilització cal destacar el treball realitzat a través de les Aules Mèmora, unes sessions divulgatives amb experts en cada matèria sobre el procés de final de vida que van dirigides a la població en general, però, especialment, a persones majors, cuidadors i personal sanitari. Només durant l'any 2021 es van dur a terme 70 aules amb l'assistència de 1.716 persones.

Però Fundació Mèmora també s'ha marcat l'objectiu de ser un referent en la formació de professionals de l'àmbit de la salut, sociosanitaris i socials en l'atenció al procés de final de vida. Per aquest motiu va ser reconeguda pel Consell Català de Formació Continuada del Sistema Nacional de Salut com a Entitat Organitzadora d'Activitats de Formació Continuada de Professions Sanitàries. En 2021 va organitzar vuit jornades amb gairebé 1150 assistents.

Recerca per a millorar les cures pal·liatives

Precisament, per aquesta vocació de ser una entitat referent en el procés de final de vida, Fundació Mèmora també ha treballat en l'àmbit de la recerca per a millorar els serveis vinculats a les cures pal·liatives des de l'eix de l'atenció als pacients i a les seves famílies.

En aquest sentit, destaca el projecte de musicoteràpia en l'UCI que es duu a terme a l'Hospital de Parc de Salut Mar; també el d'artteràpia a l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau; l'Espai de Paraula sobre dol gestacional en diversos hospitals de Barcelona, Girona i Tarragona; i finalment, el projecte de la gestora de final de vida a l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i l'Hospital Josep Trueta.

Les dones representen el 70,9% dels casos de persones que viuen soles a partir dels 65 anys



/ Sutterstock

Ciutats que cuiden

D'altra banda, Fundació Mèmora també va continuar desenvolupant el projecte Ciutats que Cuiden. Un espai pensat per a l'acompanyament integral de les persones que es troben en el procés de final de vida. Aquest projecte conjumina a tots els actors que configuren la xarxa comunitària, des dels professionals a les entitats de barri, per a combatre la mort en solitud.

Un model de nova ciutat que pensi també en les necessitats de les persones que es troben en el procés de final de vida. Només en 2021, aquest projecte va dur a terme 23 seminaris web amb més de 3.300 participants.

Una nota d'excel•lent per a l'usuari

Per a continuar treballant en la millora dels seus serveis, Mémora realitza des de l'any 2005 enquestes per a conèixer la percepció que tenen els seus usuaris. En 2021 es van dur a terme més de 25.000 i la nota mitjana dels seus serveis va ser de 9,27 sobre 10. En el camp laboral, la companyia ha apostat per la inclusió i la igualtat, a més d'afavorir aspectes com la conciliació laboral dels seus empleats.