Anunci del Govern
Catalunya imposarà restriccions per sequera a la conca que proveeix Barcelona
La Generalitat col·loca en alerta una zona de 515 municipis amb 6,6 milions d’habitants
Les mesures entraran en vigor quan es publiquin en el DOGC, una cosa que està prevista per a finals d’aquesta setmana
La falta de pluja està agreujant per moments la situació de sequera a Catalunya i aquest dimarts la Generalitat declararà l’alerta en el sistema Ter-Llobregat i a l’embassament de Darnius Boadella, així que s’imposaran restriccions en el consum d’aigua en 515 municipis de 26 comarques catalanes. En total, 6,6 milions d’habitants, segons ha anunciat aquest dilluns la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà: «Demà [per aquest dimarts] declararem l’alerta per sequera a la conca Ter-Llobregat. Hi haurà 26 comarques en alerta, 6,6 milions d’habitants». Ho ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio, en la qual també ha assegurat: «La ciutadania no notarà l’alerta. No hi haurà talls d’aigua. Però la indústria, per exemple, tindrà una reducció del 5% en l’ús de l’aigua». A data de 21 de novembre, les reserves hídriques de Catalunya estan al 33% de la seva capacitat.
🔴 @TeresaJorda, consellera d'@accioclimatica, Alimentació i Agenda Rural, sobre les restriccions per la sequera: "Demà declararem l'alerta per sequera a la conca Ter-Llobregat. Hi haurà 26 comarques en alerta, 6,6 milions d'habitants"https://t.co/FN3YOcZz8r pic.twitter.com/riynmV1dAb
— El matí de Catalunya Ràdio (@maticatradio) 21 de noviembre de 2022
Fins ara eren 301 els municipis amb restriccions. Tots depenien dels sistemes Carme-Capellades, del naixement del Ter, del Llobregat Mitjà, Anoia Gaià, Empordà, la Serralada Transversal, Banyoles, Prades Llaberia i de l’aqüífer Fluvià de la Muga que, per la falta d’aigua, havien entrat en alerta en les últimes setmanes. Ara, s’hi sumen la conca del Ter-Llobregat i l’embassament de Darnius Boadella. Segueixen en prealerta Riudecanyes i el Consorci d’Aigües de Tarragona.
En el DOGC, a final de setmana
El sistema Ter-Llobregat subministra aigua potable a més de 100 municipis de les comarques de l’Alt Penedès, l’Anoia, el Baix Llobregat, el Barcelonès, el Garraf, el Maresme, la Selva, el Vallès Oriental i el Vallès Occidental, cosa que representa una població d’uns cinc milions d’habitants.
Segons el Pla de Sequera de Catalunya, el sistema Ter-Llobregat entra en alerta en el moment en què les reserves se situen per sota dels 210 hectòmetres cúbics. Això ja està passant. Aquest dimarts es reunirà la Comissió Interdepartamental de Sequera, que declararà la situació d’alerta per sequera en aquests punts. I les restriccions que això suposarà entraran en vigor en el moment que la resolució del director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) es publiqui en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), una cosa que està prevista per a finals d’aquesta setmana, segons han apuntat a aquest diari fonts de la Conselleria d’Acció Climàtica.
La falta de pluja no és un problema puntual, com evidencia el fet que el Pla de Sequera està activat des del 2021. Des del febrer passat, el sistema Ter-Llobregat estava en fase de prealerta. En aquests últims nou mesos, l’ACA ha aplicat mesures per alentir el descens de les reserves d’aigua. Així, per exemple, segons detallen des d’Acció Climàtica, s’ha potenciat la producció de les dessalinitzadores, que han passat del 20% al 90% de la seva capacitat i han aportat al sistema més de 54 hectòmetres cúbics. Aquesta aportació d’aigua ha permès atenuar el descens dels embassaments i evitar escenaris de més restriccions que les previstes ara. «Si avui estem al 34% de reserves, sense les dessalinitzadores ens hauríem situat en el 27%, molt a prop d’un escenari d’excepcionalitat», remarquen fonts de la conselleria.
Usos agrícoles, ramaders, industrials i lúdics
Notícies relacionadesAixí doncs, quan es publiqui en el DOGC la resolució, als municipis afectats per situació de sequera entraran en vigor una sèrie de restriccions d’aigua per reduir el consum en usos agrícoles, ramaders, industrials i lúdics. Concretament, en l’agricultura s’haurà de restringir el consum un 25%; en usos ramaders, un 10%; per a usos industrials, un 5%; per a usos recreatius que impliquin reg, un 30%, i per a altres usos recreatius, un 5%.
En el subministrament domèstic, l’aigua de boca, no hi ha limitacions per ara, més enllà de la prohibició d’omplir piscines i d’una sèrie de recomanacions a l’hora de regar els jardins. En aquest sentit, als particulars que tinguin jardí, se’ls aconsella que ho facin en dies alterns, en hores de mínima insolació i només per assegurar la supervivència d’arbres i plantes. També es prohibeix omplir fonts ornamentals i els particulars no poden netejar els carrers amb aigua de la xarxa. A més a més, en el consum global per proveïment es fixa un màxim de 250 litres diaris per persona.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia