El problema de la vivenda
El preu de les habitacions en ‘pisos pastera’ es dispara a 600 euros al mes
El 2021 Càritas atenia a una vintena de famílies en aquesta situació, aquest 2022 ja són un centenar, un 450% més
Les condicions del lloguer són cada cop més precàries: sovint no els deixen utilitzar la cuina ni rentar la roba
Famílies pobres amb nens ja paguen 600 euros al mes per viure tancades i amuntegades en habitacions de pisos compartits. Un preu desorbitat conseqüència directa de la inflació, o una nova excusa per aprofitar-se de la misèria més extrema. Tot i que també és fruit de la dificultat creixent per llogar un pis a les grans ciutats. L’alerta Càritas a Barcelona, que ha vist com els preus de les habitacions subarrendades s’han disparat aquest any als barris obrers de la capital catalana i també a l’Hospitalet de Llobregat. «Són famílies que no poden donar l’entrada d’un pis ni firmar un contracte de lloguer: és una habitació o bé ocupar», diu Mercè Darnell, responsable de Càritas del programa de necessitats bàsiques a Barcelona i els voltants. El 2021, l’entitat atenia 20 famílies en aquestes circumstàncies. El 2022 ja són gairebé un centenar. Un augment del 450%.
Els ‘pisos pastera’ no són ni de lluny un fenomen nou, propulsat pels desnonaments. Fa anys que es detecten aglomeracions en pisos on toquen a menys de 5 metres quadrats per persona, i durant la pandèmia es va exposar que hi havia moltes famílies amb nens en aquestes circumstàncies. Al tractar-se d’un mercat de vivenda tan fosc (no hi ha contractes ni documents oficials sobre aquestes transaccions) és impossible saber quantes persones es troben en aquestes circumstàncies. Tanmateix, a través de les dades de les entitats socials, s’observa que aquest any el fenomen s’ha disparat. No només pel nombre de famílies, sinó especialment pel preu que paguen per viure-hi. Una autèntica estafa de la misèria.
El doble d’inversió
Les dades de Càritas Barcelona donen llum a aquest fenomen. El 2021 l’oenagé va ajudar a pagar la mensualitat a 1.000 famílies diferents al llarg de l’any, amb un total de 533.000 euros invertits. «Els ajudem alguns mesos perquè són famílies que no tenen cap altre lloc on anar a viure, intentem que aguantin un temps... evidentment és precari, però així evitem que acabin al carrer. Si no paguen, els fan fora, i són desnonaments invisibles, no poden accedir a una vivenda social», segueix Darnell. Aquest 2022 han pagat habitacions a 1.200 famílies, però la factura de les mensualitats puja al milió d’euros. «Hi ha hagut un lleuger repunt de famílies, però és que els preus d’aquestes habitacions s’han disparat. El problema és que no ho podem sostenir en el temps... l’any que ve no podem gastar dos milions d’euros, és inassumible i inviable, l’any que ve no tindrem més pressupost», segueix Darnell.
Però aquestes no són totes les llars que Càritas coneix que estan vivint en aquests mal anomenats ‘pisos pastera’. Des de Badalona fins a l’Hospitalet, atenen 1.800 famílies que viuen amuntegades en habitacions. «A moltes no els paguem la vivenda però els ajudem amb l’alimentació, la roba o extraescolars», diu Darnell. Aquest octubre, el 32% d’aquestes famílies pagaven pel seu espai habitacional menys de 300 euros al mes, el 45% estaven per sota dels 400. «Aquestes són les que porten més temps, per la qual cosa costa més que els apugin el preu. El problema està en els nous casos», segueix. El 18% paguen entre 400 i 500 euros, i el 5% en paga més de 500. «Pagar més de 500 euros no ho havíem detectat abans i ens preocupa moltíssim», es lamenta Darnell.
Sense espai per estudiar o jugar
«Viure en una habitació rellogada significa que t’has de tancar amb pany i clau a l’habitació per por. Moltes famílies estan atemorides pel tipus de gent amb qui conviuen al pis. Has de compartir la cuina, el bany, el menjador. Has de menjar a l’habitació. No hi ha espai per fer deures ni jugar amb els nens, ni intimitat. Dormen al mateix llit que els seus pares», assenyala Darnell. I és que, segons l’entitat, aquesta realitat afecta principalment les famílies amb menors. «La gent no vol nens en aquestes habitacions, els molesten... i els pares només troben un sostre pagant un dineral», explica des de Càritas.
Aquesta és una de les causes d’aquest nou fenomen. Una altra és la crisi general que fa una dècada que arrossega el mercat de la vivenda per falta de lloguers públics i socials. «Hi ha molta gent jove (i no tan jove) que ha de compartir pis perquè amb el que guanyen no es poden plantejar un lloguer. Cada vegada costa més trobar habitacions per a qualsevol», es queixa Darnell. A més demanda, apugen els preus.
Notícies relacionadesI un tercer factor és la simple estafa o especulació. Les persones que arrenden les habitacions solen tenir un contracte de lloguer amb el propietari del pis, tot i que també hi ha casos de subarrendament en pisos ocupats. Al subarrendar habitacions (o fins i tot matalassos a terra d’estances comunes) marquen el preu que els dona la gana. «I amb l’excusa de la inflació i que la vida està més cara, apugen els preus. És pur negoci especulatiu aprofitant-se de la misèria més extrema», diu la responsable de Càritas. L’entitat sospita que rere aquesta realitat hi ha grans tenidors de vivenda que s’aprofiten de la situació. «Quan els volen desnonar no han de garantir cap dret ni vivenda alternativa».
Al carrer, la realitat preocupa, i molt. «Hi ha moltes famílies amb menors que no troben habitacions i no tenen diners per pagar el que els demanen. És un drama però ¿què fem? ¿Els deixem al carrer?», es pregunta la treballadora social de Càritas a l’Hospitalet de Llobregat, Alba Mauri, des del centre d’atenció del barri de Sant Ildefons. Aquest lloc, d’obertura recent, compta amb cuina, dutxa, rentadora i assecadora. «En aquests pisos compartits cada vegada hi ha més restriccions: no els deixen utilitzar la cuina ni rentar la roba. Almenys aquí poden fer-ho», explica. La treballadora no dubta que el que veu Càritas és només la punta de l’iceberg. «No tinc cap dubte que hi ha famílies vivint en garatges, trasters, oficines abandonades i cotxes. És que no tenen alternativa».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034