Reunió a París
Europa nomena avui nous astronautes i decideix si es manté en la carrera espacial davant els EUA i la Xina
El Govern central confia que un dels entre quatre i sis seleccionats per l’ESA sigui espanyol
L’Agència Espacial Europea (ESA, per les seves sigles en anglès) decideix aquest dimecres quins seran els seus pròxims passos. La cita dels ministres de Ciència, que estan reunits des de dimarts a París, tindrà enormes conseqüències per a l’organisme. D’una banda, comptarà amb un nou pressupost per als pròxims tres anys, amb el qual intentarà continuar competint en la carrera de l’espai amb els Estats Units, la Xina i Rússia. De l’altra, nomenarà una nova promoció d’astronautes, una cosa que no feia des del 2009.
Els candidats han hagut de passar nombroses proves. En un primer moment, l’ESA va rebre més de 22.000 sol·licituds, però només en nomenarà quatre o sis. El Govern de coalició del PSOE i Unides Podem confia que un d’ells sigui espanyol. «Espanya es mereix formar part d’aquest grup», va escriure dimarts a Twitter la titular de Ciència, Diana Morant, a les portes de la reunió.
En este foro, mañana miércoles (14.30h) se dará a conocer a las personas que van a integrar la nueva generación de astronautas de la @esa. España se merece formar parte de este grupo. pic.twitter.com/Q530JF4LzX
— Diana Morant (@DianaMorantR) 22 de noviembre de 2022
En paral·lel, l’organisme també donarà el tret de sortida al seu primer programa d’astronautes amb discapacitat, per a qui els durs requisits físics habituals suposaven un obstacle. Segons explica l’ESA, s’han tingut en compte «persones amb una deficiència en les extremitats inferiors i/o amb estatures inferiors a 130 centímetres».
El pressupost
L’organisme espacial aspira a aconseguir un finançament del voltant de 18.500 milions d’euros, una quantitat que és un 25% superior al del trienni previ. La intenció europea és no quedar enrere davant la Xina i els Estats Units, en un moment en què la carrera espacial també ve marcada pels actors privats, com SpaceX i Blue Origin, dels magnats Elon Musk i Jeff Bezos, respectivament.
En principi, els fons seran destinats a la llançadora Ariane 6 (3.300 milions d’euros), l’observació terrestre (3.000 milions), l’exploració de l’espai, tant humana com robòtica (3.000 milions) i els programes científics (3.000 milions).
- Informe de l’OCDE Espanya, entre els sis països on els fons de pensions es desinflen
- L’empresa de l’autocar sinistrat va fer fallida i l’amo anava per lliure
- Elena Manzano: "Cal trencar la premissa que Catalunya dona i Extremadura rep"
- Club Entendre + Animals i plantes Molsa, vesc i grèvol: tres plantes protegides per les quals et poden multar
- EIX EN TRANSFORMACIÓ Collboni fitxa Joan Oliveras com a president del consell per a la Rambla
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Televisió Una soltera abandona la seva cita a 'First Dates' després de les preguntes a les quals va ser sotmesa: "A mi em sembla un escàndol"
- A València Condemnats per contractar un sicari que va morir en un accident de moto quan anava a matar la seva víctima
- Club Entendre + Animals i plantes Molsa, vesc i grèvol: tres plantes protegides per les quals et poden multar
- Junts per Catalunya Per què Pujol torna al pujolisme