A Sant Boi de Llobregat
La Reina visita la unitat de salut mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu
Letizia assisteix a la commemoració dels 20 anys del programa de la Diputació de Barcelona per la inserció de persones amb trastorns
Olga Viza ha celebrat que «mai abans tants han verbalitzat tenir malestar emocional»
La reina Letizia ha presidit aquest dimecres al Parc Sanitari Sant Joan de Déu de Sant Boi de Llobregat la jornada commemorativa dels 20 anys de les Oficines Tècniques Laborals (OTL) que organitza la Diputació de Barcelona amb l’objectiu d’aconseguir la inserció de persones amb trastorns mentals. Després de participar en una taula rodona, la Reina ha visitat la Unitat d’Hospitalització Especialitzada per a Persones amb Discapacitat Intel·lectual (UHEDI) de l’hospital, on s’ha reunit amb els pacients, en un acte més íntim.
Acompanyada pel secretari d’Estat d’Ocupació, Joaquín Pérez; la delegada del Govern a Catalunya, Maria Eugènia Gay; l’alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret; la diputada de Desenvolupament Econòmic de la Diputació, Eva Menor, i el director del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, Enric Mangas, la reina ha assistit al diàleg ‘l’impacte de l’ús de les xarxes socials en la salut mental’ amb la participació del professor de Sociologia de la Universitat de Barcelona Xavier Martínez Celorrio i la psicòloga clínica, escriptora i divulgadora científica Laura Rojas Marcos. La periodista Olga Viza, que ha exercit de mestra de cerimònies, ha posat en valor que «mai abans tants han verbalitzat tenir malestar emocional», remarcant la importància que té per a la salut mental el poder trencar silencis i tabús.
L’alcaldessa Moret ha remarcat que la presència de la Reina mostra el seu compromís amb la problemàtica de la salut mental i ha recordat que «Sant Boi ha lluitat com a ciutat contra els prejudicis, i ha convertit el que era en el seu moment un estigma –érem el poble dels bojos– en un actiu de ciutat, ara som la ciutat de la salut mental», ha afirmat.
Per la seva banda, Menor ha incidit en la importància de prevenir i cuidar la salut mental, apuntant que una de cada quatre persones van patir, pateixen o patiran un trastorn mental al llarg de la seva vida. Rojas i Doménech han abordat la problemàtica des d’algunes perspectives, incloent-hi el paper de les xarxes socials, així com la discriminació sociolaboral que pateixen els que tenen un trastorn mental. Després d’aquest debat, Letizia s’ha reunit amb professionals sanitaris de la institució i familiars de pacients atesos a l’UHEDI.
27.000 atesos a les OTL
La Xarxa d’Oficines Tècniques Laborals consta de 18 centres que donen servei a 310 municipis de la província de Barcelona amb una mitjana d’unes 1.900 persones amb algun trastorn mental a l’any i una taxa d’inserció laboral del 33,6%.
Notícies relacionadesEn les seves dues dècades de funcionament han atès unes 27.000 persones de les quals han inserit en el mercat laboral més de 7.000, fet que suposa unes 300 cada any: el 2021 van atendre 1.898 persones i, d’aquestes, 637 van trobar feina.
El perfil de persona atesa és un home de 30 a 49 anys, amb estudis bàsics, certificat de discapacitat i a l’atur: un 17,1% dels usuaris de les OTL han patit un trastorn esquizofrènic; un 16,8%, ansietat o depressió; un 15,3%, trastorn de personalitat, i un 16,3%, trastorn de l’estat d’ànim, entre d’altres.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia