Delinqüència informàtica
La Interpol caça una xarxa global de cibercriminals que va robar 130 milions
L’organització policial internacional deté 1.000 sospitosos de 30 països en una operació contra una trama acusada de delictes com blanqueig de capitals, sextorsió, frau en les inversions i suplantació d’identitat

Espanya va sofrir prop de 40.000 ciberatacs a la setmana durant l’any 2021 /
La Interpol va desarticular dijous passat un xarxa internacional de cibercriminals que va estafar gairebé 130 milions de dòlars (uns 125 milions d’euros) a centenars de víctimes arreu del món. L’operació policial, segons va informar l’agència, ha detingut 975 persones i ha permès als investigadors resoldre més de 1.600 casos de delinqüència informàtica.
Durant cinc mesos, les autoritats policials de fins a 30 països, entre els quals, Espanya, han cooperat per desactivar una xarxa criminal acusada de delictes com la suplantació d’identitat, el frau en inversions, la sextorsió, el blanqueig de capitals o les estafes romàntiques. Tots aquests van ser perpetrats a través de mitjans informàtics.
L’anomenada operació HAECHI III ha aconseguit bloquejar gairebé 2.800 comptes bancaris on es guardaven il·lícitament els diners robats a les víctimes. Part d’aquests crims financers es van gestionar amb el pagament de criptomonedes i l’ús de ‘wallets’, carteres virtuals.
Noves tendències delictives
En el marc de la investigació s’han detectat fins a 16 noves tendències delictives. Entre aquestes figuren les trames d’inversió fraudulentes comeses mitjançant l’ús d’aplicacions de missatgeria instantània com WhatsApp o Telegram, que xifren les converses, i en dificulten el rastreig. A través d’aquestes ‘apps’, els delinqüents enganyen les seves víctimes perquè realitzin pagaments a través de plataformes de comerç de criptomonedes que després desapareixen.
«L’èxit d’aquesta operació es basa en dos elements clau per a l’aplicació de la llei, el seguiment dels diners i la cooperació a través d’Interpol. Hem remarcat la necessitat de redoblar els esforços per privar els delinqüents dels seus guanys il·lícits, i en aquesta operació els països membre han fet precisament això», va assenyalar Jürgen Stock, secretari general d’Interpol.
L’operació HAECHI III s’ha portat a terme dins d’un projecte internacional de tres anys contra la ciberdelinqüència financera. A més d’Espanya, els països que han participat en l’operació que ha fet caure aquest entramat criminal són: Austràlia, Àustria, Brunei, Cambodja, la Costa d’Ivori, França, Ghana, Hong Kong (la Xina), l’Índia, Indonèsia, Irlanda, el Japó, Corea, el Kirguizistan, Laos, Malàisia, les Maldives, Nigèria, les Filipines, Polònia, Romania, Singapur, Eslovènia, Sud-àfrica, Espanya, Suècia, Tailàndia, els Emirats Àrabs Units i els Estats Units.
- Xarxa elèctrica ¿Què és el zero energètic, la principal hipòtesi de l'apagada generalitzada?
- Tall del subministrament elèctric Apagada generalitzada a Espanya: ¿què ha passat amb la llum?
- Apagada massiva La llum també se'n va a Portugal en una apagada que afecta Europa
- Xarxa elèctrica Les causes de l'apagada massiva a Espanya i Portugal
- D’Olot a l’armada japonesa
- ENERGIA El país de les renovables s’aferra a les centrals de gas, els generadors dièsel i a França i el Marroc contra l’apagada
- Tall del subministrament elèctric Apagada generalitzada a Espanya: ¿què ha passat amb la llum?
- Caiguda del sistema Suspès el restabliment de trens de Rodalies a Catalunya per la inestabilitat en la tensió de la xarxa elèctrica
- Caos energètic Altres jornades històriques a les fosques
- Pujar 12 pisos en cadira de rodes