Enquesta del Govern de Catalunya
El 80% de les catalanes han patit algun tipus de violència masclista
El 65% de les dones han sigut víctimes de violència sexual, incloent comentaris i gestos de caràcter sexual
Només un 18% d’enquestades s’han atrevit a presentar denúncia davant els Mossos d’Esquadra
El 79,3% de les catalanes més grans de 15 anys han sigut víctimes d’algun tipus de violència masclista al llarg de la seva vida, segons revela l’última Enquesta de Violències Masclistes a Catalunya realitzada pel Departament d’Interior de la Generalitat el 2021 a gairebé 10.000 dones i les dades de la qual s’han fet públiques aquest dijous. És un estudi que es realitza cada cinc anys (aquesta és la tercera edició) i que mai havia registrat un percentatge tan elevat. A l’enquesta anterior, del 2016, el 64% de dones deien que n’havien patit, 16 punts menys que ara. L’enquesta també revela que l’últim any, una de cada quatre catalanes (un 26,2%) va patir violència masclista, gairebé nou punts percentuals més que el 2016.
El concepte de ‘violència masclista’ ha inclòs diverses manifestacions que la societat ja identifica com a tal. Així, s’hi inclouen des de comentaris i gestos sexuals, exhibicionismes, violències sexuals digitals, tocaments amb i sense violència, relacions sexuals sota coaccions o intimidacions psicològiques, assetjament sexual a la feina, agressions amb violència o intimidació, violacions i intents de violació.
Un dels factors que expliquen aquest augment és la cada vegada més gran conscienciació de les dones davant el problema. «Les dones ja ho han identificat i són molt més conscients de les situacions, salten les alarmes molt més ràpid», ha explicat la directora general d’Administració de Seguretat de la conselleria, Sonia Andolz. En la mateixa línia, la secretària de Feminismes, Montserrat Pineda, ha celebrat que l’enquesta demostra que «les dones cada vegada identifiquen més i millor la violència masclista en tots els àmbits». Malgrat això, queda molta feina per fer tenint en compte que només el 20% de les víctimes s’atreveix a denunciar.
Les dades mostren com la percepció de la violència masclista afecta a pràcticament la majoria de catalanes. Les enquestades van haver de respondre a tota mena de preguntes sobre el seu entorn, les seves exparelles, les seves parelles i sobre la violència patida a la infància. Des de comentaris sexistes o grollers, fins a violacions o intents de violació, passant per les coaccions o insults de la parella.
Pel tipus de la violència viscuda, destaca en primera posició la violència sexual. El 65% de dones va dir que n’havia patit. Si s’exclouen els casos de «comentaris i gestos de caràcter sexual», la xifra es redueix fins al 39,1%. En segon lloc hi ha la violència psicològica, que afecta un 47,5% d’enquestades. I en tercer lloc, apareix la violència digital, que és aquella que s’exerceix a través de les xarxes socials, que ha patit un 28% de catalanes.
D’entre totes les víctimes, les dones d’entre 30 i 49 anys són les que pateixen més violència, gairebé el 40%, seguides de les d’entre 29 i 16 anys (36%). «Probablement les dones més grans tenen normalitzades moltes de les violències que les més joves no toleren», ha remarcat Montserrat Aguilera, tècnica superior del gabinet de Seguretat. «Les dones joves, d’entre 16 i 29 anys, són les que manifesten haver patit més fets delictius el 2021», ha incidit Aguilera. Són més del 40% sense comptar comentaris obscens i superen el 60% amb aquests. També és el grup d’edat que pateix més violència digital. S’hi inclouen enviament de fotografies íntimes o coaccions a través de les xarxes socials, en què Instagram és la xarxa més utilitzada.
L’enquesta també es fixa en les relacions en la parella o amb les exparelles. En aquest àmbit, destaca com a principal violència la psicològica. El 58% de dones diuen que han sigut víctimes d’aquestes agressions, que inclouen des d’atacs a la seva autoestima o exercir un control absolut sobre la seva persona. A més, hi ha un 14% de dones que el 2021 van dir que tenien una relació en la qual se sentien agredides. En les situacions de violència dins de la parella, una de cada tres enquestades van afirmar que els fills havien presenciat aquesta violència. I en un 15% de casos, els menors també havien patit violència.
Por de denunciar
Malgrat aquesta realitat, l’estudi revela que només el 20% de les dones que diuen que han sigut víctimes del masclisme ho han denunciat. Segons l’enquesta, el principal motiu (16%) que addueixen per no denunciar és la por que la justícia no les cregui perquè no poden aportar proves. Altres motius són la falta de percepció que aquests siguin comportaments a denunciar (12,5%), la por de patir més violència masclista (10,3%) o per sentiments de culpa, vergonya, o bloqueig emocional (7,8%).
«Hi ha molts d’aquests delictes que no estan tipificats, només són faltes administratives. Estem identificant el que les dones no hem de suportar, i després fer pressió per canviar les lleis i que es tipifiquin», ha destacat Andolz.
El 20% d’homes continua creient que la majoria de denúncies de violències masclistes són falses i que la violència de gènere és exagerada
«El que és evident és que la violència masclista és el principal problema de seguretat a Catalunya i la Generalitat ha d’acompanyar les víctimes. Hi ha serveis gratuïts que no requereixen denúncia per ser ateses», ha recordat la secretària de feminismes de la Generalitat, Montserrat Pineda.
L’enquesta també ha preguntat a 1.567 homes. En aquest cas les dades són demolidores. El 20% dels homes catalans continua creient que la majoria de denúncies de violència masclista són falses, i el 23% és negacionista: creu que la violència de gènere és exagerada, no assumeix que és un problema. «És aquí on hem d’arribar. Hem d’aconseguir conscienciar els homes perquè entenguin la nova cultura del consentiment: sense agressors no hi ha agressions», han defensat els responsables de les conselleries d’Interior i Feminismes
Govern Agresiones sexuales contra menores Violència de gènere Assetjament sexual Dones Igualtat Masclisme
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034