LGBT-fòbia

Les agressions contra el col·lectiu trans creixen el 25% a Catalunya

  • L’Observatori Contra l’Homofòbia a Catalunya registra 225 actes discriminatoris contra les persones LGTB, i les agressions físiques repunten el 30%

  • El president destaca que l’odi generat per l’aprovació de la llei trans ha provocat un augment considerable de les agressions a aquestes persones

Les agressions contra el col·lectiu trans creixen el 25% a Catalunya

Ricard Cugat

3
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les agressions contra el col·lectiu de persones trans a Catalunya ha crescut aquest any de manera molt significativa, provocat per l’odi que ha generat el debat parlamentari al Congrés dels Diputats per una llei estatal que protegeixi aquestes persones. És el que defensa l’Observatori Contra l’Homofòbia a Catalunya (OCH), que ha registrat un augment de gairebé el 25% de casos denunciats per aquest col·lectiu. «La llei és històrica, i ens hem trobat un context de polarització que ha generat un odi terrible envers aquestes persones, que es tradueix en un augment considerable de la discriminació», denuncia el president, Eugeni Rodríguez. Ho ha dit aquest divendres, després de la presentació de l’informe que radiografia les incidències rebudes per aquesta entitat. Des de principis d’any han detectat 225 actes discriminatoris, són gairebé els mateixos que el 2021, quan van detectar un augment del 50% de casos.

Per primera vegada a les radiografies que ofereix cada any l’OCH, aquest 2022 pugen de manera molt significativa les agressions al col·lectiu trans. Són gairebé un de cada quatre avisos que detecta l’entitat, amb 56 incidències ateses aquest any. En concret, 19 incidències afecten les dones trans, 5 d’homes trans, 21 són atacs dirigits al col·lectiu en genèric, per exemple la presència de l’autobús de l’associació ultracatòlica Hazte Oír que nega la seva existència, i n’hi ha 11 més de persones que s’identifiquen com a no binàries, és a dir que no s’identifiquen amb cap dels dos sexes. Aquestes últimes han crescut de manera molt considerable, ja que els actes discriminatoris cap a elles han crescut un 175% respecte la radiografia del 2021. Tanmateix, per col·lectius continua sent majoritària la discriminació reportada per homes homosexuals, que suposen el 40% del total. També destaquen els atacs contra el col·lectiu LGTBI, per exemple pintada contra un mural o la destrossa d’un banc amb els colors de l’arc de Sant Martí. Suposen el 10% de casos detectats, més d’una vintena.

Les agressions físiques creixen un 30%

Tampoc és habitual en aquest informe que les agressions físiques siguin el principal atac que reben les persones LGTBI. Sí que passa aquest any, amb 56 denúncies registrades en aquesta oenagé, el 25% dels casos detectats. De fet, les 56 agressions d’aquest any són un autèntic rècord. Si ho comparem amb l’any passat, que va ser un any de repunt en tots els sentits, les pallisses i baralles contra aquest col·lectiu ha crescut el 30%. «Les agressions físiques s’exerceixen amb agressions verbals, per exemple a crits de ‘maricon’», remarca l’estudi. Per això les agressions verbals se situen en el 23% dels casos, el segon atac més registrat. El segueixen les mostres d’odi (20%), com són les pintades o discurs d’odi a les xarxes, el tracte inadequat (11,5%), l’assetjament (7,5%), amenaces (6,9%) i la discriminació per no permetre accedir a un lloc les persones del col·lectiu (2,3%).

Més d’un terç dels actes discriminatoris passen al carrer, amb un total de 82 casos (el 36%). Les xarxes socials són on continua l’assetjament, 1 de cada 10 casos es produeix en l’entorn digital, malgrat que s’ha reduït respecte als anys anteriors, quan la pandèmia va portar un brutal augment de les agressions en l’espai cibernètic. Per contra, els actes discriminatoris en discoteques, bars i pubs ha augmentat el 75%, amb un total de 14 actes reportats a l’entitat. En el total continuen pesant massa la discriminació laboral i al transport públic, amb un 8% del total de casos.

Notícies relacionades

Per territoris, la província de Barcelona és la que registra més actes discriminatoris, amb el 70% del total. Malgrat això, destaca un repunt a les comarques de Girona, on han passat de 10 a 16 incidències, un augment del 60%.

Ja fa més de 10 anys que l’OCH fa aquesta tasca de detectar actes discriminatoris. Tot i que cada vegada passa menys, és habitual que moltes persones tinguin por de presentar denúncies judicials, policials, fins i tot administratives, però senten la necessitat que les seves experiències discriminatòries continuïn constant en el registre de l’entitat. El pròxim 13 de desembre l’associació organitza un acte de celebració d’aquesta dècada de feina. A més, el 17 de desembre celebraran un acte benèfic a l’Hospitalet de Llobregat, que entre altres coses permetrà assumir les despeses que els suposa l’atenció psicosocial a totes les víctimes.