Dominis parcials
Les estacions d’esquí obren a mig gas, però són optimistes
La falta de neu condiciona l’obertura dels complexos i alguns mantenen preus reduïts com a reclam
El sector reitera que les perspectives són bones i que hi ha més reserves que l’any passat
Neu artificial a les estacions d’esquí: ¿és sostenible en època de sequera?
Espanya s’endinsa a un altre hivern més càlid del normal
El Pirineo inaugura la nueva temporada de esquí. En la foto, unos esquiadores se preparan en Port Ainé.
Sobre la botzina, marcada pel pont de desembre, les estacions d’esquí de Catalunya han inaugurat la temporada d’hivern. És el cas de La Masella i de les instal·lacions de gestió pública Boí Taüll, Port Ainé, Espot Esquí. Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) també ha anunciat que La Molina obrirà aquest dissabte. Diumenge serà el torn de la Vall de Núria i Vallter 2000, però totes dues trontollen per les seves condicions, que estan lluny del desitjat. Amb Baqueira Beret, que va aixecar el teló blanc divendres passat, aquest cap de setmana estaran obertes 8 de les 10 estacions d’esquí alpí que hi ha a Catalunya. Això sí, serà parcialment. A falta (molta) de neu per la crisi climàtica, totes afronten els pròxims dies festius, que són claus econòmicament per al sector, amb el comodí de la neu artificial. Malgrat l’adversitat, el sector afirma que les perspectives són bones perquè hi ha més reserves que l’any passat.
Les escasses espessors de neu han obligat a prendre mesures extraordinàries més enllà de la innovació. Les estacions no han pogut obrir tots els seus dominis esquiables. I no podran fer-ho fins que arribin les precipitacions naturals, les quals tampoc es preveuen imminents. Més mala sort tenen el Port del Compte i Tavascan, que continuaran mirant al cel a l’espera de bones notícies.
Mesures excepcionals per la falta de neu
Al no oferir la totalitat dels seus serveis, alguns complexos de titularitat pública aplicaran durant tot el cap de setmana una tarifa reduïda. Per exemple, el forfet de dia de Boí Taüll (l’Alta Ribargorça) té un preu de 29,50 euros (en lloc de 42). Port Ainé (Pallars Sobirà) ha posat l’entrada a 30,50 euros i la seva veïna, Espot, a 18 euros.
Aquests preus es mantindran més enllà d’aquest diumenge. Amb una condició: que les condicions meteorològiques no permetin una taxa d’obertura del 50%, explica a EL PERIÓDICO el director de la divisió de Turisme i Muntanya de FGC, Toni Sanmartí. Ara, cap d’aquestes arriba al llistó. Aquest divendres, Port Ainé va obrir un 45% del seu domini i Boí Taüll, un 20%. Espot només ha obert el 7% dels seus quilòmetres disponibles.
«Anirem augmentant el preu del forfet progressivament fins a arribar al seu valor normal a mesura que anem guanyant domini esquiable», detalla Sanmartí. En aquest sentit, el responsable assegura que mantindran uns preus més assequibles tot i que arribin els dies de màxim apogeu del pont i, alhora, els amants de la neu. «Fins i tot pot ser un bon reclam», persevera.
Volum alt de reserves
Malgrat tenir-ho gairebé tot en contra, la lectura del sector és optimista. Sanmartí assegura que serà «una molt bona Puríssima» i puntualitza que esperen una ocupació mitjana del 80%. En aquest sentit, es mostra convençut que el pont acabarà amb «molts més quilòmetres disponibles que els actuals» perquè arribaran els anhelats flocs de neu.
D’altra banda, la directora comercial i de màrqueting de La Masella, Maite Martí, ha assegurat que hi ha «un gran volum» de reserves. En la mateixa línia s’expressen el president de l’Associació d’Estacions, Joaquim Alsina, i la vicepresidenta del Patronat de Turisme de Lleida, Rosa Pujol, que expliquen que les reserves a les estacions lleidatanes per al pont de desembre estan«bastant per sobre de l’any passat».
Mentre la neu i els esquiadors arriben, la realitat mostra que les estacions han obert, sent generosos, a mig gas. Tampoc se salven d’això els complexos de gestió privada, com són Baqueira Beret i La Masella. A més, tots ho han fet amb un increment dels preus dels forfets per les derivades de la inflació i els increments dels costos energètics.
¿És rendible i sostenible?
Notícies relacionadesRespecte a si aquesta situació és econòmicament rendible, Sanmartí s’hi pronuncia. «No és un tema de rendibilitat, sinó que les estacions de FGC donen un servei públic i provoquen un efecte territorial positiu. Encara són el motor econòmic del Pirineu català», insisteix.
Unes paraules que van en sintonia amb les del conseller de Territori, Juli Fernàndez, que divendres va defensar a Port Ainé «la gestió eficient i professional» dels complexos hivernals públics. Al marge de la titularitat de les estacions, totes s’ho juguen a una carta en aquest inici de temporada. A la del temps, tant el temporal com el meteorològic.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia