Educació a Catalunya

Les famílies de l’escola Paco Candel de l’Hospitalet diuen prou després de 12 anys en barracons

Les famílies redoblen la pressió al Departament perquè firmi el conveni que permetrà fer realitat l’escola

L’Ajuntament de l’Hospitalet, disposat a avançar la inversió d’aquest innovador projecte aprovat i consensuat per tota la comunitat educativa

3
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’escola Paco Candel de l’Hospitalet és un dels 411 centres públics en barracons que actualment hi ha a Catalunya. En el seu cas, fa 12 anys que hi són, des de la creació de l’escola el 2010. Hi ha nens que ja han finalitzat tota la seva etapa educativa infantil i primària, i han deixat l’escola sense haver trepitjat res més que no sigui un barracó. Pintades de cridaners colors per fora i decorats amb un estil i criteri envejables per dins gràcies a la dedicació i esforç de les seves mestres i la seva comunitat educativa, però barracons al cap i a la fi, amb tot el que això suposa. Una estructura en precari que contrasta –i de quina manera– amb els espectaculars blocs que s’aixequen rere ell, al barri Gran Via Sud.

A la gran tanca que envolta el pati, una gran pancarta resumeix la seva reivindicació: «Edifici, ja!». Les combatives famílies del centre han reiniciat amb força les seves protestes. No entenen que tenint ja un projecte i un ajuntament –el de l’Hospitalet, la ciutat en la qual es troba– disposats a avançar a la Generalitat els diners per realitzar l’obra, les grues no estiguin treballant ja en aixecar la gran escola de fusta i vidre en el qual somien, que ha de ser el referent de la nova manera de construir escoles a Catalunya (i que recorda a les escoles del nord d’Europa).

Adeu al ‘futbolcentrisme’

Al president de l’Afa, Cristian Gil, se li il·lumina la mirada quan explica com serà la futura escola, el ‘render’ de la qual penja en una de les parets del despatx de l’associació de famílies, sempre oberta. «No tindrà un pati, tindrà un bosc, una cosa molt, molt necessària, aquí, a l’Hospitalet, i la pista de futbol serà mitja pista, no una de sencera, i serà en un racó, s’ha acabat el futbolcentrisme», relata el pare, a qui també li fan especial il·lusió el pavelló d’actes –en lloc d’un gimnàs– i els jardins verticals. Són una escola hiperactiva i necessiten una sala gran en la qual programar activitats, i són en una de les ciutats més denses d’Europa, amb la qual cosa el verd era també imprescindible.

«Per a nosaltres eren molt importants també els espais entre classes, perquè, per la nostra manera de treballar i de portar a terme la innovació pedagògica, en el Paco Candel s’aprofita qualsevol racó per fer classe. Els alumnes es mouen molt per tot el centre i l’edifici havia de facilitar aquest moviment», prossegueix Gil, que recorda que la Paco Candel va ser una de les escoles pilot del projecte Escola Nova 21, utilitzada per experimentar i donar impuls al model d’aprenentatge per competències.

Després d’un primer conveni entre el Departament i l’Hospitalet perquè fos l’ajuntament el que liderés el concurs i la redacció del projecte, tocava –toca, encara– firmar un segon conveni perquè sigui l’ens local el que avanci els diners per aixecar l’escola, amb el compromís que la Generalitat –institució competent en l’assumpte– els els torni. La qüestió es va quedar aquí encallada. Les característiques del projecte –que Gil insisteix que vol ser referent per a tot Catalunya– fan que el seu preu es una mica més elevat que els estàndards amb què treballa Educació per construir escoles de primària.

«Bona predisposició»

Notícies relacionades

Convençuts que no renunciarien a l’edifici de consens en el qual tant havien treballat, les famílies van iniciar el curs organitzades i redoblant la pressió al Departament amb accions reivindicatives constants. Una mobilització que ha donat els seus fruits. El regidor d’Educació de l’Hospitalet, David Quirós, assegura que, en una reunió mantinguda amb els Serveis Territorials fa escassos dies, aquests es van mostrar «molt predisposats» a firmar l’esperat acord de col·laboració ben aviat.

Fins que el conveni estigui firmat i les màquines comencin a aixecar l’escola dels seus fills, les famílies seguiran amb les mobilitzacions previstes.