Sanitat obre la vacunació de la quarta dosi a tota la població: ¿qui s’ha de vacunar?

Davant la covid Anàlisi Interpretació de les notícies a partir d'uns fets comprovats, incloent-hi dades, així com interpretació de com pot evolucionar el tema partint d'esdeveniments passats.

Sanitat obre la vacunació de la quarta dosi a tota la població: ¿qui s’ha de vacunar?

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La incidència de covid està estabilitzada entorn d’entre 100 i 200 casos per cada 100.000 habitants en majors de 60 anys (en concret 158 en l’últim registre), és a dir, molt lluny dels pics d’incidència d’hiverns passats, però el virus no ha desaparegut de les nostres vides. Encara continua infectant molta gent, però gràcies a la vacunació cada vegada menys persones requereixen ingrés hospitalari.

Tot i així, la irrupció d’altres virus que en anys anteriors estaven més atenuat a causa de l’ús de mascaretes i la distància social, com la grip i la bronquiolitis, al costat del coronavirus, està provocant una gran onada de contagis i està posant en perill les urgències hospitalàries. En aquest context, la Comissió de Salut Pública ha obert la vacunació de la quarta dosi davant la covid a tota la població, amb les següents indicacions:

1

¿Qui pot vacunar-se?

Pràcticament tothom qui ho vulgui. En concret la Comissió de Salut Pública, formada pels experts del Ministeri de Sanitat i les comunitats, assenyalen que «es podrà vacunar la gent de menys de 60 anys sense factors de risc que ho sol·licitin per raons administratives o per altres motius, sense contraindicacions». Això significa que es podran vacunar tots aquells que ho necessitin per viatjar a un país que exigeixi les quatre dosis o que convisquin amb una persona vulnerable i vulguin protegir-la o tinguin una feina de risc... Fins i tot les persones que vulguin blindar la seva protecció podran sol·licitar una cita al seu centre de salut i, si el professional sanitari no els indica el contrari, podran immunitzar-se perquè la nova dosi està autoritzada i «no està contraindicada».

2

¿M’he de vacunar si no tinc altres problemes de salut?

La Comissió de Salut Pública ha reiterat que el més important és que es vacunin amb la nova dosi les persones vulnerables, és a dir, els majors de 60 anys, persones residents en centres de gent gran, personal sanitari i menors de 60 però amb «factors de risc». Per a tots aquests grups es va iniciar la campanya de vacunació de la segona dosi de record el 26 de setembre.

Ara que Sanitat ha obert la vacunació a la resta de la població, és voluntària i permesa per «raons administratives o altres motius». Però epidemiòlegs com Quique Bassat recomanen fer-ho. «Totes les persones que no hagin rebut la segona dosi de reforç, segons la meva opinió, se l’haurien de posar», assenyala.

3

¿Els nens s’han d’immunitzar?

Els experts en sanitat i les comunitats han fet el pas de «recomanar» la vacuna pediàtrica als menors d’entre sis mesos i cinc anys que tinguin «condicions de risc», és a dir, que tinguin malalties que els predisposin a patir covid de manera greu.

4

¿Com va la campanya de vacunació de les dosis de reforç?

Avança però no al mateix ritme que quan es va iniciar la vacunació davant la covid. Així, el nombre de persones amb la pauta completa (dues punxades o una en el cas de Janssen) és del 92,9%, una xifra que fa que Espanya sigui un dels països amb més nivell d’immunització. Però la primera dosi de reforç o tercera punxada només la té el 55% de la població, sobretot les persones més grans de 60 anys, que sí que es van conscienciar de la seva necessitat, i el 92% de la població va acudir fa uns mesos a rebre la immunització. En canvi, la quarta dosi, que va començar a administrar-se a finals de setembre, només la té el 49,9% dels més grans de 60.

5

¿Per què és important que reforcin la seva immunitat les persones grans?

Perquè passats els 60 anys «hi ha més risc de mortalitat per covid, hi ha diversos estudis que ho constaten», assenyala Pere Domingo, internista de l’Hospital de Sant Pau. El problema és que la gent «està cansada» i ja no es pren tan seriosament la vacunació. Per això, l’especialista considera que les autonomies o el ministeri haurien de fer més campanyes publicitàries que promoguin la nova dosi. «Si vostè té més de 60 anys corre un risc per la covid. Posi’s una dosi de record. La millor manera de no morir per aquesta malaltia és tenir un nivell d’anticossos el més elevat possible», assenyala.

6

¿Quins avantatges tenen les vacunes que es posen ara?

Les vacunes actuals estan preparades per lluitar contra la variant òmicron i les seves subvariants, de manera que «són millors» i més «pròximes al virus que circula en l’actualitat», segons remarca Bassat. Com els antígens de primera generació, no eviten la infecció, però sí el risc de tenir la malaltia de manera greu. I les successives dosis de record es basen en el fet que la immunitat va disminuint amb el pas del temps.

7

¿Què pot fer la població per protegir-se de l’actual còctel de virus?

A més de vacunar-se davant la covid per protegir-se del contagi d’aquest i d’altres virus que estigui hivern estan circulant amb especial incidència, els experts recorden la necessitat de portar mascareta al transport públic, que continua sent obligatòria, tot i que molta gent no en fa cas. També recomanen utilitzar-la quan hi hagi aglomeracions i quedar-se a casa o reduir les interaccions si es tenen símptomes de contagi.