Salut mental
¿Com podem ajudar una persona amb trastorn alimentari a passar millor el Nadal?
Sobreviure a un trastorn alimentari per Nadal: «Aquestes dates són un infern»
Les festes de Nadal sempre giren al voltant d’una taula plena de menjar. Per a un gran grup de població, aquesta festivitat és, sens dubte, la més dura de tot l’any. Es tracta de les persones que pateixen un trastorn de la conducta alimentària (TCA). Els TCA van augmentar durant el 2020 a causa de la pandèmia de covid-19 i aquestes dades es van mantenir durant el 2021.
Però, per afrontar aquesta època de l’any, els experts ofereixen una sèrie de recomanacions per fer que els dies de Nadal siguin més suportables per a les persones que pateixen trastorns com l’anorèxia o la bulímia. Aquestes són les recomanacions de la doctora Laia Castro, psicòloga experta en trastorns de la conducta alimentària infantil i juvenil de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell.
No participar en la planificació del menú
Per tal de reduir l’angoixa associada al menjar, es recomana que les persones amb TCA no col·laborin en la planificació dels àpats nadalencs. Cal evitar que ideïn el menú, que vagin a comprar o que cuinin els aliments. D’aquesta manera, aconseguim que no s’avanci aquesta situació d’aclaparament.
També es recomana que la família pacti amb aquesta persona a quin lloc de la casa s’emmagatzemaran els aliments que poden donar peu a afartaments, i cal procurar que sigui en llocs als quals és més difícil accedir, com ara armaris alts. Així evitarem possibles temptacions.
Portar el menjar servit a la taula
Durant els dinars i els sopars, és important que es portin els plats servits a la taula. Es recomana no servir davant de la persona amb TCA per així no donar peu que pugui comparar la quantitat de les racions i que no s’atabali al veure la quantitat que se serveix al seu plat, especialment quan els esdeveniments són a cases alienes.
No parlar sobre l’aspecte físic
És sabut per tots que l’aspecte físic de les persones és un tema molt recurrent als dinars i sopars en grup. I el Nadal no és una excepció. Si volem evitar que la persona amb TCA no se senti jutjada, és molt important no fer comentaris sobre l’aspecte físic de ningú. Especialment de la persona afectada.
Per evitar aquests debats, és una bona idea tenir preparada per endavant una llista amb temes de conversa aliens al menjar i l’aparença. Algunes famílies passen aquesta llista als assistents perquè no es generin silencis incòmodes. Així, qualsevol de les persones presents podrà iniciar la conversa.
Tenir ideades estratègies de suport
És probable que durant els àpats, la persona amb TCA pugui sentir-se atabalada. En aquests casos, és important tenir una persona de confiança que sàpiga llegir els senyals i amb qui pugui apartar-se un temps de la taula. Per a les persones que pateixen trastorns per afartaments, és molt útil que hi hagi una persona que controli el que menja. Els afartaments se solen donar quan un està sol. Si aquesta persona sap que hi ha algú controlant les seves ingestes, anirà més amb compte a l’hora de menjar.
No generar tensions
Els dinars i sopars de Nadal es caracteritzen per la seva abundància. Així com la població general tendeix a menjar més, és important que no s’obligui una persona amb TCA a fer-ho. Hem de pactar que les ingestes seran les mateixes que en el dia a dia.
Augmentar la ració d’una persona amb TCA pot donar peu a un moment de tensió i angoixa. I aquestes situacions són les que convé evitar.
Fer una cosa relaxant
Com que en el moment dels àpats la persona amb TCA sol estar molt tensa, és recomanable que després faci alguna cosa relaxant. Per exemple, veure una pel·lícula, llegir un llibre o sortir a passejar.
Centrar-se en aspectes aliens al menjar
Solem associar el Nadal amb el menjar, però no s’ha d’oblidar que té molts aspectes que no ho són. Es pot disfrutar el Nadal decorant la casa, sortint al carrer a veure els llums o fent regals a les persones més pròximes.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.