Estudi

Descobreixen quines variants genètiques alteren l’efecte del fàrmac per al parkinson

La troballa serveix per a futurs tractaments de la malaltia més «personalitzats i precisos»

Descobreixen quines variants genètiques alteren l’efecte del fàrmac per al parkinson
1
Es llegeix en minuts
EFE

Un equip espanyol en el qual participa la Universitat Autònoma de Madrid (UAM) ha revelat que els efectes d’un fàrmac contra el parkinson es veuen alterats per variants genètiques, cosa que podria conduir en el futur a blindar tractaments «personalitzats i precisos».

El treball, publicat a la revista Pharmaceutics, ha demostrat que tres polimorfismes genètics localitzats en transportadors de fàrmacs alteren l’absorció i l’efecte de la medicina rasagilina (que forma part de l’arsenal terapèutic disponible per al tractament de malalts de parkinson), cosa que podria relacionar-se amb l’eficàcia i toxicitat del fàrmac.

Aquests resultats podrien conduir a fer que la prescripció de rasagilina es personalitzés en funció del genotip dels esmentats polimorfismes, a fi d’evitar toxicitat i assegurar-ne l’eficàcia, explica l’UAM en una nota.

Estudi

Notícies relacionades

Han sigut investigadors de la Universitat Autònoma de Madrid (UAM) i del Servei de Farmacologia Clínica i Institut d’Investigació Sanitària de l’Hospital Universitari de La Princesa els que han dut a terme la investigació, mitjançant un estudi observacional de gens candidats.

En concret, s’ha avaluat 120 variants o polimorfismes a 33 gens per la potencial relació amb la variabilitat farmacocinètica i tolerabilitat de rasagilina en 118 voluntaris sans que van participar en diversos assajos clínics de bioequivalència.

Temes:

Estudi Parkinson