Entendre-hi més
Salvar el planeta o el paisatge
Aigua, el gran repte en un planeta calent
La carn de laboratori s’obre camí
Oliveres i vinyes per absorbir emissions
Itàlia s’anomena comunament ’il bel Paese’ pel seu extraordinari patrimoni paisatgístic i artístic, que conjuga ciutats-museu com Roma i Florència amb ignots llogarrets de bellesa captivadora enclavats en àrees muntanyoses (al Laci, a prop de Roma, vegin per exemple Montenero Sabino. Però, a més de liderar el rànquing mundial de països amb més nombre de llocs reconeguts com a patrimoni històric de la UNESCO, Itàlia és també, juntament amb Espanya, un dels que més potencial fotovoltaic té d’Europa. I dels que menys l’aprofita.
El desenvolupament del sector fa anys que està a mig gas perquè organitzacions ecologistes i propaisatge no aconseguien arribar a acords. Així, Itàlia es va marcar disposar d’una potència fotovoltaica instal·lada de 60 GW per a l’any 2030 i avui dia només en té 22 d’instal·lats. Es tracta d’una situació similar a la de moltes zones d’Espanya, sobre tot Catalunya, on malgrat l’emergència climàtica, la política –avalada d’una banda de la societat civil local– limita sobre manera la instal·lació d’estructures fotovoltaiques.
Un pas endavant
Veient la gravetat de la situació, organitzacions ecologistes i paisatgístiques van decidir fer un pas endavant fa uns dies i posar fi a les discrepàncies per reconèixer públicament que l’actual emergència climàtica, sumada a la urgència d’independitzar-se del gas i el petroli russos, requereixen un canvi de rumb que permeti accelerar la instal·lació de parcs fotovoltaics i eòlics. L’acord va ser segellat per WWF Itàlia, Legambiente (la principal organització ecologista italiana) i el Fons per a l’Ambient Italià (FAI), entitat que des de 1975 s’ocupa de preservar la història, l’art i el paisatge del país.
En un document titulat ‘Paisatges renovables’,les organitzacionsvan apressar a crear un pla nacional per accelerar la instal·lació de renovables de cap a cap del país. «Per a la humanitat, lluitar contra el canvi climàtic és avui la mare de totes les batalles. N’hi ha prou de recordar la ferocitat del tòrrid estiu del 2022 i els seus espantosos danys a l’agricultura, als rius, a les pastures, i als boscos, és a dir, al paisatge», va explicar Marco Magnífico, president de la FAI, en un missatge dirigit al Govern de la ultradretana Giorgia Meloni, que té previst recórrer a les reserves ‘offshore’ de gas italianes per suplir la reducció de les importacions de Rússia.
En una entrevista recent amb el diari La Repubblica, Magnífico va dir que la principal raó d’aquesta aliança entre paisatgistes i ecologistes neix com a resposta a l’obcecació d’una burocràcia governamental que, segons el seu parer, continua entestada en «excessos ideològics nocius per al país» i que impedeix instal·lar panels fins i tot en teulades d’edificis on no es veuen. Va explicar llavors el cas d’un monestir a Lecce, recentment restaurat pel FAI, que té una teulada plana que va ser rebaixada i que, per tant, no quedava a la vista. Es va sol·licitar autorització per col·locar-hi plaques solars i les autoritats van denegar la proposta. «Vam recórrer la decisió argumentant que ningú podria veure els plafons si s’hi instal·lessin. «Ens van dir que es veurien des d’un helicòpter».
Neonegacionistes i terrats
Neonegacionistes i terratsEn entrevista amb EL PERIÓDICO, José Donoso, director general de la Unió Espanyola Fotovoltaica (UNEF), la patronal del sector, també es queixa dels «neonegacionistes» que s’oposen als grans projectes fotovoltaics. Evoca dos problemes: d’una banda, falta de flexibilitat del costat de l’Administració, que s’explica sobretot pels escassos recursos humans dels departaments que han d’analitzar els projectes; de l’altra, el rebuig social d’una minoria que condiciona l’acceptació política als grans projectes.
Malgrat tot, Donoso diu que el sector està vivint «el seu millor moment a Espanya». El diari Le Monde ho testifica en un ampli reportatge publicat recentment. També el sector eòlic viu dies d’auge. Al novembre, Red Eléctrica España –la companyia que gestiona el sistema elèctric– va publicar una sèrie d’indicadors que demostraven que el país havia viscut «nou dies d’or» que havien catapultat la producció energètica eòlica entre el 15 i el 23 de novembre.
Tanmateix, malgrat aquestes fites, Espanya és encara lluny del camí cap al compliment dels objectius establerts en el Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (PNIEC), que preveu que per al 2030 Espanya tripliqui la potència actualment instal·lada de fotovoltaica. Especialment decebedor és el retard a Catalunya i el País Valencià.
Fa uns dies, una quinzena de personalitats catalanes van criticar la Generalitat perquè situa Catalunya «a la cua d’Europa i d’Espanya en sobirania energètica i energies renovables». Segons el manifest, només el 17% de l’energia generada a Catalunya és d’origen renovable, mentre que la mitjana espanyola –impulsada per l’auge a Extremadura i les dues Castelles– és del 46,7%. Catalunya consumeix gairebé mig milió de barrils de petroli al dia.
Per superar aquest impàs, alguns grups de la societat civil proposen una via intermèdia: instal·lar massivament plaques a les teulades d’edificis, a les superfícies dels hivernacles i en zones mineres. Segons un estudi acabat de publicar per la plataforma cívica Alianza Energía y Territorio (ALIENTE), a Espanya hi ha «prou superfície per instal·lar 181 GW que produirien més de 272.037 GW h a l’any en energia fotovoltaica sense cap impacte ambiental o amb un de mínim». Amb aquesta estratègia, argüeixen, n’hi hauria prou per aconseguir que Espanya fos autosuficient, ja que el potencial de producció «és una mica superior al consum anual d’electricitat a Espanya el 2021».
Tot i que la proposta no està exempta d’esculls, entre els quals hi ha el fet que caldria posar d’acord milers d’ajuntaments, a França acaben de fer un pas en aquest sentit, ja que el Parlament va aprovar una mesura que, si es ratifica, farà obligatòria la instal·lació de plaques fotovoltaiques en pàrquings exteriors coberts de més de 1.500 metres quadrats.
Notícies relacionades
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia