mesures antiinflació

Els moviments socials davant l’escut social de Sánchez: «Si no hi ha llei de vivenda, serà un pedaç»

  • La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) i el Sindicat de Llogateres de Barcelona reclamen una llei estatal de vivenda que protegeixi permanentment els inquilins

  • S’alegren d’algunes mesures, per exemple la suspensió de pujar les renovacions de lloguer, tot i que les titllen d’«insuficients»

Milers de persones marxen a Barcelona en contra dels desnonaments. Ada Colau assegura que, malgrat els èxits que ha aconseguit la Plataforma dAfectats per la Hipoteca, encara queda molta feina per fer.

Milers de persones marxen a Barcelona en contra dels desnonaments. Ada Colau assegura que, malgrat els èxits que ha aconseguit la Plataforma dAfectats per la Hipoteca, encara queda molta feina per fer.

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les entitats en favor del dret a la vivenda veuen amb cert optimisme el nou escut social per frenar els efectes de la inflació que ha presentat aquest dimarts el president del Govern Pedro Sánchez i que s’aplicarà a partir del 2023. Especialment la suspensió per evitar pujades del lloguer en les renovacions per als pròxims sis mesos. «És una primera victòria. El Govern admet que cal regular els preus del lloguer, però necessitem que aquestes mesures es quedin per sempre», explica Carme Arcarazo, portaveu del Sindicat de Llogateres de Barcelona. Els moviments socials reclamen, des de fa mesos, una llei estatal de vivenda que protegeixi de l’alça de preus de mercat i eviti desnonaments de les famílies vulnerables que encara no ha sigut aprovada.

«Des de la pandèmia, fa dos anys que anem de pedaç en pedaç. No podem dir que sigui una mala notícia, però hem de sortir de la temporalitat i que les mesures de protecció del dret de la vivenda siguin permanents», insisteix també Diana Virgós, portaveu de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH). Virgós assenyala que, malgrat la moratòria aplicada des d’inicis de la pandèmia, els jutges continuen ordenant desnonaments de famílies vulnerables. Aquest dimarts el Govern ha estès la moratòria dels desnonaments sis mesos més per motiu de la inflació. «Hi ha famílies que viuen amb angoixa el fet de no saber si passat aquell temps els desnonaran durant dos anys», explica Virgós.

Per la seva banda, el Sindicat de Llogateres es congratula d’haver aconseguit pressionar el Govern perquè sigui obligatori prorrogar els contractes de lloguer sis mesos al mateix preu si a finalitzar el contracte el llogater i l’inquilí no es posen d’acord. També celebren que es prorrogui la limitació de les actualitzacions del lloguer al 2% per als contractes vigents. I que aquestes mesures no només afecten les grans forquilles de vivendes, sinó tots els propietaris. «Era inaudit que no es prengués cap mesura per contenir la inflació en les despeses de la vivenda, amb una inflació del 12% i amb pujades de preu desproporcionades. El lloguer és la despesa que implica més del 50% de les despeses de les famílies», diu Arcarazo.

Sense sancions

Notícies relacionades

Tot i així, els activistes titllen les mesures d’insuficients. No hi ha elements sancionadors per als propietaris que no ho compleixin ni tampoc protegeix de la pujada de preus els contractes nous de pisos que no hi havien estat en el mercat de lloguer. No s’ha d’oblidar que aquestes mesures vencen el 30 de juny de l’any que ve. «Genera incertesa total a les inquilines», lamenta el comunicat que firmen els sindicats d’inquilins de Madrid i de Barcelona.

Els activistes entenen que aquestes mesures no són més que arguments que els donen la raó. «És necessari i urgent regular els preus i oferir lloguers molt més llargs, amb mesures generalitzades i permanents», es queixa Arcarazo. Tant la PAH com els sindicats insisteixen que els pròxims mesos són clau perquè la coalició progressista de PSOE i Unides Podem aprovi la llei de vivenda que reclamen els moviments socials. Entre altres mesures, aquesta proposta de llei preveu que el preu dels lloguers es vinculi de la renda dels ingressos dels inquilins.