Violència sexual
«Obries TikTok i no hi havia res més»: nens i adolescents, sense filtres, davant el vídeo sexual del Waka
Els nois s’informen, sense filtres ni context, a TikTok i Twitter
Les imatges sexuals de la discoteca de Sant Quirze s’han viralitzat a les xarxes, i alguns usuaris les han convertit en reclam per guanyar seguidors
«És que la gent està molt pirada. Així és com l’Ona, una adolescent de 16 anys, resumeix la polèmica al voltant del vídeo sexual de dos adolescents a la discoteca Waka Sabadell, un cas que ja està sent investigat pels Mossos d’Esquadra. La noia es refereix que molts nois no van pensar en les conseqüències de viralitzar aquest contingut. Compartir aquestes imatges és un delicte, però sembla que ni qui les va gravar, ni tampoc qui les va difondre es va donar per al·ludit. Les imatges s’han propagat com la pólvora i van arribar a centenars d’usuaris de la xarxa social: entre els quals nens i adolescents que, acostumats a informar-se per TikTok –sense les cauteles i context dels mitjans convencionals– les han vist sense cap mena de filtre.
La noia que apareix en el vídeo és menor d’edat i ha denunciat que la fel·lació no va ser consentida. Una informació que les publicacions efímeres de TikTok no van explicar, i que fa que molts adolescents emetin judicis de valor completament desfasats. «La gent no pensa que la puguin haver drogat o que hi han pogut abusar... diuen que és una porca i ell un campió», explica la Sara, de 16 anys. Ella, juntament amb quatre adolescents de 16 i 17 anys, expliquen a EL PERIÓDICO que van veure les imatges ja fa quatre dies, abans que arribessin als mitjans convencionals. «Obries TikTok i no es parlava de res més», diu la Paula, de 17 anys.
«Has de saber que et gravaran»
«El primer que vaig veure va ser una noia que deia, ‘després del vídeo del Waka em plantejo moltes coses’», segueix la Paula. També el Xavi, de 16 anys, es va assabentar del tema perquè la xarxa era plena d’‘influencers’ parlant-ne. El Xavi no en va voler saber res més. La Paula sí. En qüestió de segons, va arribar a les imatges i després el va veure sencer a Twitter. «Volia saber de què estaven parlant, però després no el vaig compartir, és clar», afegeix. La seva opinió sobre tot l’incident és sorprenent i denota també com és d’urgent impartir educació afectiva i sexual per no acabar revictimitzant la víctima. «Avui dia has de saber que et gravaran si fas això», afirma la noia.
A l’Ona li va passar una cosa semblant. «Les meves amigues en parlaven per whatsap. ¿Heu vist el vídeo?», explica. Una, també alumna de 4t d’ESO, tenia la gravació guardada al mòbil i la va difondre a les seves amigues. «És una cosa íntima, no és cosa de fer-ho davant de tothom... però la culpa és de qui ho va gravar», opina l’Ona. Una perspectiva molt similar a la del Xavi: «No està bé el que van fer els protagonistes del vídeo, però encara és pitjor que els gravin i es faci públic», afegeix.
La Sara es va assabentar perquè «ningú parlava de cap altra cosa». El vídeo no l’havia vist fins que l’hi va ensenyar la seva cosina, Aina, de la mateixa edat. «La meva germana petita, de 15 anys, me’l va passar per whatsap», diu l’Aina. I ella, al seu torn, l’ha enviat a altres persones. «No sabia que això és un delicte... és tan fort tot que vols veure’l perquè no t’ho creus», explica l’Aina. ¿Us sentiu culpables d’haver-ho vist? «No. Em fa pena la noia», diu la Sara. «Jo almenys penso en ella. Em reconforta saber que he vist el vídeo i li dono suport, que sàpiga que no tots els que l’hem vist estem en contra seva», respon l’Aina.
La noia, culpable i humiliada
En general, assumeixen les dues cosines, els adolescents culpen de tot la noia. «És que no la veuen com una víctima. No saben que això no va ser consentit, que potser l’han drogat... no saben res. I si ho saben els és igual», diu la Sara. Ella mira de defensar-la en les converses amb els seus amics. Tot i que, assumeix, de forma inútil.
Aquest debat ha esclatat en l’esfera digital des del primer minut. La Mar, de 16 anys, encara continua enfadada pels comentaris que ha anat llegint. La noia va obrir TikTok el 24 de desembre. «Només hi havia gent parlant del vídeo del Waka, però no en vaig fer cas», explica. Després, a Twitter, se’n va adonar que el tema ja era tendència, i aquí sí que el va veure. «En els comentaris, molta gent felicitava el noi que apareix en el vídeo, i diuen que els seus amics fins i tot el van aplaudir quan va passar tot. Que la porca és ella...», es lamenta. Però també explica que alguns comptes han insistit en la necessitat d’empatitzar amb la noia. «Això té seqüeles, ella no en té la culpa», opina la Mar.
Reclam per tenir seguidors
Un dels aspectes més espantosos d’aquest episodi és que a TikTok alguns usuaris han compartit parts de les imatges com a reclam per tenir més seguidors a les xarxes socials. «Si em segueixes, et passo el vídeo sencer», diuen les adolescents que es feia a la xarxa. «Hi havia publicacions que havien sigut denunciades i que els havien obligat a retirar el vídeo, però la gent el continuava compartint dient: ‘Si em segueixes, te’l puc aconseguir’», segueix la Mar. «La gent preguntava com aconseguir el vídeo».
El cas va arribar als mitjans de comunicació tres dies després que els adolescents veiessin el vídeo, el compartissin i emetessin judicis de valor. La Mar va arribar dimarts a la notícia d’un diari que parlava del tema. «M’he llegit l’article i és tot espantós», explica.
L’historial de la discoteca
Malgrat el vídeo, tots els adolescents coincideixen en una cosa: aquesta discoteca no és un bon lloc. Aquesta és l’enèsima polèmica que envolta el local, escenari d’apunyalaments i violacions. «El Waka és una merda», resumeix la Paula. «No hi ha segurates ni al lavabo», es queixa. L’Ona hi va estar la setmana passada. «A mi els segurates no em fan sensació de seguretat: al revés, em fan por», diu. I tant la Mar com el Xavi no volen ni trepitjar el local. «Té molt mala fama», diu ell. «Em fa por», diu ella. La Sara afegeix un altre argument de pes: «Els meus pares no m’hi deixen anar».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia